Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barroso: Οι συνέπειες της κρίσης έχουν μεταδοθεί σε όλη την Ευρώπη - Μέχρι τον Ιανουάριο ο Ενιαίος Μηχανισμός Τραπεζικής Εποπτείας - Να σταματήσουν οι κυβερνήσεις να σώζουν τράπεζες

tags :
Barroso: Οι συνέπειες της κρίσης έχουν μεταδοθεί σε όλη την Ευρώπη - Μέχρι τον Ιανουάριο ο Ενιαίος Μηχανισμός Τραπεζικής Εποπτείας - Να σταματήσουν οι κυβερνήσεις να σώζουν τράπεζες
Την ανάγκη να γίνουν περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Joze Manuel Barroso, σε σχετικό του άρθρο, όπου παρουσιάζει τις προτάσεις της Κομισιόν για το νέο Ενιαίο Μηχανισμό Τραπεζικής Εποπτείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση στην Ε.Ε. για να γίνει ότι είναι απαραίτητο για την προστασία του ευρώ, ενώ σημειώνει ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει τον κυρίαρχο ρόλο στην τραπεζική εποπτεία.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Barroso, οι συνέπειες της κρίσης χρέους είναι διάχυτες σε όλες τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν περισσότερα στο πλαίσιο της περαιτέρω οικονομικής, δημοσιονομικής και πολιτική ενοποίησης που θα επαναπροσδιορίσει τα όρια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση στην Ε.Ε. για να γίνει ότι είναι απαραίτητο για την προστασία του ευρώ, καθώς το μέλλον του ενιαίου νομίσματος είναι εκείνο που θα καθορίσει το μέγεθος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η λειτουργία του Ενιαίου Μηχανισμού Τραπεζικής Εποπτείας θα πρέπει να είναι δυνατή μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, αναφέρει, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ESM, αλλά και για την κοινή ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων.
Η κρίση έδειξε τις ανεπάρκειες της υπάρχουσας τραπεζικής εποπτείας, τονίζει ο Barroso, ενώ σημειώνει πως είναι σημαντικό να προχωρήσουμε πέρα από τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής εποπτικής αρχής, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη. Η σχέση μεταξύ του δημόσιου χρέους και του τραπεζικού χρέους πρέπει να διασπαστεί μια για πάντα. Θα πρέπει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος όπου η χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων - περισσότερα από 4,5 τρισ. ευρώ μέχρι σήμερα - για τη διάσωση των τραπεζών αποδυναμώνει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ενώ όλο και περισσότερο οι τράπεζες αποφεύγουν το ρίσκο και σταματούν τις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις που χρειάζονται κεφάλαια, υπονομεύοντας έτσι περαιτέρω την οικονομία.
Στις 12 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για το νέο Ενιαίο Μηχανισμό Τραπεζικής Εποπτείας, οι οποίες, σύμφωνα με τον Barroso, βασίζονται σε τρεις βασικές αρχές:
Ενιαία επίβλεψη: Δεν είναι πλέον αρκετός ο συντονισμός μεταξύ των εθνικών εποπτικών οργάνων στην ευρωζώνη. Οι κίνδυνοι που προκύπτουν σε μία χώρα-μέλος της Ένωσης μπορεί να επηρεάσει το σύνολο της ευρωζώνης. Η κοινή εποπτεία των τραπεζών είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών με τη χρήση κοινών χρηματοοικονομικών δικτύων ασφαλείας.
Αξιοπιστία: Τα καθήκοντα που θα ανατεθούν στην ΕΚΤ θα εξασφαλίσουν την αυστηρή και προληπτική εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στη διατήρηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών - και κατά συνέπεια στην αύξηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Ο εποπτικός ρόλος της ΕΚΤ θα πρέπει να διαχωριστεί πλήρως από τις ευθύνες της για τη νομισματική πολιτική. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA), θα συνεχίσει να ασκεί τα υφιστάμενα καθήκοντά της.
Ευρεία κάλυψη: Όλες οι τράπεζες της ευρωζώνης θα πρέπει να καλύπτονται από το νέο ευρωπαϊκό εποπτικό σύστημα. Και θα πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των μελών της ευρωζώνης και των κρατών μελών της ΕΕ που παραμένουν εκτός της νομισματικής ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης