Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε σήμερα 30/4 σε «ΒΒΒ» την Ιταλία, ενώ παραμένει αρνητικό το trend.
Όπως αναφέρει η DBRS η πανδημία συνεχίζει να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ιταλίας.
Σε αυτό το στάδιο, υπάρχουν ακόμη λίγες ενδείξεις σημαντικών οικονομικών αρνητικών δεδομένων που θα υπονόμευαν την ήδη εύθραυστη ανάπτυξη της Ιταλίας και με τη σειρά της τη βιωσιμότητα του χρέους της τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, αντιμετωπίζοντας σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη, η τάση παραμένει αρνητική.
Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι σημαντικοί για τον καθορισμό του σταδίου για (1) ισχυρότερη ανάκαμψη, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιταχυνθεί η διάθεση του εμβολίου ή / και η χώρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει άλλες παραλλαγές ανθεκτικές στο εμβόλιο, (2) ξεκινώντας τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRRP).
Ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της Ιταλίας βρισκόταν καλύτερα από το αναμενόμενο το 2020 στο 155,8%, αλλά η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη, η οποία πιθανότατα θα φέρει το χρέος στο 160% του ΑΕΠ το 2021, προτού σταδιακά μειωθεί.
Καθώς ξεκινά το πρόγραμμα Next Generation EU (NGEU), η Ιταλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις διαρθρωτικές αδυναμίες της υποστηρίζοντας την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και αυξάνοντας περαιτέρω τις δημόσιες επενδύσεις.
Ο κίνδυνος εκτέλεσης είναι η κύρια πρόκληση, αλλά το ΕΠΜ εάν εφαρμοστεί επιτυχώς θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα και με τη σειρά του την πιθανή αύξηση του ΑΕΠ, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η επιβεβαίωση της βαθμολογίας BBB (υψηλή) αντικατοπτρίζει διάφορους παράγοντες.
Η Ιταλία επωφελείται από την τρέχουσα έκτακτη οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και διαχειρίζεται αποτελεσματικά την απότομη αύξηση των απαιτήσεων χρηματοδότησης με ιστορικό χαμηλό κόστος επιτοκίου.
Ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων χρηματοδοτικών αναγκών της Ιταλίας καλύπτεται στη δευτερογενή αγορά από την ΕΚΤ και επιπλέον, μια μεγαλύτερη ροή τόκων πιθανόν να επιστραφεί στην ιταλική κυβέρνηση από το καθαρό εισόδημα της Τράπεζας της Ιταλίας που σχετίζεται με τα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Επιπλέον, η Ιταλία έχει μια πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία, και ο τομέας της μεταποίησης και των κατασκευών στο σύνολό του έχει προσφέρει σημάδια ανθεκτικότητας μέχρι στιγμής.
Με ένα σταθερό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και μια καθαρή διεθνή επενδυτική θέση (NIIP) που είναι θετική για πρώτη φορά σε 30 χρόνια, η εξωτερική θέση της χώρας είναι καλή.
Ταυτόχρονα, τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυτό το σοκ με ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα χρέους του ιδιωτικού τομέα μεταξύ των προηγμένων χωρών και ο δείκτης αποταμίευσης των νοικοκυριών έχει αυξηθεί σημαντικά, και οι δύο αποτελούν καλό για την απελευθέρωση της ζήτησης μετά την κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης βελτιώνεται.
Το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση από ό, τι στο παρελθόν όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση και έχει σημειώσει πρόοδο στη μείωση των καθαρών απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων, παρόλο που η οικονομική πτώση της πανδημίας θα επηρεάσει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων.
Μετά την απότομη πτώση του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, η ταχεία ανάκαμψη του 15,8% από τρίμηνο σε τρίμηνο το τρίτο τρίμηνο του 2020 διακόπηκε από ένα νέο σύνολο περιορισμών το φθινόπωρο, προκαλώντας τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 1,8% το 4ο τρίμηνο του 2020 Αυτό μεταφράστηκε σε συνολική μείωση του ΑΕΠ 8,9% για ολόκληρο το 2020.
Ενώ η κατανάλωση παραμένει ασθενής σε μεγάλο βαθμό λόγω των οικονομικών περιορισμών, οι επιχειρηματικές επενδύσεις συγκρατούνται και αυτό είναι θετικό για την ανάκαμψη και το αναπτυξιακό δυναμικό μεσοπρόθεσμα. Είναι πιθανό ότι ο μεταποιητικός και ο κατασκευαστικός τομέας συνολικά θα ανακάμψουν πιο έντονα από τον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος παραμένει σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένος από περιορισμούς αλλά είναι λιγότερο εντατικός σε κεφάλαια, με χαμηλά εμπόδια εισόδου και θα μπορούσε να ανακάμψει, αν και σταδιακά, όταν η πανδημία είναι υπό έλεγχο .
Αυτό περιορίζει σημαντικούς κινδύνους για τα οικονομικά σημάδια.
Η Ιταλική Στατιστική Υπηρεσία (ISTAT) εκτιμά μια συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά το ΑΕΠ αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει σημαντικά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η κυβέρνηση προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,5% και 4,8% το 2021 και το 2022, αντίστοιχα, χάρη στη σταδιακή άρση των περιορισμών από τα τέλη Απριλίου, με την προσδοκία εμβολιασμού περίπου 80% του πληθυσμού έως το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, και με την υποστήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής.
Ωστόσο, η DBRS βλέπει τους κινδύνους να υποχωρούν καθώς η χώρα ανοίγει σταδιακά την οικονομία με μονάδες εντατικής θεραπείας που εξακολουθούν να βρίσκονται σε σχετικά υψηλά επίπεδα πληρότητας και μεγάλο ποσοστό ατόμων ηλικίας μεταξύ 60 και 79 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. Ταυτόχρονα, η εξάπλωση νέων και πιο ανθεκτικών σε εμβόλια παραλλαγών μπορεί να οδηγήσει σε νέα μέτρα κλειδώματος.
Η DBRS θα παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας και πώς η Ιταλία αντιμετωπίζει ένα πιθανό νέο κύμα λοιμώξεων αργότερα μέσα στο έτος. Αυτό θα υπονόμευε την ανάκαμψη, θα απαιτούσε πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη και θα ενίσχυε τους κινδύνους μιας παρατεταμένης απώλειας παραγωγικής ικανότητας.
Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό, τι στο παρελθόν, αλλά αναμένεται αύξηση των NPL, αν και σταδιακή
Οι ιταλικές τράπεζες είναι ισχυρότερες από ό, τι στο παρελθόν, καθώς βελτιώθηκε τόσο η ποιότητα της πίστωσης όσο και η κεφαλαιοποίηση, αλλά καθώς οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας που ξεδιπλώθηκε η ποιότητα του ενεργητικού θα επιδεινωθεί.
Ωστόσο, η άνοδος των NPLs αναμένεται να είναι διαχειρίσιμη και χαμηλότερη από την κορυφή που επιτεύχθηκε μετά την προηγούμενη κρίση, εάν η οικονομική ανάπτυξη ανακάμψει γρήγορα.
Οι προηγούμενες σημαντικές τραπεζικές μεταρρυθμίσεις οδήγησαν επίσης στην ανάπτυξη μιας δευτερεύουσας αγοράς που αναμένεται να διευκολύνει τη διάθεση των NPLs τα επόμενα χρόνια.
Το 2020 ο συνδυασμός της υψηλής πιστωτικής αύξησης, της περαιτέρω διάθεσης των NPLs, καθώς και των κυβερνητικών μέτρων στήριξης επέτρεψε στον ακαθάριστο δείκτη NPLs να παραμείνει σε μια πτωτική τάση με τη ροή νέων NPLs να βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο προ-χρηματοοικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, παρά τη σημαντική μείωση του ακαθάριστου δείκτη NPLs σε 4,4% από το 4ο τρίμηνο του 2020, από 18,2% το τρίτο τρίμηνο του 2015, το απόθεμα παραμένει υψηλό και αναμένεται να αυξηθεί, ιδίως όταν αποσυρθούν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.
Επιπλέον, ορισμένες μικρές και μεσαίες τράπεζες, οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα αναδιάρθρωσης και αποδοτικότητας κόστους, είναι λιγότερο διαφοροποιημένες και εξακολουθούν να εμφανίζουν υψηλά επίπεδα απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων.
Αυτοί οι παράγοντες είναι πιθανό να επηρεάσουν την τραπεζική υποστήριξη στην οικονομία της Ιταλίας μετά την πανδημία και οδήγησαν σε μια αρνητική ποιοτική αξιολόγηση στο δομικό στοιχείο «Νομισματική Πολιτική και Χρηματοοικονομική Σταθερότητα».
Συνολικά, κυβερνητικά μέτρα συνέβαλαν στην υποστήριξη της επιχειρηματικής βιωσιμότητας και είναι πιθανό να παραταθεί περαιτέρω.
Μέχρι στιγμής, οι ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ικανοποιήθηκαν με μεγάλη ρευστότητα χάρη στη σημαντική αύξηση της πιστωτικής αύξησης που παρέχει το τραπεζικό σύστημα στο πλαίσιο της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, της αναστολής του χρέους και των κρατικών εγγυήσεων.
Αυτά τα δύο τελευταία μέτρα παρέχουν σημαντική ανακούφιση που προσφέρεται σε σημαντικά ποσά.
Το σύνολο των εκκρεμών δανείων που υπόκεινται σε αναστολές χρέους και καλύπτονται από κρατικές εγγυήσεις ανήλθε σε περίπου 158 δισεκατομμύρια ευρώ και 167 δισεκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2021.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει περαιτέρω, αν και επιλεκτικά, τα δύο μέτρα να επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας, καθώς και μείωση των πιστώσεων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών