Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού η απόφαση της ΕΚΤ; – Απλώς αγοράζει χρόνο, σύμφωνα με τον Roubini– Δεν αποκαλύφθηκαν όλες οι λεπτομέρειες εκτιμά o O'Neill της Goldman – Τι λένε BNP Paribas, Merk Investments

tags :
Θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού η απόφαση της ΕΚΤ; – Απλώς αγοράζει χρόνο, σύμφωνα με τον Roubini– Δεν αποκαλύφθηκαν όλες οι λεπτομέρειες εκτιμά o O'Neill της Goldman – Τι λένε BNP Paribas, Merk Investments
(upd)Διχάζουν τους αναλυτές οι πολυαναμενόμενες χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νέα παρέμβαση στην αγορά ομολόγων.
Η ΕΚΤ απλώς αγοράζει χρόνο, εκτιμά ο Nouriel Roubini, πρόεδρος της Roubini Global Economics, καθώς η ύφεση στην ευρωζώνη γίνεται όλο και βαθύτερη, ενώ ανοικτό παραμένει το ερώτημα πως θα σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και θα αποκατασταθεί η οικονομική ανάπτυξη. Ο διάσημος οικονομολόγος τόνισε ότι η κρίση στην ευρωζώνη βαθειά, ωστόσο χαρακτήρισε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση την απόφαση της ΕΚΤ. Προειδοποιεί παράλληλα  ότι υπάρχει ο κίνδυνος μια χώρα να πέσει στο γκρεμό, παρά την παρέμβαση της ΕΚΤ.
Όπως σχολιάζει ο Axel Merk, πρόεδρος της Merk Investments, ο Draghi αλλάζει τη δυναμική στην ευρωζώνη και μετατρέπει το ευρώ σε αληθινό νόμισμα.
Προσθέτει παράλληλα ότι η απόφαση της ΕΚΤ έδειξε πως οι διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, τοποθετώντας το ευρώ σε ένα πιο διαχειρίσιμο μονοπάτι μακροπρόθεσμα. «Βραχυπρόθεσμα το πρόγραμμα αγορά ομολόγων δεν καθιστά το ευρώ λιγότερο ριψοκίνδυνο, ωστόσο μελλοντικά πρέπει να εξετάσουμε πως θα εξελιχθεί η δυναμική, καθώς αυτή τη στιγμή ο Draghi πέτυχε ότι δεν έχει πετύχει κανείς άλλος», σημειώνει.
Σημειώνει βέβαια πως δεν θα προσποιηθεί ότι λύθηκαν ξαφνικά όλα τα προβλήματα της ευρωζώνης, ωστόσο τα μέτρα της ΕΚΤ μειώνουν τους κινδύνους για το ευρώ.
Από την πλευρά του ο Andrew Ferris, επικεφαλής σύμβουλος επενδύσεων για την Ασία στην BNP Paribas, παραμένει ανήσυχος για τις προοπτικές της ευρωζώνης κι εκτιμά ότι το ευρώ θα κινηθεί χαμηλότερα.
Την αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποκάλυψε όλα όσα σκοπεύει να πράξει, έχει ο πρόεδρος της Goldman Sachs, Jim O'Neill.
Οι πιο έξυπνες παρεμβάσεις συμβαίνουν όταν δεν αποκαλύπτονται όλες οι λεπτομέρειές τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επενδυτικής τράπεζας.
O Mario Draghi γνωρίζει πολύ καλά από τέτοιου είδους πράγματα, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Jim O’ Neill.
Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2012 το ευρώ έχει υποχωρήσει 2,4%, υποαποδίδοντας των υπολοίπων μεγάλων νομισμάτων της Ευρώπης, καθώς το ελβετικό φράγκο έχει κερδίσει σχεδόν 2%, ενώ η στερλίνα σημειώνει άνοδο 2,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης