Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ποιες θα είναι οι εξελίξεις μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας για την ελληνική οικονομία; - Τρία σενάρια για την επόμενη μέρα της Ελλάδας - Ορατός ο κίνδυνος ακόμη και για νέα αναδιάρθρωση χρέους...

Ποιες θα είναι οι εξελίξεις μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας για την ελληνική οικονομία; - Τρία σενάρια για την επόμενη μέρα της Ελλάδας - Ορατός ο κίνδυνος ακόμη και για νέα αναδιάρθρωση χρέους...
Tρία σενάρια για το τι θα συμβεί όταν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας περιγράφει σε νέο δημοσίευμα - ανάλυσή του για την Ελλάδα το πρακτορείο Reuters.
Τις επόμενες εβδομάδες οι διαβουλεύσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο αναμένεται να κρουφωθούν, με την προσοχή όλων να στρέφεται στα συμπέρασματα της έκθεσης της τρόικας για την προόδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία.
Ποια είναι όμως τα τρία πιθανά σενάρια που θα ακολουθήσουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης;
1) Η έκθεση της τρόικας αποκαλύπτει πως το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται - ελαφρώς - εκτός στόχων. Επομένως, με περαιτέρω αύξηση των περικοπών, η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε βιώσιμο μονοπάτι.
2) Η έκθεση της τρόικας αποκαλύπτει πως το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται - σε μεγάλο βαθμό - εκτός στόχων. Η Ελλάδα χρειάζεται παράταση του Μνημονίου και πιθανότατα ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.
3) Η έκθεση της τρόικας αποκαλύπτει πως το ελληνικό πρόγραμμα έχει πλήρως εκτροχιαστεί. Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων κρίνεται ανέφικτη, η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα - δεύτερη - αναδιάρθρωση του χρέους της. ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
"Ενώ το πρώτο σενάριο είναι αυτό για το οποίο ελπίζουν οι Ευρωπαίοι, το δεύτερο και το τρίτο συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβούν", αναφέρει στην εν λόγω ανάλυσή του το Reuters.
Και συνεχίζει: Το γεγονός αυτό φέρνει ξανά στο προσκήνιο το μείζον ερώτημα: Η Ελλάδα, που έχει ήδη λάβει δύο πακέτα διάσωσης, μπορεί ή όχι να παραμείνει στο ευρώ;
"Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους γεννήθηκε στην Ελλάδα. Σχεδόν τρία χρόνια μετά το ξεσπασμά της κι ενώ έχουν ήδη συμφωνηθεί δύο πακέτα διάσωσης για τη χώρα, η Ευρώπη ήρθε η ώρα να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα ή αν θα σταματήσει", τονίζεται επίσης στην εν λόγω ανάλυση.
Η κατάσταση της Ελλάδας είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Τρία καίρια ερωτήματα χρήζουν άμεσης απάντησης:
- Μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη;
- Πόσο μεγάλο είναι το χρέος της Ελλάδας;
- Μπορεί η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης