Αντίθετα με τον ολοένα διογκούμενο πανικό που έχει προκαλέσει η παράλλαξη Delta του κορωνοϊού και την ανησυχία για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων που επεκτείνεται, η JP Morgan είναι καθησυχαστική.
Πιο συγκεκριμένα, σε έκθεσή του, ο Κροάτης αναλυτής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Marco Kolanovic υποστηρίζει ότι η παράλλαξη Delta δεν αποτελεί κίνδυνο για τις αγορές, συμπληρώνοντας πως οι αποδόσεις και οι αποτιμήσεις θα συνεχίσουν να οδεύουν προς υψηλότερα επίπεδα – κάτι που αποτελεί ούτως ή άλλως θεμελιώδη θέση της JP Morgan, η οποία σε κάθε περίσταση δίνει σύσταση long.
Υπενθυμίζεται ότι η JP Morgan σε σχετική έκθεσή της τον Φεβρουάριο του 2021 ήταν πάλι αισιόδοξη για την πορεία της πανδημίας και τον συσχετισμό της με τις μετοχές…
Σύμφωνα, πάντως, με τον Marco Kolanovic, ο φόβος για τη μετάλλαξη Delta μπορεί να προκαλέσει την υποχώρηση των αποδόσεων και των μετοχών Αξίας (Value Stocks).
Αν όμως ισχύει το παραπάνω, πώς γίνεται η JP Morgan να υποστηρίζει πως οι αγορές θα μείνουν ανεπηρέαστες;
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, «κατά την ανάλυση της προόδου και της εξέλιξης που σημειώνουν τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι στις 15 χώρες όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη εξάπλωση της παραλλαγής Delta, διαπιστώνεται ότι στις 10 από τις 15 χώρες τα κρούσματα καταγράφουν πτώση καθώς η παραλλαγή Delta επεκτείνεται.
Οι πλέον πληγείσες χώρες...
Συνοπτικά, ο Kolanovic γράφει, «η εξάπλωση της παραλλαγής Delta συνέπεσε με τη βελτίωση της συνολικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα πληγέντα από την COVID-19 κράτη.
Οι πλέον χτυπημένες χώρες είναι η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία.
Στην Πορτογαλία, η επιδείνωση των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα αύξηση των περιστατικών κατά περίπου 900 την ημέρα - περίπου το 7% των μολύνσεων από τότε που ξέσπασε η πανδημική κρίση.
Η δε αύξηση των θανάτων είναι ~ 1 ανά ημέρα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κρούσματα ενισχύθηκαν κατά ~ 14.000 ανά ημέρα, γεγονός που αποτελεί σημαντική αύξηση.
Ωστόσο, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά ~ 9 ανά ημέρα, δηλαδή 0,9% επί του μέγιστου ποσοστού θνησιμότητας.
Αυτό συμβαδίζει με τα ευρήματα ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Delta.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η τρέχουσα αύξηση των μολύνσεων με την παράλλαξη Delta έχει ως αποτέλεσμα 5-10 φορές μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σύγκριση με τον χειμώνα - πιθανώς λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού και της φυσικής ανοσίας που έχει προκύψει.
Η περίπτωση της Ρωσίας
Στη συνέχεια, ο Kolanovic εστιάζει στη Ρωσία, όπου η παράλλαξη Delta παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους (αύξηση 39% στις μολύνσεις και 36% αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας τον Ιούνιο), και διερωτάται σε τι διαφέρει η περίπτωση της Ρωσίας από τις υπόλοιπες χώρες.
Όπως υποστηρίζει:
α)Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι το ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάστηκε στη Ρωσία είναι 4 φορές μικρότερο από ό,τι, για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ (12% έναντι 48% για τον πλήρως εμβολιασμένο πληθυσμό, 14% έναντι 57% για τον πλήρη και εν μέρει εμβολιασμένο).
β)Η εκτιμώμενη φυσική ανοσία στη Ρωσία είναι τουλάχιστον 2 φορές μικρότερη βάσει του μέσου όρου των θανάτων λόγω COVID-19 από ό, τι στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ από τον Μάρτιο του περασμένου έτους.
Με άλλα λόγια, δεδομένου ότι η Ρωσία είχε πολύ μικρότερο αριθμό κρουσμάτων COVID-19 και εμβολίων που χορηγήθηκαν, η συνολική ανοσία του πληθυσμού είναι πολύ μικρότερη.
Για τον ως άνω λόγο, ο αναλυτής της JP Morgan σημειώνει ότι οποιαδήποτε παραλλαγή της COVID-19 (άλφα, βήτα, γάμμα κ.λπ.) θα είχε ως αποτέλεσμα ταχύτερη εξάπλωση και μεγαλύτερο αντίκτυπο στη χώρα.
«Δείχνοντας» τον παρακάτω πίνακα, ο Kolanovic υποστηρίζει ότι «η Ρωσία είναι μια ακραία περίπτωση και δεν πρέπει να συνδυάζεται με την παράλλαξη Delta αλλά με τα επίπεδα ανοσίας».
Φυσικά, πολλοί θα κατηγορήσουν την JP Morgan για εκτιμήσεις που δεν άπτονται της επιστήμης που ασκούν οι αναλυτές της.
Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να εμποδίσει τον Kolanovic να συμπεράνει ότι η παράλλαξη Delta δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις ανεπτυγμένες αγορές (π.χ. Ευρώπη και Βόρεια Αμερική) που παρουσιάζουν ισχυρή πρόοδο στα εμβολιαστικά τους προγράμματα, λόγω ανοσίας του πληθυσμού.
Επομένως, οι τοποθετήσεις στα χρηματιστήρια δεν θα πρέπει να εξαρτώνται από την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού και των παραλλάξεών του.
Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί, διότι αυτό είναι το αφήγημα της JP Morgan...
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών