Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει φθηνές αποτιμήσεις, αλλά ο αγώνας που δίνει να ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα έχει σοβαρούς λόγους.
Και αυτοί είναι:
- Οι "ουλές" που αφήνει πίσω της η πανδημική κρίση
- Η χαμηλότερη του αναμενομένου ανάπτυξη της Ελλάδας
- Πιθανό "μόνιμο" έλλειμμα στη δυνητική παραγωγή
- Υποτονικές αναθεωρήσεις για την κερδοφορία
- Ελάχιστη λειτουργική μόχλευση
Και με βάση τα παραπάνω, η Jefferies μειώνει ελαφρώς τη στάθμισή των ελληνικών τίτλων στο χαρτοφυλάκιό της, υποβαθμίζοντας τη σύσταση σε modestly bullish (μετριοπαθώς αισιόδοξη) από bullish (αισιόδοξη).
Φθηνό το ΧΑ...
Σύμφωνα με την Jefferies, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι φθηνό, καθώς είναι πολλές οι μετοχές που παρουσιάζουν αρκετά περιθώρια ανόδου.
Ωστόσο τονίζει ότι η πανδημία θα αφήσει μόνιμες "ουλές" στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, και είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το ΧΑ παραμένει μακριά από τα προ-πανδημικά επίπεδα.
Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η αγορά προεξοφλεί καλύτερη επίδοση του ΑΕΠ το 2022 (5,3%) από το 2021 (3,45%), αν και η διάθεση των εμβολίων γίνεται με αργούς ρυθμούς.
Η επίδραση της πανδημίας
Σύμφωνα με την Jefferies η κρίση του Covid-19 υπονόμευσε τη σκληρή δουλειά στη βελτίωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας κατά την περίοδο του 2016-19.
Επίσης, παρά τα καλά νέα για την αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων, υπάρχει κίνδυνος η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% ετησίως την περίοδο 2021-22 να είναι πολύ αισιόδοξη.
Επίσης, το 2019, τα ταξίδια και ο τουρισμός αντιπροσώπευαν το ~ 19% του ΑΕΠ, ενώ οι τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν σε ~ 23 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Περίπου 34,2 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών καταγράφηκαν στα ταξιδιωτικά καταλύματα στην Ελλάδα το 2019.
Μετά λοιπόν από μια συρρίκνωση κατά 8,2% το 2020, το οποίο ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, δεδομένου του αντίκτυπου στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη 3,3% φέτος και 5,4% το 2022 φαίνονται πιο πιθανές.
Μόνιμο έλλειμμα παραγωγής
Σύμφωνα με την Jefferies, υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να εμφανίσει ένα «μόνιμο» έλλειμμα παραγωγής λόγω της πανδημίας, που προβλέπεται να φτάσει το 3%.
Το Ταμείο θα συνεισφέρει στην Ελλάδα περίπου 7,5 δισ. ευρώ το 2021, σχεδόν διπλάσιο από το ποσό που αρχικά αναμενόταν.
Αυτή η βοήθεια που είναι γνωστή ως «Ελλάδα 2.0» αποτελεί μέρος ενός εξαετούς εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: Πράσινες, Ψηφιακές, Κοινωνικές, οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
Βέβαια, το χρηματιστήριο της Αθήνας κυριαρχείται από εγχώριους ομίλους που επέζησαν από την μεγάλη κρίση.
Ωστόσο, αυτοί έχουν ελάχιστο λειτουργικό εξοπλισμό σε σχέση με τις επιχειρήσεις στην ηπειρωτική Ευρώπη και βασίζονται λιγότερο στον κύκλο αποθεμάτων και στο παγκόσμιο εμπόριο.
Έτσι, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πιθανό να έχει χαμηλότερη απόδοση.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ΧΑ διαπραγματεύεται με 12,7x σε όρους P / E, 0,97x σε όρους P / B, 0,56x σε όρους PEG και με 3,2% απόδοση μερίσματος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών