Την ανησυχία του για εκρηκτική άνοδο στο έλλειμμα της Ελλάδας εκφράζει με ανάλυσή του ο οίκος Moody’s, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να ξεγελά η ισχυρή οικονομική απόδοση της χώρας το τελευταίο διάστημα, καθώς η αβεβαιότητα λόγω της ευπάθειας του Τουρισμού στον κορωνοϊό εντείνεται.
Όπως αναφέρει, ειδικά στις νότιες χώρες, το διογκωμένο έλλειμμα μπορεί να εξηγηθεί εξαιτίας της εξάρτησής τους από τον Τουρισμό, αλλά και από μεγάλο μέγεθος τομέων όπως τα Τρόφιμα και η Ξενοδοχία.
Από την άλλη, η ισχυρή απόδοση της Ελλάδας δεν αλλάζει την κατάσταση, καθώς η χώρα οφείλει την επιτυχία της στους τομείς της μεταποίησης και των κατασκευών, όχι στους τομείς που σχετίζονται με τον Τουρισμό - ο οποίος προ κορωνοϊού συνεισέφερε με 26% στο ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο έχει πέσει πλέον στο 6%, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Σημειώνεται, δε, πως οι Κατασκευές και η Μεταποίηση δεν έχουν ισχυρό αντίκτυπο.
Τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά και οι τηλεπικοινωνίες βρίσκονται ήδη πάνω από το προπανδημικό επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό ρόλο θα παίξει η πρόοδος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Περίπου το 40%-50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και περίπου το 40% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Αυτό έχει δύο επιπτώσεις:
Πρώτον, οι κυβερνητικοί περιορισμοί που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της πανδημίας έχουν αρθεί σε μεγάλο βαθμό.
Ομοίως, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης έχουν μειωθεί.
Δεύτερον, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών έχουν βελτιωθεί καθώς πιστεύουν ότι η πανδημία έχει τελειώσει.
Αυτοί οι παράγοντες θα ωθήσουν την οικονομική δραστηριότητα υψηλότερα.
Ευρωζώνη: Λίγο πάνω από +3% το ΑΕΠ το 2021
Παράλληλα, σύμφωνα με τoν αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι δυσκολίες της οικονομίας της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 πλησιάζουν στο τέλος τους.
Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία από τον Απρίλιο.
Το μεγαλύτερο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι πόσο γρήγορα το μπλοκ θα ανακτήσει την προ πανδημική του δυναμική, και όχι εάν θα αυξηθεί ή θα συρρικνωθεί σε ένα δεδομένο τρίμηνο.
Η απάντηση μπορεί να συγκεντρωθεί εξετάζοντας το πού βρίσκεται κάθε σημαντικός τομέας της οικονομίας σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα.
Το πρώτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ ήταν 5,1% χαμηλότερο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Ωστόσο, ανά χώρα διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές.
Η εικόνα που προκύπτει από τη σύγκριση μεταξύ των χωρών είναι αρκετά σαφής:
Οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών στις αρχές του τρέχοντος έτους σχετίζονται κυρίως με διαφορές στην οικονομική δομή τους.
Σύμφωνα με τη Moody’s, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα αυξηθεί ελαφρώς πάνω από 3% μεταξύ του πρώτου και του τρίτου τριμήνου του 2021.
Δεδομένου ότι το β’ τρίμηνο του 2021 εξακολούθησε να υφίσταται τις συνέπειες της πανδημίας, η ανάκαμψη θα λάβει χώρα κυρίως το τρίτο τρίμηνο, κατά το οποίο το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα αύξηση 1,8% (μη ετήσια).
Το τέταρτο τρίμηνο εξακολουθεί να είναι πιθανό να υπάρξει ταχεία ανάπτυξη, θέτοντας την παραγωγή σε επίπεδα προ πανδημίας έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Μόλις ολοκληρωθεί η ανάκαμψη, ο ρυθμός ανάπτυξης θα μετριαστεί κάπως, αλλά θα συνεχιστεί χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Ωστόσο, η οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι πιθανό να μην ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η γενναία δημοσιονομική ώθηση έδωσε «γερή» ώθηση.
Πάντως, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί, με την παράλλαξη Delta να αποτελεί την κύρια απειλή.
Σε κάθε περίπτωση, πιο ανησυχητική από την παραλλαγή Delta - κατά της οποίας τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά - είναι η πιθανή εμφάνιση μιας παραλλαγής κατά της οποίας τα εμβόλια και η φυσική ανοσία θα είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά, καταλήγει η Moody’s.
www.bankingnews.gr
Moody’s: Ξεφεύγει το έλλειμμα στην Ελλάδα λόγω καθίζησης του Τουρισμού - Σωσίβιο η μεταποίηση και οι κατασκευές
Την ανησυχία του για το έλλειμμα της Ελλάδας εκφράζει με ανάλυσή του ο οίκος Moody’s
Σχόλια αναγνωστών