Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές πανευρωπαϊκά, ενώ έχει και την πλήρη στήριξη του μεγαλύτερου μετόχου που είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα το σχέδιο της Πειραιώς
Η Glass Lewis πιστεύει ότι η πρόσβαση σε επαρκές κεφάλαιο είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι μια εταιρεία έχει την ευελιξία να χρηματοδοτεί επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Σε αυτήν την ευρύτερη προοπτική, οι εκδόσεις χωρίς προληπτικά δικαιώματα θα πρέπει να περιορίζονται στο 20% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου μιας Εταιρείας, μια θέση που ευθυγραμμίζεται με την επικρατούσα πρακτική της αγοράς για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Με αυτό το πρότυπο, το σχέδιο της Πειραιώς, το οποίο έχει σημαντικά μεγαλύτερη επίπτωση σε σχέση με το ανεξόφλητο μετοχικό κεφάλαιο της, φαίνεται να μην είναι η βασική αρχή.
Ωστόσο, η Glass Lewis θεωρεί ότι οι επενδυτές έχουν περιορισμένη πρακτική αιτία να αντιταχθούν στο σχέδιο που προωθείται.
Η "εθνική" προσπάθεια για τα NPEs
Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Πειραιώς ανακοίνωσε και αναλαμβάνει μια σημαντική πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης με στόχο τον μετριασμό του υφιστάμενου κινδύνου των NPEs, τη βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης της και της συνολικής χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το βασικό ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι σίγουρα μοναδικό για την Πειραιώς.
Ωστόσο, όπως έχει αναφερθεί ευρέως στον χρηματοοικονομικό τύπο, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα επισφαλή δάνεια παραμένουν ένα σοβαρό πρόβλημα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.
Έτσι, η κυβέρνηση έλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες:
(i) τη δημιουργία του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, ή του ΤΧΣ, τον Ιούλιο του 2010 για τη διατήρηση της σταθερότητας στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο
(ii) τη διατήρηση του σχεδίου Ηρακλής (HAPS), έως το 2022 για να βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν ουσιαστικά τα NPEs σε επίπεδα σύμφωνα με τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα στην Ευρωζώνη.
Η συνέχιση της προσπάθειας έχει εγκριθεί ευρέως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς τα επίπεδα NPE μεταξύ των ελληνικών τραπεζών ήταν σχεδόν 13 φορές υψηλότερα από αυτά που αναφέρθηκαν μεταξύ των ομολόγων της Ευρωζώνης στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Πειραιώς υπέβαλε αίτηση για συμπερίληψη τιτλοποίησης NPEs ύψους 7 δισ. ευρώ στο HAPS, ένα αίτημα παρόμοιας κλίμακας με αυτό που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα τον Ιανουάριο του 2021.
Ο σχηματισμός νέων NPEs
Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Πειραιώς είναι ως επί το πλείστον ένα άλλο εργαλείο από τα πολλά που έχουν οι ελληνικές τράπεζες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και επιδιώκουν να επαναπροσδιορίσουν ριζικά τα επίπεδα NPE, να αμβλύνουν τις απώλειες και να ενισχύσουν τη θέση κεφαλαίου σε ταχεία βάση.
Αυτά σίγουρα δεν είναι ακαδημαϊκά ζητήματα για την Πειραιώς, καθώς η ενημέρωση στρατηγικής αναγνώρισε επίσημα μια σειρά από δυσμενείς χρηματοοικονομικές εξελίξεις που τροφοδοτούνται, μεταξύ άλλων, από τις κρίσεις υγείας του COVID-19 και από το συνεχιζόμενο κόστος της διαχείρισης των NPE.
Αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις περιλαμβάνουν ζημίες προ φόρων ύψους 530,0 εκατ. ευρώ για το 2020 (έναντι κέρδους 389,0 εκατ. ευρώ το 2019) και καθαρή ζημιά σε επίπεδο ομίλου 668,0 εκατ. ευρώ (έναντι κέρδους 276,0 εκατ. Ευρώ το 2019).
Σε αυτό το πλαίσιο η Glass Lewis συστήνει:
Η Glass Lewis συστήνει στους υφιστάμενους μετόχους της Πειραιώς να ψηφίσουν:
- Το reverse split
- Τη μείωση της ονομαστικής αξίας
Η Glass Lewis υποστηρίζει γενικά ότι οι πολιτικές που σχετίζονται με τη διάρθρωση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας, που ενδέχεται να απειλήσουν την αξία των μετόχων, πρέπει να αφεθούν στην κρίση του διοικητικού συμβουλίου.
Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στα ίδια κεφάλαια ή το δικαίωμα ψήφου των μετόχων στην τράπεζα και αποσκοπούν στη διευκόλυνση των προτεινόμενων μέτρων αύξησης κεφαλαίου.
Ως εκ τούτου, δεν βλέπει σοβαρή αιτία ανησυχίας για τους μετόχους.
Επίσης η Glass Lewis συνιστά στους μετόχους να ψηφίσουν:
- Το πρόγραμμα stock option των εργαζομένων
Σε γενικές γραμμές, η Glass Lewis πιστεύει ότι η αποζημίωση βάσει ιδίων κεφαλαίων μπορεί να προσφέρει ένα κατάλληλο μέσο για τη σύνδεση της εκτελεστικής αμοιβής με την απόδοση μιας εταιρείας, ευθυγραμμίζοντας έτσι τα συμφέροντα των στελεχών με αυτά των μετόχων.
Η δέσμευση μέρους της αποζημίωσης ενός στελέχους στην απόδοση της Εταιρείας παρέχει κίνητρο για τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετοχών από εκείνους που βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να συνειδητοποιήσουν αυτήν την αξία.
Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείται, πιστεύει ότι τέτοια συστήματα αμοιβών θα πρέπει να σχεδιαστούν για να προωθήσουν τη μακροπρόθεσμη επιτυχία μιας εταιρείας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα υπερβολικά περίπλοκες δομές ή επιτρέποντας υπερβολικά επίπεδα αποζημίωσης.
Η «ένσταση»
Η Glass Lewis εκφράζει κάποια ανησυχία ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει ανακοινώσει εκ των προτέρων τους όρους του προτεινόμενου προγράμματος προαίρεσης μετοχών.
Ωστόσο, σημειώνει ότι τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου δεν είναι επιλέξιμα να λάβουν αμοιβές βάσει του προγράμματος λόγω των τρεχόντων περιορισμών στην πληρωμή μεταβλητών αποδοχών.
Δεν θεωρείται ότι οι διευθυντές και οι υπάλληλοι μιας εταιρείας είναι άμεσα υπεύθυνοι για τη συνολική απόδοση της εταιρείας, και ως εκ τούτου δεν πιστεύουν ότι τέτοιες αμοιβές πρέπει απαραίτητα να υπόκεινται στην επίτευξη προκαθορισμένων στόχων απόδοσης ή σε παρατεταμένη περίοδο κατοχύρωσης.
Επιπλέον, η Glass Lewis θεωρεί ότι τα προτεινόμενα όρια dilution είναι λογικά.
Κατά συνέπεια, οι μέτοχοι μπορούν εύλογα να υποστηρίξουν αυτήν την πρόταση.
Σχόλια αναγνωστών