Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2021, ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμησή του για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας το 2021 στο +6,5% και στο 3,6% το 2022.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, αναγνώρισε πως υπάρχουν κίνδυνοι οι οποίοι σχετίζονται με την πορεία των εσόδων από τουρισμό κατά τη θερινή περίοδο.
Όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ εξαιτίας της παράλλαξης Delta της Covid 19, αν και τα ποσοστά θνησιμότητας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, με το 45% των Ελλήνων να έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Σε κάθε περίπτωση, η έκρηξη στις μολύνσεις είχε ως αποτέλεσμα την επαναυιοθέτηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, συμπεριλαμβανόμένων πολλών ταξιδιωτικών περιορισμών.
«Δεδομένου του αντικτύπου του SARS-CoV-2 στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και στην επιθυμία των ανά τον κόσμο πολιτών να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αναγνωρίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το β’ εξάμηνο του 2021» αναφέρει ο αναλυτής της Scope Ratings SARS-CoV-2’s.
Οι εισπράξεις από τον Τουρισμό ανήλθαν μόλις στο 6,7% επί του ΑΕΠ το 2021 έως τον Απρίλιο -στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012- έναντι περίπου 27,3% λίγο πριν από την πανδημική κρίση, προσθέτει.
«Παρ’ όλα αυτά, η απόδοση της οικονομίας κατά το α’ εξάμηνο του του τρέχοντος έτους μπορεί, από μόνη της, να είναι επαρκής για να εξασφαλίσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό αποτέλεσμα για το 2021» λέει ο Shen, προσθέτοντας:
«Το α’ τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 4,4% -ξεπερνώντας τις προσδοκίες- παρουσιάζοντας διαρκώς ανοδική τάση».
Τα δεδομένα μετά το πρώτο τρίμηνο ήταν επίσης ισχυρά, όπως τονίζει η Scope Ratings, χάρη και στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Τα δεδομένα υψηλής συχνότητας όπως οι δείκτες PMI, το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις έχουν δώσει θετικά σημάδια για μία ισχυρή πορεία στο ΑΕΠ και στο β’ τρίμηνο, όπως αναφέρει ο γερμανικός οίκος.
Από αυτή την άποψη, παρά την παρατηρούμενη αδυναμία στα διεθνή ταξίδια και στον τομέα της φιλοξενίας, το ΑEΠ το 2021 υποστηρίχθηκε από την απελευθέρωση της εγχώριας ζήτησης και την ενίσχυσή της χάρη στις δαπάνες από τις αναγκαστικές εξοικονομήσεις που είχαν οι Έλληνες λόγω του lockdown, γεγονός που οδήγησε σε συρρίκνωση το ΑΕΠ το 2020 (-7,8%).
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έτυχε υποστήριξης από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που ενθάρρυνε τις θετικές αξιολογήσεις για τη χώρα.
Συνέχιση στήριξης από ΕΚΤ
«Καθώς η ΕΚΤ σχεδιάζει να αποσύρει σταδιακά τα έκτακτα μέτρα πολιτικής, όπως το Πρόγραμμα Αγορά Έκτακτης Ανάγκης Πανδημίας (PEPP) έως το 2022, ενδέχεται να επιδιώξει την ταυτόχρονη αύξηση των αγορών υπό το κλασσικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PSPP) ως κίνηση γέφυρας για την εξασφάλιση της ομαλής μετάβασης των αγορών καθώς και για τη διατήρηση των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης κατά το ξεκίνημα της ανάκαμψης, αναφέρει η Scope, συμπληρώνοντας:
«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο προσαρμογής της ΕΚΤ στους όρους του PSPP το επόμενο έτος για να ανοίξει το PSPP μεταβατικά στις αγορές ελληνικού χρέους, εάν απαιτηθεί».
Σημειώνεται πως η ΕΚΤ δέχεται επί του παρόντος ελληνικό δημόσιο χρέος τόσο ως εξασφάλιση (παρότι δεν έχει επενδυτική βαθμίδα) όσο και στο πλαίσιο του έκτακτου πανδημικού προγράμματος PEPP.
H πρόσβαση στην Ελλάδα στις αγορές υποστηρίζεται λοιπόν από την ΕΚΤ, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να κυμαίνεται στις 107 μονάδες βάσης στις 22 Ιουλίου. Ο οίκος αναφέρεται και στο Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους των πόρων του ως ποσοστό του ΑΕΠ, κάτι που θα ενισχύσει επίσης την ανάπτυξη στη χώρα, μέσω των υψηλότερων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. Ωστόσο, τονίζει πως η επιτυχία της Ελλάδας στην απορρόφηση πόρων της ΕΕ ήταν ιστορικά μέτρια εντός της ΕΕ των 27, φθάνοντας στο 56% το 2014-2020.
Παράλληλα αναφέρει, πως οι οικονομικές αδυναμίες της Ελλάδας περιλαμβάνουν την υψηλή διαρθρωτική ανεργία και τις χαμηλές επενδύσεις, αν και η Scope αναμένει ότι η ανεργία θα περιοριστεί ελαφρώς στο 16,1% το 2021, ενώ θα παραμείνει περίπου στο 16,1% το 2022, μετά το16,5% το 2020.
www.bankingnews.gr
Scope Ratings: Ισχυρή ανάπτυξη +6,5% στην Ελλάδα το 2021, παρά την αβεβαιότητα στον Τουρισμό λόγω κορωνοϊού
Aμετάβλητη η εκτίμηση της Scope Ratings για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, στο +6,5% το 2021
Σχόλια αναγνωστών