Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εντολή Merkel η έκθεση της Τρόικας να είναι θετική - Οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να φοβούνται τη θεωρία του ντόμινο σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ - Απίθανο ένα τρίτο πακέτο στήριξης αλλά πιθανή η τροποποίηση του προγράμματος

Εντολή Merkel η έκθεση της Τρόικας να είναι θετική - Οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να φοβούνται τη θεωρία του ντόμινο σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ - Απίθανο ένα τρίτο πακέτο στήριξης αλλά πιθανή η τροποποίηση του προγράμματος
Αισιόδοξη αναμένεται να παρουσιαστεί η έκθεση της Τρόικας, η οποία θα παρουσιαστεί στις αρχές Οκτωβρίου μετά την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση των Financial Times, οι οποίοι βλέπουν την γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, να συμμερίζεται πλέον την άποψη ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι και η καταστροφή της Ζώνης.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση τελικά οι υποστηρικτές της θεωρίας του ντόμινο στη Γερμανία έχουν επικρατήσει, αναγκάζοντας την καγκελάριο να αλλάξει άρδην τη στάση προς την Ελλάδα. Άλλωστε θα πιστοποιηθεί και στην προσεχή έκθεση της Τρόικα αυτή η αλλαγή, καθώς αναμένεται να παρουσιάζει την Ελλάδα ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ζώνης.
Εκεί που κάποτε η καγκελάριος έβλεπε την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο μιας αλυσίδας που θα είναι ισχυρότερη χωρίς αυτήν, πλέον αντιλαμβάνει το Grexit σαν ένα ντόμινο που, αν ανατραπεί, θα βάλει το υπόλοιπο του συνόλου σε κίνδυν. Οι επιπτώσεις στην οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση θα ήταν καταστροφικές και ανυπολόγιστες. Ένα πράγμα μάλιστα παραμένει σαφές: Εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, η χώρα θα πρέπει να πληρώσει ακριβώς το ποσό των 62 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο του ποσού θα πρέπει όλο να διαγραφεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, η Merkel ΄ζητησε την περασμένη εβδομάδα απο την Τρόικα να παρουσιάσει την κατάσταση στην Ελλάδα ως λιγότερο καταστροφική από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας. "Πρέπει να βρούμε μια λύση", ήταν η εντολή της Merkel προς το επιτελείο της.
Ο εξωραϊσμός της πραγματικότητας θα μπορούσε να επιτευχθεί χάρη στην top-down μέθοδος, η οποία είναι δημοφιλής στον κόσμο των επιχειρήσεων. Περιλαμβάνει ένα μοντέλο εκτιμήσεων σύμφωνα με το οποίο αλλάζοντας τις παραμέτρους μπορεί να επιτεχυθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ο πυρήνας της έκθεσης της τρόικας είναι η λεγόμενη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Υπολογίζει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο ανεκτό επίπεδο του 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο μία μεταβλητή πρέπει να αλλάξει για να παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας έχουν εμπειρία σε αυτό το θέμα. Τον Φεβρουάριο, όταν το Eurogroup αποφάσισε το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, πέρασαν τέσσερις ώρες συνεχών υπολογισμών πριν φτάσουν στον στόχο του 120%. Είναι μια άσκηση που μπορεί εύκολα να επαναληφθεί, αναφέρουν οι αναλυτές
Η τρόικα θα μπορούσε έτσι να πιστοποιήσει ότι οι Έλληνες έχουν σημειώσει πρόοδο. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τα αναπόφευκτα κενά χρηματοδότησης θα υποβαθμιστούν ως μια λυπηρή αλλά απλώς προσωρινή απόκλιση από το σχέδιο. Μετά από όλα, οι ελλείψεις δεν μπορεί να είναι μεγάλες, ή ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να υποστηριχθεί ως απαραίτητο.
Αλλά το τελευταίο είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Μια τρίτη δέσμη μέτρων, δεν θα είχε καμία πιθανότητα να εγκριθεί από το Bundestag. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει πιθανότητα να δοθούν επιπλέον χρήματα για την Ελλάδα. Αντ 'αυτού, το Βερολίνο προτίθεται να τροποποιήσει το τρέχον - δεύτερο - πρόγραμμα διάσωσης για να φανεί πως υπάρχει διάθεση βοήθειας της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης