Ισχυρή αύξηση εσόδων με γνώμονα τις εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και λιανική τραπεζική
Όπως αναφέρει σε report του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, Αυτά τα σταθερά αποτελέσματα, όπως και το α τρίμηνο, οδηγήθηκαν από χαμηλότερες προβλέψεις και ισχυρότερη αύξηση εσόδων χάρη στον υψηλό βαθμό γαλλικών τραπεζών στη διαφοροποίηση εσόδων.
Ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς της επιχείρησης εκτός από τη FICC, σημειώνουμε ιδιαίτερα σταθερές επιδόσεις σε επιχειρήσεις Ασφαλίσεων και Πλούτου και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, καθώς και στη Γαλλική Λιανική Τραπεζική (παρά τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια).
Παρά την αύξηση των λειτουργικών εξόδων σε ετήσια βάση (Ετησίως) το 2ο τρίμηνο του 2021 με φόντο την ανάκαμψη των επιχειρήσεων, οι γαλλικές τράπεζες ανέφεραν βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα χάρη στο θετικό αποτέλεσμα.
Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παρέμεινε σταθερή το 2ο τρίμηνο του 2021 και οι συνέπειες από την κρίση COVID-19 δεν έχουν ακόμη φτάσει.
Αν και αναμένουμε ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα υλοποιηθούν τα επόμενα τρίμηνα, οι δείκτες ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των γαλλικών τραπεζών παραμένουν υγιείς.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των γαλλικών τραπεζών από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η κερδοφορία το 2021 θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019 χάρη στα χαμηλότερα επίπεδα κόστους κινδύνου και αύξησης των εσόδων, αν και εξαρτάται από τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας σε συνθήκες χαμηλών επιτοκίων.
Ισχυρή αύξηση εσόδων με γνώμονα τις εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και λιανική τραπεζική
Τα συνολικά έσοδα των γαλλικών τραπεζών ήταν 33,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2ο τρίμηνο του 2021, αυξημένα κατά 11,3% σε ετήσια βάση.
Αυτές καθοδηγήθηκαν κυρίως από Εξειδικευμένες Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Ασφαλίσεων, Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων και Πλούτου και της Ιδιωτικής Τραπεζικής, οι οποίες παρέμειναν βασικοί συντελεστές στη δημιουργία εισοδήματος.
Συγκεκριμένα, η Asset and Wealth Management αυξήθηκε κατά 22,0% σε ετήσια βάση για τις τράπεζες, επωφελούμενη από τις ισχυρές εισροές συνολικά.
Στην Ασφάλιση, τα συνδυασμένα έσοδα αυξήθηκαν κατά ένα σταθερό 8,8% σε ετήσια βάση, χάρη στη δυναμική στον τομέα της μη ζωής, αλλά και τις καλές καθαρές εισροές στην ασφάλιση ζωής.
Σημειώνουμε ότι η γαλλική αγορά λιανικής τραπεζικής σημείωσε ισχυρή απόδοση με έσοδα 9,8% σε ετήσια βάση, λόγω της συνεχούς ανάκαμψης των τραπεζικών τελών για όλες τις τράπεζες, της αύξησης του όγκου και της ευνοϊκής χρηματοδότησης περιβάλλον, που αντιστάθμισε τον αρνητικό αντίκτυπο των χαμηλών επιτοκίων.
Αυτό αποδείχθηκε επίσης στα έσοδα από τη Λιανική Διεθνή, τα οποία ανέφεραν βελτίωση κατά 4,2% σε ετήσια βάση, υποστηριζόμενη επίσης από θετικά συναλλαγματικές επιδράσεις αυτό το τρίμηνο.
Ενώ η συνδυασμένη απόδοση της CIB ήταν σταθερή, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 3,9% σε ετήσια βάση, αντικατοπτρίζει μια ποικίλη απόδοση μεταξύ των τραπεζών.
Τα έσοδα της SI CIB αυξήθηκαν σχεδόν κατά 25% σε ετήσια βάση, με γνώμονα τις μετοχές,και καλή δυναμική στη χρηματοδότηση και τη συμβουλευτική παρά τα χαμηλότερα έσοδα της FICC, τα οποία είχαν επωφεληθεί από υψηλή βάση το 2ο τρίμηνο του 2020.
Η BPCE παρουσίασε πολύ ισχυρή απόδοση σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Εν τω μεταξύ, τα έσοδα της BNPP και της CIB της CA ήταν μειωμένα σε σύγκριση με μια υψηλή βάση πέρυσι και μια επιβράδυνση της FICC εν μέσω χαμηλότερης μεταβλητότητας, αλλά μετριάστηκαν από τη σταθερή παραγωγή εσόδων σε μετοχές, υπηρεσίες κινητών αξιών και τραπεζικές εταιρείες.
Περαιτέρω ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου
Το κόστος του κινδύνου συνέχισε να μειώνεται σε ετήσια βάση σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2021, έναντι 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι.
Αυτό ισοδυναμούσε με μέσο όρο ετήσιας τιμής 22 μονάδες βάσης.
των δανείων πελατών, στα επίπεδα του 2019, και σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με 64 μονάδες βάσης το τρίμηνο του 2020, όταν οι περισσότερες τράπεζες είδαν το μεγαλύτερο μέρος των προβλέψεων που σχετίζονται με τον COVID-19.
Αυτό ήταν επίσης μειωμένο σε σύγκριση με τα τρία τελευταία τρίμηνα (28 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο, 54 μονάδες βάσης το 4ο τρίμηνο και 39 μονάδες βάσης το τρίτο τρίμηνο) και προέκυψε από το κόστος του κινδύνου
μειώνεται σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς το 2ο τρίμηνο του 2021 για χαμηλότερες απομειώσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια
(Στάδιο 3).
Ως αποτέλεσμα, η ικανότητα των γαλλικών τραπεζών να απορροφήσουν τον πιστωτικό κίνδυνο επέστρεψε στα επίπεδα πριν από τον COVID-19, με προβλέψεις που αντιπροσωπεύουν το 14% του εισοδήματος προ φόρων και φόρων (IBPT) κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με σχεδόν 50% το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Θετικές επιπτώσεις στη δυναμική των εσόδων
Ενώ η μείωση του κόστους ήταν βασικός παράγοντας για την αντιστάθμιση της απώλειας εσόδων το 2020, τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 4,0% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο του 2021 σε συνολική βάση.
Ωστόσο, η εικόνα ήταν ανάμεικτη. SocGen, Credit Agricole και η BPCE σημείωσαν αύξηση της βάσης κόστους λόγω της υψηλότερης μεταβλητής αποζημίωσης που συνδέεται με την ανάκαμψη των επιχειρήσεων.
Αυτό ίσχυε επίσης για το BNPP, αν και αντισταθμίστηκε από τις θετικές επιπτώσεις των προηγούμενων μέτρων περιορισμού του κόστους.
Παρ 'όλα αυτά, ο μέσος λόγος κόστους / εισοδήματος για τις μεγάλες γαλλικές τράπεζες βελτιώθηκε στο 63% το δεύτερο τρίμηνο του 2021 από 68% το 2ο τρίμηνο του 2020, χάρη στην αύξηση των εσόδων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές ομότιμες εταιρείες.
Θεωρούμε ότι αυτό το θετικό αποτέλεσμα είναι ένα πιστωτικό θετικό, αν και θα μπορούσαμε να περιμένουμε ότι η αύξηση των εσόδων θα επιβραδυνθεί όπως θα συμβεί η ανάπτυξη
εξαρτώνται από τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας στη Γαλλία και τις άλλες βασικές αγορές των τραπεζών, καθώς και τη συνεχιζόμενη πίεση από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Ακόμα κανένα σημάδι επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού
Όπως και στα προηγούμενα τρίμηνα, δεν έχουμε παρατηρήσει κανένα σημάδι επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων μέχρι στιγμής, καθώς ο πλήρης αντίκτυπος της κρίσης COVID-19 δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί.
Αυτή η καθυστέρηση αντικατοπτρίζει την εγχώρια και την ευρωπαϊκή α έκτακτα μέτρα στήριξης των αρχών που ισχύουν από την έναρξη της πανδημίας, τα οποία εμπόδισαν τον σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων που σχετίζονται με την κρίση.
Αν και αναμένουμε να υλοποιηθούν νέα NPLs
κάποια στιγμή το 2021-2022, σημειώνουμε ότι παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα μορατόρια είχαν λήξει από τον Ιούνιο-2021, οι γαλλικές τράπεζες δεν έχουν καταγράψει καμία σημαντική αύξηση στα δάνεια του Σταδίου 3.
Αυτό είναι εμφανές στις μετρήσεις ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών που παρέμειναν υγιείς στα τέλη Ιουνίου 2021, με μέσο ακαθάριστο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 2,5%, ελαφρώς χαμηλότερο από 2,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών