Overweight παραμένει η HSBC για τις ελληνικές μετοχές, καθώς αναμένει αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, θεωρώντας ότι οι αποτιμήσεις είναι σημαντικά ελκυστικές.
Όπως αναφέρει η HSBC, οι ελληνικές μετοχές είναι ως ένα ισχυρό play στο σενάριο της εξομάλυνσης του τουρισμού, με τις περισσότερες εκτιμήσεις να είναι ελαφρώς πιο θετικές.
Καλύτερες οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας
Όπως αναφέρει η HSBC χαρακτηριστικά, παραδόξως, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε 4,4% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο που ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπέρασε το 3%.
Μέχρι το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ ήταν μόλις 2,7% κάτω από το επίπεδο του 4ου τριμήνου του 2019 και 3,4% κάτω από την κορυφή του δευτέρου τριμήνου του 2019.
Η ελεγχόμενη ύφεση μέχρι στιγμής είναι εκπληκτική, αναφέρει η HSBC, δεδομένης της εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ σε ξένες εισπράξεις και το 20% μετά την ενσωμάτωση των επιπτώσεων στην εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Το 2020, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,8% ενώ τα ταξιδιωτικά έσοδα μειώθηκαν κατά 75%.
Ωστόσο, οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας έχουν αποδώσει αρκετά καλά, με τις επιδόσεις να συνεχίζονται και το πρώτο τρίμηνο.
Από τι θα εξαρτηθεί η ανάκαμψη
Πέρα των στοιχείων όμως, η HSBC επισημαίνει ότι η ισχύς της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των ξένων τουριστών που θα συρρέουν στις ελληνικές παραλίες.
Δεδομένου ότι τα κριτήρια εισόδου των ξένων τουριστών είναι από τα πιο γενναιόδωρα σε ολόκληρη την Ευρώπη πλέον και επιτρέπεται να εισέλθουν με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ, οι ροές θα διαμορφωθούν φέτος στο 40% των επιπέδων του 2019.
Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC διατηρεί τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος στο 4,5% και για το 2022 στο 5,5%.
Οι 2 προκλήσεις
Ωστόσο, σύμφωνα με την HSBC, το έλλειμμα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί φέτος στο 6,9% και το 2022 στο 3,9% ενώ το έλλειμμα προϋπολογισμού θα κινηθεί φέτος στο 10,5% του ΑΕΠ και το 2022 στο 5,3% του ΑΕΠ.
Αυτά τα μεγέθη αποτελούν την πρώτη μεγάλη πρόκληση που θα πρέπει να διαχειριστεί η Ελλάδα, με τη δεύτερη να είναι σαφώς το χρέος, που από το 206% του ΑΕΠ το 2020 εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στο 299% του ΑΕΠ και το 2022 θα υποχωρήσει στο 202%.
Αυτές είναι οι δύο κύριες προκλήσεις πολιτικής για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών