Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ξαφνιάζει η Commerzbank για Ελλάδα: Άλμα ανάπτυξης +12,4% το 2021 και +6,8% το 2022

Ξαφνιάζει η Commerzbank για Ελλάδα: Άλμα ανάπτυξης +12,4% το 2021 και +6,8% το 2022
Αναπτυξιακό άλμα εκτιμά για την Ελλάδα η Commerzbank
Σχετικά Άρθρα

Αναπτυξιακό άλμα +12,4% το 2021 και +6,8% το 2022 εκτιμά για την Ελλάδα η γερμανική τράπεζα Commerzbank, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην εγχώρια οικονομία.
Την ίδια στιγμή, σε χαμηλά επίπεδα εκτιμάται ότι θα κινηθεί ο πληθωρισμός, με τις τιμές του να κυμαίνονται στο 0,0% το 2021 και στο 1,1% το 2022.
Στο μεταξύ, στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Commerzbank, οι καταναλωτές αισθάνονται όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις της απότομης αύξησης της τιμής των πρωτογενών προϊόντων.
Η ανάκαμψη της ζήτησης για πολλές υπηρεσίες προκαλεί ραγδαίες αυξήσεις.
Κατά συνέπεια, η γερμανική τράπεζα αύξησε και πάλι ελαφρώς τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για τη ζώνη του ευρώ το 2021 σε 2,3%.
Ο βασικός ρυθμός πληθωρισμού - δηλαδή ο πληθωρισμός χωρίς ενέργεια, τρόφιμα και ποτά - θα αυξηθεί στο 2,0% μέσα στο έτος.
Ο ρυθμός του πληθωρισμού είναι πιθανό να μειωθεί ξανά το 2022. 
Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό ΑΕΠ, εκτιμάται ανάπτυξη +4,5% το 2021 και +5% το 2022.
Καταγραφή_104.JPG
ΕΚΤ: Παράταση στο PEPP, στη συνέχεια το πιο ευέλικτο APP

Σύμφωνα με την Commerzbank, συντρέχουν δύο λόγοι για τους οποίους η ΕΚΤ θα συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα στο πλαίσιο του PEPP (πανδημικό πρόγραμμα) - πέρα από την ημερομηνία λήξης (Μάρτιος 2022) του προγράμματος:

α) Η παράλλαξη Delta προκάλεσε ένα τέταρτο κύμα κρουσμάτων σε πολλές χώρες
β) Η ΕΚΤ τονίζει συνεχώς ότι θέλει να αποφύγει τις επιπτώσεις ενδεχόμενου δημοσιονομικού γκρεμού.

Ως αποτέλεσμα, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει αργότερα μέσα στο έτος να αυξήσει τον συνολικό όγκο PEPP κατά 250 δισ. ευρώ (το ήμισυ της τελευταίας αύξησης), με την τράπεζα να συνεχίζει το πανδημικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το φθινόπωρο του 2022.
Κατά τη διάρκεια της σταδιακής φάσης απόσυρσης του προγράμματος, πιθανώς γύρω στα μέσα του 2022, η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει στις αγορές ομολόγων.
Για να μπορέσει να αντιδράσει με ευελιξία, πρέπει - μετά το τέλος των καθαρών αγορών PEPP - να αποχαιρετήσει έναν σταθερό μηνιαίο όγκο αγορών μέσω του APP (επί του παρόντος 20 δισ. ευρώ).
Προσωρινές αποκλίσεις από την κεφαλαιακή κλείδα κεφαλαίου είναι επίσης πιθανές μετά το τέλος του PEPP.
fasdfsda_1.JPG
Όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει στις τράπεζες το πρόγραμμα TLTRO και το 2022, χωρίς το πολύ χαμηλό ειδικό επιτόκιο.
Εκπρόσωποι της ΕΚΤ επέκριναν ότι το ειδικό επιτόκιο οδηγεί σε «υπερβολικές επιδοτήσεις» για τις εμπορικές τράπεζες.
Για να αντισταθμιστεί αυτό, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τις φοροαπαλλαγές για το διαβαθμισμένο επιτόκιο, προκειμένου να αποζημιώσει τις τράπεζες για το άμεσο κόστος που προκύπτει από την υψηλή και αυξανόμενη πλεονάζουσα ρευστότητα.
ds_5.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης