Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι καταστροφή για τις μετοχές και τα χρηματιστήρια προειδοποιεί ο αναλυτής της Deutsche bank, ελληνικής καταγωγής George Saravelos.
Μάλιστα επικαλείται τον δείκτη R τον δείκτη ισορροπίας που δείχνει ότι η επιδείνωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και διεθνώς θα αποτελέσει τον παράγοντα καταστροφής καθώς οι συνθήκες είναι χειρότερες τώρα, παρά τα δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή
Τον Δεκέμβριο του 2015, λίγες μέρες πριν η Fed αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers, είχε τονιστεί ότι η τότε επικεφαλής της FED και σημερινή υπουργός Οικονομικών J. Yellen επρόκειτο να διαπράξει ένα μεγάλο λάθος που θα οδηγούσε στην καταστροφή... και σίγουρα το έκανε, όταν μετά από 9 αυξήσεις επιτοκίων, ο Powel o σημερινός επικεφαλής της FED συνειδητοποίησε ότι επιτόκια 2,50% δεν είναι βιώσιμα για την οικονομία των ΗΠΑ.
Όλα αυτά έγιναν αντιληπτά διάρκεια της κρίσης repo τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν η Fed υποχρεώθηκε έκτοτε να μειώσει τα επιτόκια 3 φορές, αρχικά στο 1,75% και με την εμφάνιση του Covid 19 τα μηδένισε το 0% με 0,25%.
Ταυτόχρονα η Fed η ΕΚΤ και άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες εθνικοποίησαν την αγορά ομολόγων διοχετεύοντας ταυτόχρονα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητας στις αγορές.
Γιατί όμως τότε ήταν σωστή η πρόβλεψη ότι οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων είναι καταδικασμένη να αποτύχει (παρόμοια με το λανθασμένο σχέδιο της Fed για αύξηση των επιτοκίων το 1937, που οδήγησε τις ΗΠΑ ξανά σε κρίση και μόνο εν συνεχεία με τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο αποφάσισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξαπολύσει ένα τσουνάμι φορολογικών κινήτρων, για να διασώσει την κατάσταση;
Έχει ενδιαφέρον να δούμε ότι κάθε φορά που συμβαίνει κάτι ακραίο οι κυβερνήσεις διοχετεύουν άμεσα ή έμμεσα τεράστιες ποσότητες ρευστότητας για να κρατήσουν τις οικονομίες ζωντανές.
Στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο δόθηκαν ισχυρά φορολογικά κίνητρα και ακολούθησε το σχέδιο ανοικοδόμησης με την υποστήριξη των ΗΠΑ ή σχέδιο Marshall και την τρέχουσα περίοδο με τον Covid 19… τα δημοσιονομικά, νομισματικά κίνητρα, τα Ταμεία Ανάκαμψης και πολλά άλλα…
Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Όπως είχε συμβεί και τον Δεκέμβριο του 2015 που η FED άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, είχε παρατηρηθεί το εξής.
Ο ρυθμός αύξησης της ισορροπίας στις ΗΠΑ ή δείκτης R ήταν πολύ χαμηλότερος από ότι πίστευαν οι περισσότεροι οικονομολόγοι.
Στην πραγματικότητα, όπως έδειξε ο πίνακας ευαισθησίας ο ρυθμός αύξησης της ισορροπίας στις ΗΠΑ ήταν περίπου 0%.
Εάν η ονομαστική ανάπτυξη είναι 3% και ο λόγος του χρέους προς ΑΕΠ είναι 300%, οι πραγματικοί ονομαστικοί ρυθμοί ισορροπίας είναι περίπου 1% και αυτό συμβαίνει επειδή ποσοστό της τάξης του 1% του ΑΕΠ είναι απαραίτητο για την εξυπηρέτηση του κόστους των τόκων στο χρέος.
Αυτό ισχύει για την Ευρώπη, την Ελλάδα και σε οποιαδήποτε χώρα έχει υψηλό χρέος.
Σε αυτήν την περίπτωση, η πραγματική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί εάν υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων, επειδή η παραγωγικότητα θα παρέμενε αδύναμη και οι εταιρείες θα μείωναν τα περιθώρια κέρδους τους.
Επιπλέον, η ονομαστική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο από ότι η πραγματική ανάπτυξη, διότι ο πληθωρισμός θα έπεφτε στο 1% ή χαμηλότερα.
Αυτό ακριβώς συνέβη, λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – το ίδιο λάθος νομισματικής πολιτικής με αυξήσεις επιτοκίων του 1937, υποχρεώνοντας τότε την Fed και την κυβέρνηση των ΗΠΑ να απελευθερώσει ένα τεράστιο νομισματικό και δημοσιονομικό κίνητρο, καθυστερώντας την αναπόφευκτη ύφεση που ήρθε αργότερα.
Η σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο
Πολλοί παράγοντες στην Wall Street, αναφέρουν ότι η αντίδραση της αγοράς στην απροσδόκητη ανακοίνωση της Fed για αυξήσεις επιτοκίων δείχνει ότι o δείκτης ισορροπίας R τώρα είναι ακόμη χαμηλότερος λόγω της αύξησης του χρέους και ότι ο επόμενος κύκλος νομισματικής σύσφιξης με αυξήσεις επιτοκίων ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και το 2022 δεν θα διαρκέσει καθώς η οικονομία των ΗΠΑ δεν μπορεί να αντέξει αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες.
Τι εκτιμάει η Deutsche bank;
Ο αναλυτής της Deutche bank George Saravelos σε ανάλυση του ανέφερε ότι με την ανακοίνωση της FED ότι θα αρχίσει στο μέλλον να αυξάνει τα επιτόκια, σημειώθηκε μεγαλύτερο ημερήσιο ράλι στον δείκτη δολαρίου από τον Μάρτιο του 2020.
Επίσης σημειώθηκε μια μεγάλη πτώση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο 2021, η μεγαλύτερη πτώση σε ορισμένες τιμές των εμπορευμάτων από τον Μάρτιο του 2020, αλλά και νέο ρεκόρ για τον τεχνολογικό δείκτη NASDAQ και όλα αυτά συνέβησαν ταυτόχρονα.
Κατά την Deutsche bank η Fed έκανε ένα μεγάλο λάθος στην πολιτική της επιδρώντας αρνητικά στον δείκτη ισορροπίας R, οι αυξήσεις των επιτοκίων θα φέρουν δραματική πτώση στις αγορές μετοχών.
1)Το ράλι του δείκτη δολαρίου προφανώς σχετίζεται με τα πραγματικά επιτόκια.
Οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων απόν την Fed έχουν τιμολογηθεί απότομα υψηλότερα για την περίοδο μετά το 2023.
2)Μην υποτιμηθεί η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων.
Όπως σημειώνει η Deutsche bank, ο ρόλος που έχει διαδραματίσει η Fed στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων δεν θα πρέπει να υποτιμάται λόγω της υψηλής συσχέτισης μεταξύ των τιμών του δολαρίου και των βασικών μετάλλων
3)Υπάρχει ο δείκτης ισορροπίας R.
Φαίνεται ότι βιώνουμε μια επανάληψη του κύκλου αύξησης των επιτοκίων που ματαιώθηκε εν συνεχεία μεταξύ 2015-2019, ενώ οι τιμές των επιτοκίων για το 2023 και το 2024 έχουν αυξηθεί, οι αποδόσεις πέραν αυτού έχουν μειωθεί καθώς η αγορά τιμολογεί ότι το καλύτερο που μπορεί να κάνει η FED είναι σε λιγότερο από 2 χρόνια αυξήσεις επιτοκίων.
Έρχεται στασιμότητα…αρχικά… στις μετοχές
Σε αντίθεση με το 2015, η αγορά τώρα έχει μια εξαιρετικά απαισιόδοξη άποψη για τους πραγματικούς ρυθμούς του δείκτη ισορροπίας R.
Όπως σημειώνει η Deutsche bank η μεγάλη ζήτηση για αποδόσεις από επενδυτές σε ολόκληρο τον πλανήτη ισχυροποιεί το δολάριο και ενισχύει τον αποπληθωριστικό αντίκτυπο γρηγορότερα από ότι πολλοί υποθέτουν.
Με άλλα λόγια, ένας χαμηλός παγκόσμιος δείκτης R επειδή ο πλανήτης έχει τεράστια πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών ωθεί τις ΗΠΑ ακόμη χαμηλότερα.
Ο χαμηλός δείκτης R θα επιφέρει στασιμότητα αρχικά στις αγορές μετοχών.
Τα ανοδικά περιθώρια των χρηματιστηρίων θα εξαντληθούν γρήγορα, θα οδηγηθούμε σε μια στασιμότητα αρχικά στις αγορές μετοχών προάγγελος για το τι θα ακολουθήσει.
Τι θα φέρει η ανάκαμψη τύπου V στις οικονομίες
Οι οικονομίες δεν στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις αλλά σε τεράστιες ενέσεις ρευστότητας λόγω του κορωνοιού.
Κάποιος μπορεί να φανταστεί τη θλιβερή κατάσταση στην οποία θα περιέλθουν οι οικονομίες μόνο όταν τα δημοσιονομικά κίνητρα σταματήσουν.
Τα ιστορικά στοιχεία έχουν δείξει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στον δείκτη R, μετά την πανδημία λοιπόν οι αγορές θα αρχίσουν να βλέπουν και να αναλύουν περισσότερα τα αρνητικά τα οποία τώρα είναι κρυμμένα κάτω από την τεράστια πλεονάζουσα ρευστότητα.
Ένα ακόμη μεγαλύτερο ερώτημα είναι εάν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και διεθνώς θα μπορέσουν να διατηρήσουν θετικούς ρυθμούς ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα χωρίς τα τρισεκατομμύρια δολάρια κινήτρων και παρεμβάσεων.
Τι θα συμβεί στον πληθωρισμό εάν η Fed αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια πολύ πριν εξαφανιστεί η πληθωριστική έκρηξη;
Αυτές είναι από τις δυσάρεστες ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσουν οι αγορές τους επόμενους μήνες.
Το φάντασμα του 1937
Ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα που αντιμετωπίζει η Fed τώρα είναι εάν πρόκειται να επαναφέρει το φάντασμα του 1937.
Η Fed πίστευε ότι η οικονομία των ΗΠΑ είχε ανακάμψει το 1937 και άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια - και ήταν λάθος, φέρνοντας ξανά την οικονομία σε κρίση.
Μόνο η μαζική δημοσιονομική κινητροδοσία που επέφερε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος διέσωσε την κατάσταση προσωρινά.
Ο πλανήτης πρέπει να δώσει σοβαρές απαντήσεις πως θα συντηρήσει την ανάπτυξη, θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό και θα συντηρήσει ανοδικά τα χρηματιστήρια όταν θα εξαφανιστούν τα δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών