Σε επιβεβαίωση των αξιολογήσεων «BBB (high)» και «R-1 (low)» για τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, προχώρησε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (trend).
Οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πορτογαλική οικονομία λόγω της παγκόσμιας κρίσης υγείας, που ήταν σοβαρή.
Η πανδημία άφησε την οικονομία από το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους στο -4,6% από το επίπεδο παραγωγής του τέλους του 2019.
Το μέγεθος του σοκ αντανακλά τη μικρή και ανοιχτή φύση της οικονομίας καθώς και τη συμβολή του Τουρισμού στο ΑΕΠ.
Ως εκ τούτου, η πλήρης ανάκαμψη είναι απίθανο να συμβεί πριν από τα μέσα του 2022.
Ωστόσο, οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν βελτιωθεί.
Σε κάθε περίπτωση, ο αντίκτυπος της πανδημικής κρίσης στο πιστωτικό προφίλ της Πορτογαλίας θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του σοκ.
Οικονομία
Η πορτογαλική οικονομία υποχώρησε κατά 7,6% το 2020 και κατά 3,2% το α’ τρίμηνο του 2021.
Η διάθεση εμβολίων, η βελτίωση των συνθηκών υγείας, η χαλάρωση των περιορισμών και η ζήτηση επέτρεψαν ανάπτυξη 4,9% στο β’ τρίμηνο.
Αυτοί οι όροι και η εκταμίευση κονδυλίων της ΕΕ (σχεδόν 64 δισεκατομμύρια ευρώ ή 32% του ΑΕΠ του 2019 έως το 2029) θα πρέπει να επιταχύνουν την ανάκαμψη.
Η ΕΚ προβλέπει ανάπτυξη 3,9% το 2021 και 5,1% το 2022.
Ο κύριος κίνδυνος για την οικονομία της Πορτογαλίας προέρχεται από την εξωτερική ζήτηση, καθώς οι τουριστικές δαπάνες αποτελούν σημαντικό συστατικό των εξαγώγιμων υπηρεσιών.
Οι επισκέπτες σε τουριστικά καταλύματα κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2021 παραμένουν 70% κάτω σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019 και δεν είναι σαφές πότε ο τομέας θα ανακάμψει πλήρως.
Μετά από επτά συνεχόμενα χρόνια εξωτερικών πλεονασμάτων, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Πορτογαλίας ήταν 1,2% του ΑΕΠ το 2020.
Τα πλεονάσματα εξωτερικού λογαριασμού είναι σημαντικά για τη μείωση της καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης, η οποία έφτασε στο -105,1% του ΑΕΠ το 2020.
Η κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα πολιτικής για τον περιορισμό της επιδημίας και τη στήριξη της οικονομίας.
Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των προγραμμάτων στήριξης το 2020 ήταν 2,3% του ΑΕΠ και το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα 5,7%.
Παρά τα πρόσθετα μέτρα για φέτος, το έλλειμμα αναμένεται να περιοριστεί στο 4,5% του ΑΕΠ το 2021 και να μειωθεί στο 2,2% έως το 2023.
Η δημοσιονομική εξυγίανση μεσοπρόθεσμα, καθώς οι δυσμενείς δημογραφικές τάσεις, είναι πιθανό να επιβαρύνουν τις δαπάνες για τη σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη.
Το σοκ που προκάλεσε η COVID-19 διέκοψε την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ, το οποίο μειώθηκε από 131,5% το 2016 σε 116,8% το 2019.
Η δημοσιονομική απάντηση στην πανδημία, μαζί με την οικονομική ύφεση, ώθησαν τον δείκτη στο 133,6% το 2020.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες παραδοχές, ο δείκτης χρέους της Πορτογαλίας θα επιστρέψει στην πτωτική τροχιά του φέτος, μειούμενος κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 και άλλες 5 ποσοστιαίες μονάδες το 2022.
Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο δείκτης του χρέους θα μειωθεί στο 114,3% έως το 2025.
Τα χαμηλά επιτόκια - ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης εμπιστοσύνης της αγοράς στα βασικά της Πορτογαλίας σε συνδυασμό με τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - συμβάλλουν στο χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Το κόστος των τόκων της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ το 2021, από 3,4% το 2018 και πιθανότατα θα συνεχίσει.
www.bankingnews.gr
DBRS Morningstar: Επιβεβαιώνεται σε «BBB (high)» η αξιολόγηση της Πορτογαλίας - Σταθερό το trend
Οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πορτογαλική οικονομία
Σχόλια αναγνωστών