Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΟΟΣΑ: Σημαντική η βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας - Οι κίνδυνοι παραμένουν

ΟΟΣΑ: Σημαντική η βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας - Οι κίνδυνοι παραμένουν
Σημαντική βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας «βλέπει» ο ΟΟΣΑ
Σχετικά Άρθρα

Σημαντική βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας «βλέπει» ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), καθώς διευρύνεται η δεξαμενή των εμβολιασθέντων.
Ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια και από τον αριθμό των κρουσμάτων, που τείνουν να μειώνονται.
Παράλληλα, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική σταδιακά αμβλύνει τις συνέπειες της πανδημικής κρίσης, που είχαν ως αποτέλεσμα να μπει «stop» στην οικονομική δραστηριότητα.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι εκτροχιασμού παραμένουν.

Ειδικότερα, στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ο ΟΟΣΑ εκτιμά τα εξής:

α)Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται αυξηθεί κατά 5,5% το 2021 και 4% το 2022, με την παραγωγή να αυξάνεται πάνω από το επίπεδο προ πανδημίας έως τα μέσα του 2021.
Παρά τις βελτιωμένες παγκόσμιες προοπτικές, παραγωγή και τα εισοδήματα σε πολλές χώρες θα παραμείνουν κάτω από το αναμενόμενο επίπεδο πριν από την πανδημία στο τέλος του 2022.
Οι προβλέψεις αυτές είναι σημαντικά υψηλότερες - κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες για φέτος και κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες για το 2022 - σε σχέση με αυτές που είχε κάνει ο Οργανισμός τον Δεκέμβριο.
β) Τα τεράστια προγράμματα στήριξης στις ΗΠΑ, όπου μετά το πακέτο των 900 δισ. δολαρίων στα τέλη του 2020 ακολουθεί το πολύ μεγαλύτερο πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων, θα προσθέσουν περισσότερο από 3 ποσοστιαίες μονάδες στην αναμενόμενη για φέτος ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, από την οποία θα ωφεληθούν και οι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι της, όπως η ΕΕ και η Κίνα.
γ) Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί 6,5% φέτος και 4% το 2022, πολύ περισσότερο από ό,τι της Ευρωζώνης (3,9% και 3,8%, αντίστοιχα). Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπονται μόνο για την Κίνα (7,8% και 4,9%).
Τονίζει, ωστόσο, ότι παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι.
«Η ταχύτερη πρόοδος στην υλοποίηση των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες θα επιτρέψει την ταχύτερη άρση των περιορισμών και την αύξηση της εμπιστοσύνης και των δαπανών.
Μία αργή πρόοδος των εμβολιασμών και η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, ανθεκτικών στα υπάρχοντα εμβόλια, θα οδηγούσε σε ασθενέστερη ανάκαμψη, μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας και περισσότερες χρεοκοπίες επιχειρήσεων», σημειώνει.
oasa3.JPG
δ)Η αγορά εργασίας ανακάμπτει με αργό ρυθμό, με τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης να εξακολουθούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της απασχόλησης στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.
Ωστόσο, στις χώρες του ΟΟΣΑ υπάρχουν σχεδόν 10 εκατομμύρια περισσότεροι άνεργοι σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, ενώ έχουν μειωθεί τα ποσοστά απασχόλησης.
Ο συνολικός αριθμός των ωρών εργασίας στις μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίας παραμένει περίπου 5% χαμηλότερος σε σχέση με πριν από την πανδημία.
ε)Η βασική προτεραιότητα της πολιτικής είναι η διασφάλιση της παραγωγής εμβολίων και υλοποίησης των εμβολιασμών όσο το δυνατόν ταχύτερα σε όλο τον κόσμο «για να σωθούν ζωές, διατηρηθούν τα εισοδήματα και περιορισθεί η δυσμενής επίπτωση των περιοριστικών μέτρων στην ευημερία», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
στ)Η βασική προτεραιότητα της πολιτικής είναι η διασφάλιση της παραγωγής εμβολίων και υλοποίησης των εμβολιασμών όσο το δυνατόν ταχύτερα σε όλο τον κόσμο «για να σωθούν ζωές, διατηρηθούν τα εισοδήματα και περιορισθεί η δυσμενής επίπτωση των περιοριστικών μέτρων στην ευημερία», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
ζ) Υπάρχουν αυξανόμενα σημάδια απόκλισης μεταξύ χωρών και τομέων.
Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα εμποδίσουν την ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες και τομείς υπηρεσιών στο εγγύς μέλλον, ενώ άλλες θα επωφεληθούν από αποτελεσματικές πολιτικές για τη δημόσια υγεία, την ταχύτερη εφαρμογή εμβολίων και την ισχυρή πολιτική υποστήριξη (γράφημα: περιοριστικά μέτρα ανά αναγραφόμενη χώρα).
restrictions.JPG
η) Παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι.
Η πρόοδος στην ανάπτυξη εμβολίων σε όλες τις χώρες θα επιτρέψει την άρση των περιορισμών πιο γρήγορα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και τις δαπάνες.
Η αργή πρόοδος στη διάθεση των εμβολίων και η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων ανθεκτικών στα υπάρχοντα εμβόλια, θα οδηγήσουν σε ασθενέστερη ανάκαμψη, μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας και περισσότερες επιχειρηματικές αποτυχίες (στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται ποιες χώρες ηγούνται στους εμβολιασμούς). 
vaccination_speed.JPG
θ) Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στις αγορές βασικών προϊόντων λόγω της αναζωπύρωσης της ζήτησης και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει ήπιος (το παρακάτω γράφημα εμφανίζει τον πληθωρισμό).
inflation.JPG
ι) Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική πρέπει να εξαρτάται από την κατάσταση της οικονομίας και το ρυθμό των εμβολιασμών.
Η αυστηροποίησή της κρίνεται πρόωρη.
fiscal_suuport.JPG
ια) Η τρέχουσα πολύ ευνοϊκή νομισματική πολιτική πρέπει να διατηρηθεί.
ιβ)Απαιτούνται ενισχυμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις χώρες

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης