Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Draghi θα χωρίσει την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων σε δύο ταχύτητες - Στην TierΑ θα είναι τα προνομιούχα ομόλογα και στην TierB τα κερδοσκοπικά - Αυτές όμως οι αγορές πάντα έχουν καταλήξει σε καταστροφή

Ο Draghi θα χωρίσει την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων σε δύο ταχύτητες - Στην TierΑ θα είναι τα προνομιούχα ομόλογα και στην TierB τα κερδοσκοπικά - Αυτές όμως οι αγορές πάντα έχουν καταλήξει σε καταστροφή
Τον κίνδυνο να δημιουργήσει η ΕΚΤ αγορές δύο ταχυτήτων κρούει ο Bruce Krasting, ο πρώην hedge fund manager του Falconer Limited Investments και πρώην αναλυτής της Credit Suisse, επισημαίνοντας ότι η πρόθεση του Mario Draghi να παρεμβαίνει μόνο για τα ομόλογα που έχουν χρόνο ωρίμανσης έως τρία έτη θα δημιουργήσει σοβαρές ανισορροπίες στην αγορά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων θα χωριστεί στα δύο: την αγορά Tier A και την αγορά Tier B. Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση στο παρελθόν, στην πρώτη αγορά οι τίτλοι είναι αξιόπιστοι, ενώ στη δεύτερη όχι, γι' αυτό και είναι φθηνότεροι σε σχέση με την πρώτη, ενώ ο βαθμός ρευστότητας είναι πολύ καλύτερος στην πρώτη.
Τι θα καταφέρει η ΕΚΤ με τις παρεμβάσεις της, σύμφωνα με τον Krasting; Θα καταφέρει να δημιουργήσει την αγορά Tier A, όπου όλα θα ελέγχονται από την Κεντρική Τράπεζα, θα υπάρχουν όρια στις συναλλαγές, ενώ η πρόσβαση θα πρέπει να συνοδεύεται από κεντρικό έλεγχο για τους σκοπούς και το κεφάλαιο που θα έχει ο κάθε συμβαλλόμενος. Αντίθετα, η αγορά Tier Β, δεν θα ελέγχεται από κανέναν, οι τιμές θα διαμορφώνονται από τις δυνάμεις της αγοράς και τους market makers, που συνηθίζονται να αποκαλούνται... κερδοσκόποι.
Ο Draghi, σύμφωνα με όλες τις διαρροές, οδεύει προς τη δημιουργία της μεγαλύτερης αγοράς δύο ταχυτήτων στην ιστορία. Πως; Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στοχεύουν μόνο σε ομόλογα ωρίμασης έως τρία έτη, τότε οι πιέσεις στους τίτλους εκείνης της περιόδου θα αποκλιμακωθούν, αφήνοντας τους υπόλοιπους να δέχονται τις πιέσεις της αγοράς. Με άλλα λόγια, αν για παράδειγμα οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στα ισπανικά ομόλογα είναι αποτελεσματικές τότε τα επιτόκια θα διαμορφωθούν ως εξής: 1ετή=<1%, 2ετή=<1,5%, 3ετή=<2%. Στα υπόλοιπα οι αποδόσεις θα ξεπερνούν το 5%. Έτσι τα μεν θα ανήκουν στην αγορά TierA και τα δε στην αγορά TierB.
Παράλληλα, το ισπανικό, ή οποιοδήποτε άλλο, κράτος θα επιδιώκει να εκδίδει ομόλογα έως 3ετών, συσσωρεύοντας τις λήξεις μεσα σ' αυτό το διάστημα, το οποίο παράλληλα θα βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρόγραμμα προσαρμογής με τις γνωστές συνέπειες της ύφεσης, της ανεργίας και της διόγκωσης των ελλειμμάτων.
Στο τέλος το μεγαλειώδες σχέδιο του Draghi θα αποδειχθεί αποτυχημένο... καταλήγει ο Krasting, προειδοποιώντας ότι οι αποτυχίες δεν καταλήγουν σχεδόν ποτέ ομαλά...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης