Για μια μεγάλη κρίση στα εμπορεύματα λόγω μεγάλων προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες κάνει λόγο με ανάλυσή της η Rabobank.
Προηγουμένως, όμως, η ολλανδική τράπεζα διατυπώνει την υπόθεση πως η πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα οδηγήσει όλους τους Αμερικανούς και, φυσικά, τις αποταμιεύσεις τους στο χρηματιστήριο.
Αυτό, βέβαια, ήταν μια τεράστια απλοποίηση καθώς ως άποψη παραβλέπει την αγορά κατοικίας, όπου και πρόσφατα είχε υπάρξει μια τεράστια «φούσκα».
Πιθανότατα η αντίστοιχη αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ οφείλεται περισσότερο στα τσεκ του προέδρου Biden, παρά στις επιταγές των ενοικίων.
Η δε Fed φαίνεται πως έχει ξεχάσει ένα κόλπο…
Θα αρκούσε να επιλέξει ένα ψηφιακό νόμισμα, όπως η Κίνα, και τα περιουσιακά στοιχεία θα ενεργοποιηούνται και θα απενεργοποιούνται κατά βούληση.
Όπως είναι ευκόλως κατανοητό, οι εμπορικές τράπεζες δεν μπορούν να συμμετέχουν στο εγχείρημα.
Επίσης, δεν θα ληφθούν υπόψη πολιτικά ζητήματα, π.χ. η ισορροπία κεφαλαίου και εργατικού δυναμικού.
Τέλος, αποκλείεται η συζήτηση η ομαλή λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες
Λόγω Covid 19, η κατάσταση στον κόσμο των logistics είναι άνευ προηγουμένου.
Όπως αναφέρει η Rabobank, οι εμπειρογνώμονες λένε ότι δεν έχουν δει ποτέ στο παρελθόν κάτι σαν αυτό που συμβαίνει σήμερα.
Υπάρχει ένα συνολικό, παγκόσμιο log-jam…
Τα εμπορεύματα σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να αποσταλούν, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού λόγω της έλλειψης προσφοράς.
Αγορά κατοικίας
Στο μεταξύ, οι τιμές στην αγορά κατοικίας έχουν πάει στον Θεό, είτε αυτές αφορούν τα ενοίκια είτε τις τιμές των σπιτιών αυτών καθαυτά.
Αυτή η αύξηση, βέβαια, αφορά και μια σειρά από άλλα αγαθά, και όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και αλλού.
Και, δυστυχώς, οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν τίποτε επ’ αυτού.
Την ίδια στιγμή, το Bloomberg αναφέρει ότι η ICBC ήταν η «τυχερή» τράπεζα που υποχρεώθηκε να συγκεντρώσει 600 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τον κινέζικο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Huarong να εξοφλήσει χθες χρέος του.
Κίνα
Tέλος, αξίζει να αναφερθεί πως για πρώτη φορά από το 1949 η Κίνα σημειώνει πτώση στον πληθυσμό της, παρά την χαλάρωση των αυστηρών πολιτικών οικογενειακού προγραμματισμού της κυβέρνησης, η οποία είχε σκοπό να αντιστρέψει το μειωμένο ποσοστό γεννήσεων της πιο πυκνοκατοικημένης χώρας του κόσμου.
Η τελευταία κινεζική απογραφή, η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, αναμένεται να αναφέρει πληθυσμό λιγότερο από 1,4 δισεκατομμύριο, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.
Το 2019, ο πληθυσμός της Κίνας είχε ξεπεράσει το 1,4 δισεκ.
«Τα αποτελέσματα της απογραφής θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι βλέπουν τη χώρα τους, αλλά και στο πώς λειτουργούν διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Huang Wenzheng, συνεργάτης του Κέντρου για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση, ένα think tank με έδρα το Πεκίνο.
Η κινεζική κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της απογραφής στις αρχές Απριλίου.
www.bankingnews.gr
Rabobank: Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας βιβλικής κρίσης στα εμπορεύματα
Βιβλική κρίση στα commodities «βλέπει» η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Σχόλια αναγνωστών