Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προσπάθεια κατευνασμού των ανησυχιών για Ελλάδα, ΕΚΤ από τη Merkel – Εντείνονται οι αντιδράσεις στη Γερμανία - Το μήνυμα που έστειλε η Καγκελάριος και η στήριξη σε Σαμαρά, Draghi

Προσπάθεια κατευνασμού των ανησυχιών  για Ελλάδα, ΕΚΤ από τη Merkel – Εντείνονται οι αντιδράσεις στη Γερμανία - Το μήνυμα που έστειλε η Καγκελάριος και η στήριξη σε Σαμαρά, Draghi
Τις αντιδράσεις που όλο και εντείνονται σχετικά με τη στρατηγική εξόδου από την κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη προσπάθησε να μετριάσει  η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, ο οποίος χαρακτήρισε «επικίνδυνο ναρκωτικό» τα σχέδια για νέες αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα σχόλια του Γερμανού αξιωματούχου, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Alexander Dobrindt, γενικού γραμματέα του CSU, αντικατοπτρίζουν την αυξημένες αντιδράσεις στη Γερμανία σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζει το Βερολίνο για να αντιμετωπίσει την τριετή κρίση.
Η εγχώρια κριτική που ασκείται στην Merkel έχει περιορίσει τα περιθώριά της για ελιγμούς, την ώρα που η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης παλεύουν να αποτρέψουν τη μετάδοση της κρίσης σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο  η Καγκελάριος Μέρκελ έστειλε σαφές μήνυμα στους επικριτές της: «Βρισκόμαστε σε μια πολύ αποφασιστική φάση αντιμετώπισης της κρίσης χρέους του ευρώ», δήλωσε η Καγκελάριος σε συνέντευξή της στον δίκτυο ARD. «Όλοι πρέπει να ζυγίζουν τα λεγόμενά τους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Alexander Dobrindt, του οποίου το κόμμα προετοιμάζεται για τις περιφερειακές εκλογές στη Βαυαρία, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται εκτός ευρώ το 2013.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης, αλλά θα γίνει αποδέκτης ενός νέου σχεδίου Marshall που θα την βοηθήσει να ανακάμψει οικονομικά και να ανακτήσει τις πιθανότητες για να επιστρέψει στο ευρώ. Οι δηλώσεις του έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτές του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Guido Westerwelle, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσουν οι επιθετικές δηλώσεις για χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Την έντονη αντίδραση και του Γερμανοελληνικού Eπιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) προκάλεσαν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του γερμανικού κόμματος CSU, Alexander Dobrindt, στην εφημερίδα Bild για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2013.
«Το πολιτικό αξίωμα δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να επαναλαμβάνει διαρκώς και ανεύθυνα ισχυρισμούς δυσφημιστικού χαρακτήρα», επισημαίνει ο επιχειρηματικός σύνδεσμος σε επιστολή διαμαρτυρίας που υπογράφουν ο Πρόεδρος του DHW κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Φαίδων Κοτσαμπόπουλος.
Η επιστολή απευθύνεται στον Πρόεδρο του Συγκυβερνώντος Κόμματος, Horst Seehofer, από τον οποίο ζητούν να σταματήσουν αυτές οι δηλώσεις.
Εκτός από το ελληνικό ζήτημα, αυτό που απασχολεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι τα σχέδια του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi για νέες αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, καθώς η  ΕΚΤ αποζητά έναν μεγαλύτερο ρόλο στην κρίση.
Η Merkel έχει δήλωσε την υποστήριξή της στις προθέσεις Draghi, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στον Καναδά νωρίτερα αυτό το μήνα, ενώ την επανέλεβε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ARD.
Ωστόσο ο Weidmann, πρώην οικονομικός σύμβουλος της Merkel, δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα μπορούσαν να παραβιάσουν τους κανόνες της κεντρικής τράπεζας  για την παροχή απευθείας χρηματοδότησης στις κυβερνήσεις.
Η χρηματοδότηση των κυβερνήσεων αποτελούσε πάντοτε ταμπού για τη Γερμανία. Ο προκάτοχος του Weidmann στην προεδρία της Bundesbank, Axel Weber, παραιτήθηκε πέρυσι διαμαρτυρόμενος για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (SMP). «Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον κίνδυνο η χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα να γίνει εθιστική σαν ναρκωτικό», τόνισε ο  Weidmann.
Ερωτώμενη η κ. Merkel για τις δηλώσεις Weidmann, τον εξήρε γιατί εξέφρασε δημοσίως τις ανησυχίες του σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και χαρακτήρισε θετική την ισχυρή επιρροή της Bundesbank στην ΕΚΤ, ωστόσο απέφυγε να στηρίξει την κριτική του στην πολιτική Draghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης