Επί τα βελτίω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2021 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναμένοντας ανάπτυξη πάνω από 5,5%.
Φυσιολογικά, όπως επεσήμανε η διευθύντρια του Ταμείο Kristallina Georgieva, μιλώντας εν όψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα, και το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι υψηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.
Οι νέες προβλέψεις του Ταμείου θα ανακοινωθούν στις 6 Απριλίου.
Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ είναι ακόμη πιο αισιόδοξο για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, ωστόσο, όπως επιμένει, ακόμη υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας.
Τον Ιανουάριο, δίνοντας έναν αισιόδοξο τόνο, εκτίμησε το ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2021 στο 5,5%.
Εκείνη την εποχή, αυτή η πρόβλεψη αντιπροσώπευε αύξηση +0,3% σε σχέση με προηγούμενες.
Ωστόσο, το τεράστιο δημοσιονομικό πακέτο του Προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, και η πρόοδος στη διάθεση των εμβολίων τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν κάνει το ΔΝΤ ακόμη πιο αισιόδοξο για το υπόλοιπο του έτους.
«Αναμένουμε περαιτέρω επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας, εν μέρει λόγω της πρόσθετης πολιτικής στήριξης (συμπεριλαμβανομένου του νέου δημοσιονομικού πακέτου στις Ηνωμένες Πολιτείες) και εν μέρει λόγω επιτυχών εμβολιαστικών προγραμμάτων σε πολλές προηγμένες οικονομίες» δήλωσε η διευθύντρια του Ταμείου, Kristalina Georgieva.
Πακέτο Biden
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο πρόεδρος Biden υπέγραψε ένα σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης που εξασφαλίζει άμεσες πληρωμές έως 1.400 δολ. στους περισσότερους Αμερικανούς.
Το πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αναμένεται να στηρίξει την παγκόσμια οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έχει εκτιμήσει ότι το πακέτο Biden θα προσθέσει περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα στην παγκόσμια ανάπτυξη φέτος.
Στο μεταξύ, οι εμβολιασμοί αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.
Τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, ο Biden δήλωσε ότι το 90% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι επιλέξιμοι για εμβόλιο Covid-19 έως τις 19 Απριλίου.
Την ίδια στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να έχει εμβολιάσει όλους τους Βρετανούς μέχρι το τέλος του Ιουλίου, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να σκοπεύει να εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού αυτό το καλοκαίρι.
Υψηλή αβεβαιότητα και ανισότητα
Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι ένας από τους κινδύνους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι η υψηλή αβεβαιότητα που προκαλείται από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων πιθανών νέων παραλλάξεών της.
«Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε είναι η εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα» δήλωσε η Georgieva.
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι υπάρχει άνιση οικονομική ανάκαμψη.
«Ενώ οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί συνολικά, οι προοπτικές αποκλίνουν επικίνδυνα όχι μόνο εντός των εθνών αλλά και μεταξύ των χωρών και των περιφερειών.
Η σωρευτική μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος σχετικά με τις προ κρίσης προβλέψεις θα είναι 11% το επόμενο έτος στις αναπτυγμένες οικονομίες και 20% στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες.
Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε είναι μια ανάκαμψη πολλαπλών ταχυτήτων, που τροφοδοτείται όλο και περισσότερο από δύο κινητήρες, τις ΗΠΑ και την Κίνα» πρόσθεσε.
Ως αποτέλεσμα, το ΔΝΤ συμβουλεύει τις χώρες να ενισχύσουν την παραγωγή, τη διανομή και την ανάπτυξη εμβολίων.
Πρέπει επίσης να ασκούν χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές και να επενδύουν σε φιλικά προς το περιβάλλον μέτρα.
«Έτσι μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία των ανθρώπων - και να επιταχύνουμε την ανάκαμψη.
Η πρόοδος σε ό,τι αφορά τον τερματισμό της πανδημικής κρίσης θα μπορούσε να προσθέσει σχεδόν 9 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2025.
«Αλλά το παράθυρο των ευκαιριών κλείνει γρήγορα» κατέληξε η Georgieva.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών