Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Μην περιμένετε να συνεχιστεί το ράλι στις μετοχές που προκάλεσαν οι αποφάσεις της ΕΚΤ και της Fed – Η άνοδος δεν στηρίζεται στα θεμελιώδη και γρήγορα θα ξεφουσκώσει – Προτιμήστε εμπορεύματα

Morgan Stanley: Μην περιμένετε να συνεχιστεί το ράλι στις μετοχές που προκάλεσαν οι αποφάσεις της ΕΚΤ και της Fed – Η άνοδος δεν στηρίζεται στα θεμελιώδη και γρήγορα θα ξεφουσκώσει – Προτιμήστε εμπορεύματα
Μπορεί μερίδα των επενδυτών να θεωρεί ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ και της Fed να αποτελούν το μοχλό που θα συνεχίσει την άνοδο στις αγορές μετοχών, ωστόσο, οι αναλυτές της Morgan Stanley προειδοποιούν ότι δεν θα είναι τόσο εύκολο να συνεχιστεί το ράλι που «εγκαινιάστηκε» με τις ανακοινώσεις των Mario Draghi και Ben Bernanke.
Οι επενδυτές βρήκαν ευκαιρία να τοποθετηθούν στις αγορές μετά την επιβεβαίωση των προσδοκιών από τους δύο κεντρικούς τραπεζίτες. Ωστόσο, η Morgan Stanley θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι ικανά να οδηγήσουν την αγορά σε ένα θεμελιώδες ράλι.
Σύμφωνα με την ίδια, για να αλλάξει ριζικά το momentum στην αγορά πρέπει να υπάρξει βελτίωση του outlook για τα κέρδη ανά μετοχή, να ενισχυθούν οι οικονομικοί δείκτες και να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο. Αντιθέτως, στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, τα μακροοικονομικά δεδομένα παραμένουν αδύναμα, ενώ και οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι αναμενόταν.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley «μια πολιτική που προκαλεί ράλι, τότε αυτό είναι διατηρήσιμο μόνο εάν οι προοπτικές ανάπτυξης βελτιώνουν τις μετοχικές αγορές που επηρεάζονται στενά από τους οικονομικούς δείκτες ανάπτυξης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αυτή η σχέση έχει αρχίσει να καταρρέει, καθώς σχεδόν όλες οι μετοχές αλληλοεπηρεάζονται από τα συνεχιζόμενα αδύναμα μακροοικονομικά δεδομένα. «Είμαστε γενικά δύσπιστοι για το κατά πόσο η ποσοτική χαλάρωση θα έχει μόνιμη επίδραση στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ», ανέφεραν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Στην ανάλυση της η τράπεζα επισημαίνει ότι στις πέντε παρεμβάσεις της Federal Reserve από τα μέσα του 2008 διαπίστωσε ότι οι δείκτες του 12μηνου P/E των ευρωπαϊκών μετοχών αναρριχήθηκαν κατά 28% μέσα στο κάθε εξάμηνο που επακολουθούσε της παρέμβασης. Αντίθετα, ηπιότερη ήταν η αύξηση στο δείκτη P/E των αμερικανικών μετοχών, αφού διαμορφώθηκε στο 16%.
Τέλος, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι στο περιθώριο της ανόδου των μετοχών, θα πρέπει οι επενδυτές να προτιμούν εμπορεύματα, κυρίως πετρέλαιο και χαλκό, ώστε να εκμεταλλευτούν την προσωρινή άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς και μετοχές με υψηλό δείκτη βήτα, όπως αυτές των εταιρειών ενέργειας και βιομηχανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης