Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αρχίζει η δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση αξιολόγησης από την τρόικα – Στις 15 με 19 Οκτωβρίου η εκταμίευση της δόσης – Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν το e-mail για τα εργασιακά - Την Κυριακή το ραντεβού με τον Γ. Στουρνάρα

Αρχίζει η δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση αξιολόγησης από την τρόικα – Στις 15 με 19 Οκτωβρίου η εκταμίευση της δόσης – Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν το e-mail για τα εργασιακά - Την Κυριακή το ραντεβού με τον Γ. Στουρνάρα
(upd2)Στην Αθήνα καταφθάνουν εντός της εβδομάδας οι επικεφαλής της τρόικας, ενώ ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι του τεχνικού κλιμακίου, οι οποίοι από σήμερα  θα έχουν συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος.
Η δεύτερη φάση αξιολόγησης της πορείας του ελληνικού προγράμματος είναι και η πιο κρίσιμη, καθώς θα κρίνει την τύχη της επόμενης δόσης αλλά και του αιτήματος της Αθήνας για διετή παράταση του μνημονίου, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 14-15 Σεπτεμβρίου και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr τα  31,5 δισ ευρώ της επόμενης δόσης ώστε να αποπληρωθούν υποχρεώσεις και κυρίως να ολοκληρωθεί το πλάνο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, θα καταβληθούν στο ελληνικό κράτος στο διάστημα 15 με 19 Οκτωβρίου. Οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν την Κυριακή στις 16.00 με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί το σημαντικό ραντεβού για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων και των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας των δανειστών.
Οι ανατροπές που ζητά η τρόικα στον εργασιακό τομέα, προκαλούν πονοκέφαλο στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήδη δυσκολεύεται να κλείσει το πακέτο μέτρων ύψους 11,6 δισ. και βρίσκεται αντιμέτωπη με κοινωνικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα για τις επικείμενες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
Η κυβέρνηση αναμένει με αγωνία τις απαντήσεις που θα δώσουν τα στελέχη της τρόικας σε μια σειρά μέτρων για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, καθώς αν προκύψει εμπλοκή τότε θα επανέλθουν στο τραπέζι οι οριζόντιες περικοπές, όπως για παράδειγμα στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
Οι αλλαγές που ζήτησε στα εργασιακά η τρόικα μέσω e-mail και οι οποίες κάνουν λόγο για εξαήμερη εργασία, μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας και νέες περικοπές στις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης ή συνταξιοδότησης, έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και θεωρείται βέβαιο ότι  θα δοκιμάσουν τη συνοχή της κυβέρνησης.
Πάντως σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αποστολή του e-mail για τις αλλαγές στα εργασιακά από τους εκπροσώπους της τρόικας προς το υπουργείο Εργασίας.
Η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί η αποστολή των εκπροσώπων της τρόικας στην Ελλάδα, ενώ επανέλαβε ότι θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

(Πρώτη ενημέρωση: 11:20)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης