Οι αρχάριοι επενδυτές μετοχών κερδίζουν χρήματα τώρα, αλλά οι βετεράνοι της αγοράς γνωρίζουν πώς τελειώνει συνήθως αυτή η ιστορία
Ένα στοιχείο που τονίζουν οι περισσότεροι αναλυτές των ΗΠΑ, είναι ότι οι αρχάριοι επενδυτές είναι πιο αισιόδοξοι από τους βετεράνους.
Πρόσφατα έγινε μια ιδιαίτερη έρευνα από την Charles Schwab που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της στάσης των επενδυτών και πόσο πρόσφατα άρχισαν να επενδύουν.
Ένα ποσοστό 15% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το 2020 ήταν το πρώτο έτος που εισήλθαν στο χρηματιστήριο - μια ομάδα στην οποία ο Schwab αναφέρεται ως "Generation I".
Σύμφωνα με τα ευρήματα, σχεδόν όλοι εισήλθαν στην αγορά μετά την πτώση του Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020 - πιθανότατα μετά την αποστολή των πρώτων πακέτων τόνωσης στα μέσα Απριλίου 2020.
Αυτό σημαίνει ότι η γενιά Ι έχει δει μόνο μια ισχυρή αγορά ταύρων.
Από τα μέσα Απριλίου του προηγούμενου έτους, ο S&P 500 είχε απόδοση 52% και ο Nasdaq Composite κέρδισε 70%.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τα ευρήματα της έρευνας.
Μάλιστα, εξηγεί ότι, σε σύγκριση με τους βετεράνους επενδυτές, η Generation Ι είναι πολύ πιο αισιόδοξη για το χρηματιστήριο και σκοπεύει να επενδύσει μεγαλύτερο ποσό σε μετοχές.
Τα δείγματα της λήξης της bull market
Αυτή η αντίθεση είναι χαρακτηριστική μιας αγοράς ταύρων (bull market) που τελειώνει.
Σε τέτοιες στιγμές, βετεράνοι επενδυτές –που έχουν ζήσει προηγούμενες αγορές αρκούδων (bear market) και επομένως αναγνωρίζουν πότε η αγορά ισορροπεί πάνω σε λεπτό πάγο– θα έχουν ήδη πάρει κάποια χρήματα από το ταμπλό.
Νέοι επενδυτές, οι οποίοι δεν έχουν ζήσει μια αγορά αρκούδων και που ως εκ τούτου αισθάνονται σχετικά ανίκητοι, όχι μόνο δεν θα έχουν μειώσει τις συμμετοχές τους αλλά - όπως δείχνει το διάγραμμα - σκοπεύουν να τις αυξήσουν.
Η αντίθεση μεταξύ αυτών των δύο ομάδων ακολουθεί τον κύκλο της αγοράς.
Στο κάτω μέρος της επόμενης αγοράς αρκούδων, για παράδειγμα, οι βετεράνοι επενδυτές θα είναι πιο αισιόδοξοι.
Θα είναι οι πρώτοι που θα αναγνωρίσουν ότι οι μετοχές έχουν γίνει αρκετά φθηνές ώστε να αντιπροσωπεύουν μια καλή μακροπρόθεσμη αξία.
Αντίθετα, οι μεγαλύτεροι επενδυτές θα έχουν υποστεί την πρώτη αγορά αρκούδων και θα έχουν απογοητευτεί από το χρηματιστήριο.
Η "παιδική αγορά"
Αν και είναι ηλικίας άνω των 50 ετών, ίσως η καλύτερη περιγραφή αυτού του κύκλου αγοράς προέρχεται από το βιβλίο "The Money Game" που γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 από έναν συγγραφέα το ψευδώνυμο Adam Smith.
Χρησιμοποίησε τη φράση "παιδική αγορά" για να αναφερθεί στο τέλος των αγορών ταύρων, όπου οι επενδυτές που κερδίζουν τα περισσότερα χρήματα είναι εκείνοι που είναι πολύ νέοι για να θυμηθούν τις προηγούμενες αγορές αρκούδων.
«Η μνήμη μπορεί να παρεμποδίσει τη συμμετοχή σε μια τόσο ευχάριστη αγορά», έγραψε ο Smith.
«Είναι μια αίσθηση deja vu που θυμίζει αμέσως: Ήμασταν όλοι εδώ πριν».
Ένας τρόπος για να κερδίσει κανείς χρήματα στην παιδική αγορά, συνέχισε ο Smith, είναι να διαχειρίζεται τα χρήματά του από συμβούλους που "είναι πολύ νέοι για να θυμούνται κάτι κακό".
Όσο η φούσκα συνεχίζει να φουσκώνει, έγραψε ο Smith, αυτά τα «παιδιά» θα «βγάλουν τόσα χρήματα που θα νιώθουν ανίκητοι.
Μια μέρα όμως το πάρτι θα σταματήσει...
Αυτή η ψυχολογική προοπτική σχετικά με τον κύκλο της αγοράς βοηθά να κατανοήσουμε την πόλωση γύρω από θέματα όπως το BitCoin, την GameStop και τα μη-ευέλικτα tokens (NFTs).
Οι νεότεροι επενδυτές, που κυριαρχούν στις αγορές αντιμετωπίζονται από τους βετεράνους επενδυτές με σκεπτικισμό. Μιλάνε για το πόσα χρήματα βγάζουν και δηλώνουν χαρωπά ότι οι παλιοί «απλά δεν τα παίρνουν».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών