Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Sinn (Ιfo): Ημέρα της Κρίσης για το ευρώ η 12η Σεπτεμβρίου - Γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η ετημυγορία του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον ΕSM - Η Ευρώπη χρειάζεται τους νόμους για να μην καταρρεύσει

Sinn (Ιfo): Ημέρα της Κρίσης για το ευρώ η 12η Σεπτεμβρίου - Γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η ετημυγορία του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον ΕSM - Η Ευρώπη χρειάζεται τους νόμους για να μην καταρρεύσει
Ημέρα της Κρίσης για το ευρώ χαρακτηρίζει την 12η Σεπτεμβρίου ο Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου Ifo.
Tι θα γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου; Θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για την επικύρωση - ή μη - του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ (ESM).
Όπως αναφέρει σε ειδικό άρθρο του ο Sinn, όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος αναμένουν με αγωνία την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο πρέπει να διερευνήσει αν ο ESM παραβιάζει τη γερμανική νομοθεσία (Grundgesetz - Basic Law). Αν αυτό ισχύει, τότε το Βερολίνο δεν πρέπει να να επικυρώσει τον μηχανισμό.
"Η ανησυχία για την επικείμενη απόφαση είναι διάχυτη", σχολιάζει ο Sinn στο άρθρο του και εξηγεί: Οι επενδυτές είναι ανήσυχοι καθώς αν το Δικαστήριο αποφανθεί αρνητικά για τον ESM, τότε εκείνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με... εσφαλμένες επενδύσεις. Ανήσυχοι όμως είναι και οι φορολογούμενοι και οι συνταξιούχοι των ευρωπαϊκών χωρών...
Κατά τον επικεφαλής του Ifo, ο ESM δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια, νέα μεμονωμένη περίπτωση, αλλά αντίθετα πρέπει να θεωρηθεί μέλος της ευρύτερης στρατηγικής διασώσεων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη.  
"Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια θα είναι η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον ΕSM. Kανείς δεν ξέρει πως το Δικαστήριο θα κατορθώσει να κάμψει το μπαράζ αντιρρήσεων. Η πλειοψηφία των αναλυτών θεωρεί σχεδόν βέβαιο το ΝΑΙ στον μηχανισμό", τονίζει ο Sinn.
Ωστόσο, όπως σημειώνει, είναι θετικό το γεγονός πως κανείς δεν μπορεί επαρκώς να προβλέψει την ετημυγορία του Δικαστηρίου.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί παρά να βασίζεται και να διέπεται από νόμους. Εάν οι νόμοι αυτοί παραβιαστούν, η ΕΕ δεν θα γίνει ποτέ το σταθερό οικοδόμημα που προάγει την ειρήνη και την ευημερία", προειδοποιεί ο Sinn.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης