Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υπαναχωρούν από τις δεσμεύσεις τους οι χώρες της ευρωζώνης όταν παρεμβαίνει η ΕΚΤ - Η αποκλιμάκωση της πίεσης των αγορών οδηγεί σε αδράνεια των πολιτικών - Το βαρόμετρο... Draghi στις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων

Υπαναχωρούν από τις δεσμεύσεις τους οι χώρες της ευρωζώνης όταν παρεμβαίνει η ΕΚΤ -  Η αποκλιμάκωση της πίεσης των αγορών οδηγεί σε αδράνεια των πολιτικών - Το βαρόμετρο... Draghi στις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων
Tην πορεία των αποδόσεων στα ισπανικά ομόλογα με βάση τις παρεμβάσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, καταγράφει σε γράφημά του ο Divyang Shah, στρατηγικός αναλυτής της IFR markets.
Στον απόηχο των δηλώσεων Draghi στις αρχές Αυγούστου, ότι η ΕΚΤ θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να σώσει το ευρώ,  οι ισπανικές αποδόσεις των 10ετών ομολόγων επέστρεψαν κάτω από το 7%,  ενώ το τελευταίο διάστημα κινoύνται λίγο πάνω από το 6,5% .

Σύμφωνα με τους Financial Times, το πρόβλημα για την ευρωζώνη είναι ότι οι κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν τη λιτότητα και την οικονομική συρρίκνωση, υπαναχωρούν από τις δεσμεύσεις τους όταν αναλαμβάνει δράση η ΕΚΤ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι γνώστης του προβλήματος, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Luc Coene, μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ σχετικά με την εμπειρία όσον αφορά την Ιταλία.
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ δεν ξέχασε τι συνέβη με την Ιταλία τον Αύγουστο της περασμένης χρονιάς. "Αγοράσαμε ιταλικά ομόλογα και αμέσως μετά η ιταλική κυβέρνηση υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις της". Συμπέρασμα; όταν απομακρύνεται η πίεση των αγορών, απομακρύνεται κα η πίεση για δράση από την πλευρά των πολιτικών.
Το πρόβλημα για την ΕΚΤ είναι ότι η απειλή της "μη παρέμβασης" δεν είναι αξιόπιστη, σύμφωνα με τους Financial Times.  Στην τελευταία συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Draghi, έκανε λόγο για την ανάγκη να μείνουν πιστές οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης στις δεσμεύσεις τους, ενώ τόνισε πως οι επικείμενες αγορές ομολόγων της ΕΚΤ πιθανότατα θα αφορούν τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας .
Ωστόσο η εφαρμοφή του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, μόνο εύκολη δεν είναι, δεδομένης και της έντονης αντίδρασης από την πλευρά της Bundesbank. Εν τω μεταξύ, η καμπύλη της απόδοσης των ισπανικών ομολόγων ενδέχεται να υποχωρήσει περαιτέρω, σημειώνουν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης