Η αρχή του δεύτερου εξαμήνου του 2021 βρήκε την παγκόσμια χρηματοοικονομική μητρόπολη να εορτάζει νέα ανώτερα όλων των εποχών στους χρηματιστηριακούς δείκτες, τα επιτόκια να γλιστρούν σε χαμηλότερα επίπεδα και τους δείκτες φόβου να υποχωρούν στα χαμηλότερα μετά την πανδημία επίπεδα.
Τι είναι αυτό που ενδεχομένως μπορεί να επηρεάσει την μακαριότητα των αγορών το επόμενο διάστημα;
Αρνητικές εκπλήξεις σε επίπεδο αναμενόμενης κερδοφορίας τα επόμενα 2 τρίμηνα θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο.
Οποιαδήποτε για παράδειγμα αρνητική απόκλιση από την προσδοκώμενη αύξηση κερδοφορίας των εταιρειών του S&P 500, της τάξης του 65% για το β’ τρίμηνο και 25% για το γ’ τρίμηνο θα μπορούσε να αποτελέσει την θρυαλλίδα αντιστροφής του θετικά διαμορφωμένου χρημ/κού κλίματος.
Κατά την εκτίμηση μας το καθοριστικό των επόμενων μηνών θα είναι οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.
Μέχρι και την 8η Οκτωβρίου την ημερομηνία ανακοίνωσης των δεδομένων της αγοράς εργασίας του Σεπτεμβρίου, δεν θα έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα των συσχετισμών των συντελεστών κόστους και παραγωγής. Να υπενθυμίσουμε ότι τα προγράμματα ενίσχυσης των νοικοκυριών ενόψει πανδημίας, μόλις έχουν ολοκληρωθεί σε 26 πολιτείες χωρίς να έχει προλάβει να αποτυπωθεί ακόμη το αποτέλεσμα στα πρόσφατα δεδομένα της αγοράς εργασίας του Ιουνίου. Μία πλήρης εικόνα του αντίκτυπου όλων των προγραμμάτων σε όλη την επικράτεια θα έχει αποτυπωθεί με την λήξη τους σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου με το άνοιγμα των σχολείων. Τα εν λόγω προγράμματα έχουν αποστερήσει σημαντικό εργατικό δυναμικό από τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, είτε λόγω απροθυμίας για εργασία εξαιτίας της ακολουθούμενης επιδοματικής ενίσχυσης (300 $ εβδομαδιαίο επίδομα) είτε λόγω αδυναμίας συμμετοχής στην αγορά εργασίας των γυναικών, αποδιδόμενης στην παιδική φροντίδα.
Περίπου 14 εκ. εργαζόμενοι, μέρος των οποίων ήδη εργάζεται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, θα απωλέσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου διάφορα επιδοματικά ωφελήματα.
Εάν η φθινοπωρινή επαναλειτουργία των σχολείων και η λήξη της ενισχυμένης επιδοματικής πολιτικής δεν καταφέρουν να οδηγήσουν τους εργαζόμενους πίσω στις εργασίες τους, τότε θα καταστεί σαφές ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλέον καταστάσεις οι οποίες θα αφορούν μόνιμη ζημία στην αγορά εργασίας ή δομικών αλλαγών στην οικονομία, με πιθανότατο αποτέλεσμα την μη παροδικότητα των πληθωριστικών φαινομένων.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό η πρόβλεψη της FED για αύξηση των παρεμβατικών της επιτοκίων το 2023 και οι εκτιμήσεις των προθεσμιακών αγορών για την αντίστοιχη αύξηση εντός του 2022, μάλλον θα δημιουργήσουν συνθήκες αστάθειας και θα καταστήσουν επιτακτικότατη την ανάγκη για άμεση επιτοκιακή αυξητική παρέμβαση.
Εν κατακλείδι τα σημαντικά δεδομένα της αγοράς εργασίας από τώρα και μέχρι τον Οκτώβριο θα εμπεριέχουν τον αυξημένο κίνδυνο λάθος συμπερασμάτων, λόγω της δυνητικά αυξημένης ποσότητας θορύβου.
Στους επενδυτές λοιπόν προτείνουμε να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα οποιαδήποτε αγοραία κέρδη τους ακολουθώντας τις επενδυτικές στρατηγικές/τακτικές που έχουν επιλέξει.
Στο διάστημα αυτό η οποιαδήποτε διακυμανσιμότητα προκύψει μάλλον θα είναι περισσότερο αποτέλεσμα εποχικότητας παρά προϊόν μακροοικονομικού καθορισμού.
www.bankingnews.gr
Hellas Fin: Μετοχικές αγορές στην αρχή του β’ εξαμήνου
Κατά την εκτίμηση της HellasFinτο καθοριστικό των επόμενων μηνών θα είναι οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ
Σχόλια αναγνωστών