Για οριακή υποχώρηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων σε μηνιαία βάση κάνει λόγο η Τράπεζα Πειραιώς, στο 3ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της.
Πιο ειδικά, η τράπεζα σημειώνει ότι στο σιτάρι, η συνέχιση της ξηρασίας πιθανά να ενισχύσει την τιμή του, ενώ στο καλαμπόκι και στη σόγια, η επανεμφάνιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα πιθανά να περιορίσει τη ζήτησή τους.
Οι πρόσφατες άσχημες καιρικές συνθήκες στο Τέξας αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή πορτοκαλιών, με την αγορά να προβλέπει πιθανή ενίσχυση της τιμής τους.
Στη ζάχαρη πιθανά να υπάρξουν πτωτικές πιέσεις, με την αγορά να αναμένει περαιτέρω διεύρυνση πλεονάσματος παραγωγής.
Για τα βοοειδή, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε ενίσχυση των τιμών τους, ως υποκατάστατο της αυξημένης τιμής του χοιρινού, ενώ για το ρύζι αναμένεται να κινηθούν στα τρέχοντα επίπεδα.
Στο βαμβάκι, αναμένεται ενίσχυση της τιμής του, λόγω της ανάκαμψης της εγχώριας κατανάλωσης και των εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Κίνα.
Με το δολάριο να ενισχύεται, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε οριακή πτώση (-0,21%) σε μηνιαίο επίπεδο, με τη ζήτηση να παραμένει ισχυρή σε σχέση με την προσφορά, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στην ενίσχυση των τιμών των αγροτικών προϊόντων.
Oι οικονομικές συνθήκες παραμένουν υποστηρικτικές (καλά μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας, χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed, αισιοδοξία για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη), με τελευταία την ενίσχυση των διεθνών τιμών πετρελαίου η οποία, ωστόσο, αναμένεται να αυξήσει το κόστος παραγωγής με άμεση συνέπεια τη σημαντική ενίσχυση στις τιμές των προϊόντων.
Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.
Σιτάρι
Σε ήπια ανοδική αναθεώρηση της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού για το 2020/21 προχώρησε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται σε 776,78 εκατ. τόνους.
Παράλληλα, αναθεώρησε ανοδικά τις παγκόσμιες εισαγωγές, σε 191,59 εκατ. τόνους, λόγω ενίσχυσης από την Κίνα και τις εξαγωγές, σε 197,69 εκατ. τόνους, λόγω αναθεώρησης στις εξαγωγές Καναδά και Αυστραλία.
Επιπλέον, αναθεώρησε ανοδικά, τόσο τη χρήση για ζωοτροφές σε 152, 98 εκατ. τόνους όσο και την παγκόσμια κατανάλωση σιταριού, σε 775,89 εκατ. τόνους.
Με τα αποθέματα σιταριού, στο τέλος του έτους, να αναθεωρούνται πτωτικά σε 301,19 εκατ. τόνους (από 304,22 εκατ. τόνους), ο δείκτης αποθέματα προς κατανάλωση ανα-μένεται να διαμορφωθεί σε 38,82% (από 39,54%).
Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιταριού, θεσπίζει φόρο ανά τόνο επί των εξαγωγών της, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης της εγχώριας αγοράς.
Καθώς οι καιρικές συνθήκες στις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ και την Αργεντινή δεν έχουν βελτιωθεί σημαντικά (παραμένει η ξηρασία), διαχειριστές έχουν προβεί σε ενίσχυση, ελαφρώς, των long θέσεων στα συμβόλαια σιταριού, κάτι το οποίο αναμένεται να ευνοήσει την τιμή του σιτα-ριού βραχυπρόθεσμα.
Ζάχαρη
Σύμφωνα με προβλέψεις του USDA, η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης αναθεωρήθηκε ελαφρώς πτωτικά για το 2020/21, σε 14,113 εκατ. τόνους (-220.000 από τον προηγούμενο μήνα).
Οι συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν σε 3.122 εκατ. τό-νους (-282.000), κυρίως λόγω των μειωμένων αναμενόμενων εισαγωγών από το Μεξικό.
Επίσης, η παραγωγή ζάχαρης στις ΗΠΑ αναθεωρήθηκε ανοδικά σε 9,374 εκατ. τόνους, προερχόμενη από την παραγωγή ζαχαρότευτλων και ζαχαροκάλαμου.
Η παγκόσμια χρήση ζάχαρης αναθεωρήθηκε ελαφρώς πτωτικά σε 12,265 εκατ. τόνους, διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση σε 15,07% (από 16,15%).
Όσον αφορά την παραγωγή ζάχαρης του Μεξικό, προβλέπεται σε 5,90 εκατ. τόνους (-50.000), με άμεσο αντίκτυπο στις χαμηλότερες στρεμματικές αποδόσεις από ζαχαροκάλαμο.
Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για ελαφρά πτωτικές πιέσεις στην τιμή της ζάχαρης, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στη μείωση των long θέσεων στα συμβόλαια ζάχαρης (24.710 συμβόλαια), σύμφωνα με το ICE Futures US Softs.
Καλαμπόκι
Στην πρόσφατη έκθεσή του, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προέβη σε ήπια ανοδική αναθεώρηση της παγκόσμιας παραγωγής καλαμποκιού για το 2020/21 σε 1,136.61 εκατ. τόνους, με την παραγωγή στην Ινδία να αναμένεται σε 30,2 εκατ. τόνους (+1,7 εκατ. τόνους σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη).
Παράλληλα, οι παγκόσμιες εισαγωγές και εξαγωγές καλαμποκιού αναθεωρήθηκαν ήπια ανοδικά σε 179,94 εκατ. τόνους και 186,55 εκατ. τόνους αντίστοιχα.
Καθώς η ζήτηση καλαμποκιού για ζωοτροφές από την Κίνα παραμένει ισχυρή, η παγκόσμια χρήση για ζωοτροφές αναμένε-ται στους 728,25 εκατ. τόνους (από 727,37 εκατ. τόνους) και η παγκόσμια χρήση σε 1,151.77 εκατ. τόνους.
Επιπλέον, καθώς τα αποθέματα καλαμποκιού αναθεωρούνται ανοδικά σε 287,67 εκατ. τόνους, ο δείκτης αποθέματα προς κατανάλωση προβλέπεται σε 24,98% (από 24,90%).
Εκτιμήσεις της αγοράς εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι η επανεμφάνι-ση του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων πιθανά να εκτροχιάσει τις προσπάθειες αναζωογόνησης των κοπαδιών χοιρινού κρέατος, περιορίζοντας, ταυτόχρονα, τη ζήτηση για καλαμπόκι και σόγια, βασικά συστατικά ζωοτροφών.
Χυμός πορτοκαλιού
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Εθνικής Ωκεανικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, οι καιρικές συνθήκες σε Φλόριντα και Βραζιλία αναμένονται ευνοϊκές για την παραγωγή και συγκομιδή πορτοκαλιών, μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.
Ωστόσο, οι καλλιέργειες πορτοκαλιών, καθώς βρίσκονται στο στάδιο της άνθησης στο Τέξας, λόγω των δυσμενών καιρι-κών συνθηκών εξαιτίας του τυφώνα, υπέστησαν σοβαρές καταστροφές, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για πτώση μέχρι και 98% της παραγωγής και το κόστος να ανέρχεται μέχρι και τα $500 εκατ.
Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο ότι η ζημιά αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει περαιτέρω τις τιμές των τροφίμων (ενισχύοντας την τιμή του χυμού πορτοκαλιού, ειδικότερα), όπως, αντίστοιχα και οι διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία covid-19.
Βαμβάκι
Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι παγκόσμιες εισαγωγές βαμβακιού για το 2020/21 αναμένονται σε 44,5 εκατ. μπάλες (από 43,92 εκατ. τόνους), με τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία να πρωταγωνιστούν.
Επιπλέον, οι εξαγωγές της Ινδίας αναμένεται να ανακάμψουν.
Ωστόσο, η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού αναθεωρή-θηκε ήπια πτωτικά σε 113,32 εκατ. μπάλες, φτάνοντας σε αντίστοιχο επίπεδο 4ετίας. Με την παγκόσμια χρήση βαμβα-κιού, στα 117,5 εκατ. μπάλες, να υπερβαίνει το αναμενόμενο επίπεδο παραγωγής, τα παγκόσμια αποθέματα βαμβα-κιού προβλέπεται να μειωθούν.
Τα παγκόσμια αποθέματα βαμβακιού για το 2020/21 προβλέπονται σε 94,59 εκατ. μπά-λες (μειωμένα κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη).
Κατά συνέπεια, προβλέπεται χαμηλότερος δείκτης αποθέματα/κατανάλωση (80,53%), υποστηρίζοντας σχετικά υψηλότερες τιμές βαμβακιού.
Παράλληλα, η Κίνα αναθεώ-ρησε σε 8,1 εκατ. τόνους για το 2020/21 τη ζήτηση βαμβακιού, λόγω της ανάκαμψης της εγχώριας κατανάλωσης και των εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, το οποίο προβλέπεται να έχει θετική επίπτωση στην τιμή του.
Σόγια
Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας για το 2020/21, σύμφωνα με προβλέψεις του USDA,αναθεωρήθηκε ήπια ανοδικά σε 361,82 εκατ. τόνους.
Ωστόσο, σε επιμέρους επίπεδο χωρών, στην Αργεντινή, οι ιδιαίτερα ξηρές καιρικές συνθήκες εν μέσω της καλλιεργητικής περιόδου οδήγησαν το USDA σε μείωση των προβλέψεων παραγωγής σόγιας σε 47,5 εκατ. τόνους.
Αντίθετα, στη Βραζιλία, ο υγρός καιρός οδήγησε σε καθυστέρηση τη συγκομιδή σόγιας κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οδηγώντας το USDA σε πτωτική αναθεώρηση της παραγωγής σόγιας σε 134 εκατ. τόνους.
Οι παγκόσμιες εισαγωγές σόγιας αναθεωρήθηκαν ελαφρώς πτωτικά σε 166,90 εκατ. τόνους, ενώ οι εξαγωγές σό-γιας ανοδικά σε 169,72 εκατ. τόνους.
Τόσο η παγκόσμια χρήση σόγιας όσο και για ζωοτροφές αναθεωρήθηκαν ανοδικά σε 371,31 εκατ. τόνους και 323,58 εκατ. τόνους αντίστοιχα.
Καθώς η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχει περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση για σόγια από την Κίνα, αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή της σόγιας πιθανά να δεχτεί πτωτικές πιέσεις βραχυπρόθεσμα.
Βοοειδή
Οι προβλέψεις παραγωγής βοοειδών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του USDA, αναθεωρήθηκαν πτωτικά, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή του Τέξας, διακόπτοντας τη λειτουργία των εγκαταστάσεων συσκευασίας, επεξεργασίας και παράδοσης βοοειδών.
Ως αποτέλεσμα, μειώθηκε ο ρυθμός σφαγής των βοοειδών κατά 12%.
Παράλληλα, οι προβλέψεις για τις παγκόσμιες εισαγωγές αναθεωρήθηκαν ελαφρώς πτωτικά, ενώ οι παγκόσμιες εξαγωγές βοοειδών παρέμειναν σχετικά αμετάβλητες.
Η Ιαπωνία αναμένεται να θέσει δασμούς στις εισαγωγές βόειου κρέατος από τις ΗΠΑ, καθώς ο όγκος των εισαγωγών για το οικονομικό έτος που λήγει στις 31/3 πλησιάζει το όριο των 242.000 τόνων (233.112 εισαγωγές βόειου κρέατος μέχρι 28/2).
Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο ότι η τιμή των βοοειδών πιθανά να ενισχυθεί ως υποκατάστατο του χοιρινού, λόγω των περιορισμένων προμηθειών σε χοιρινό εξαιτίας του ιού της αφρικανικής πανώλης και κατ ́ επέκταση της υψηλότερης τιμή του.
Ακατέργαστο ρύζι
Η παγκόσμια παραγωγή ακατέργαστου ρυζιού για το 2020/21, σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA, αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά σε 504,41 εκατ. τόνους, με την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα να αντιπροσωπεύουν την ανοδική αναθεώρηση.
Η παγκόσμια χρήση ρυζιού αναθεωρήθηκε ανοδικά σε 504,69 εκατ. τόνους (+2,2 εκατ.), προερχόμενη από την Κίνα.
Οι παγκόσμιες εισαγωγές αναθεωρήθηκαν ανοδικά σε 43,97 εκατ. τόνους, ενώ οι εξαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες (46,25 εκατ. τόνους).
Η πρόβλεψη για τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού αναθεωρήθηκε πτωτικά σε 177,83 εκατ. τόνους, διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση σε 35,24%.
Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για πιθανή διατήρηση των τιμών, στα τρέχοντα επίπεδα, στο προσεχές διάστημα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών