Είναι εντυπωσιακό το 57% των νοικοκυριών των ΗΠΑ κατέχουν μετοχές στην Wall Street και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες δεν διορθώνουν.
Με βάση την ανάλυση της Knowledge Leaders Capital, υπάρχουν 5 σημάδια που μας δείχνουν ότι έρχεται διόρθωση στις αγορές μετοχών.
Τα σημάδια
Με τον S&P 500 να αυξάνεται σχεδόν κατά 20% και τις διεθνείς μετοχές να αυξάνονται κατά 13% σε ετήσια βάση, οι αγορές συνεχίζουν να αισιοδοξούν.
Όμως, οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι οι πιο αδύναμοι και θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια των αποκλίσεων μεταξύ των μετοχών και των μεταβλητών που σχετίζονται με την απόδοση των χρηματιστηριακών αγορών.
Η Federal Reserve πιθανότατα σύντομα θα σχεδιάσει την μείωση της αγοράς περιουσιακών στοιχείων, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το ανώτατο όριο του χρέους, ενώ δεν αποκλείονται και σημαντικές αυξήσεις φόρων.
Εμπιστοσύνη καταναλωτών
Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, είτε μετράται από το Συμβούλιο Συνεδρίων είτε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, έχει αρχίσει να «ξεφεύγει».
Εάν δει κανείς τα δεδομένα όπως (πληθωρισμός, ανεργία, ελλείψεις κατοικιών, τιμές φυσικού αερίου κ.λπ.), θα διαπιστώσει ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις επιδόσεις του χρηματιστηρίου.
Αυτό είναι λογικό αφού το 57% των νοικοκυριών των ΗΠΑ κατέχει μετοχές.
Έτσι, είναι ενδιαφέρον ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών (κόκκινη γραμμή) φαίνεται να καταρρέει, αλλά οι μετοχές έχουν κρατήσει το δικό τους (μπλε γραμμή).
Στο γράφημα με την διαφορά μεταξύ της ετήσιας μεταβολής του S&P 500 και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, παρατηρούμε ότι το spread ήταν υψηλότερο μόνο σε μερικές σύντομες περιόδους.
Αυτό γεννά το ερώτημα, θα μειωθούν οι μετοχές ή θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών;
Οικονομική δραστηριότητα
Με παρόμοιο τρόπο, οι μετοχές ξεπερνούν τις μετρήσεις οικονομικής δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο με μεγάλη διαφορά.
Εδώ σχεδιάζουμε τη μεταβολή του δείκτη κατασκευής ISM (κόκκινο) έναντι του S&P 500 (μπλε).
Η δραστηριότητα επιβραδύνεται ενώ οι μετοχές παραμένουν σταθερές, κάτι που είναι περίεργο αφού τα κέρδη είναι συνάρτηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Σε αυτό το γράφημα μπορούμε να δούμε πιο καθαρά το κατά πόσον οι μετοχές «υπεραποδίδουν» την οικονομική ανάπτυξη.
Και πάλι, σχεδιάζουμε τη διαφορά μεταξύ της ετήσιας μεταβολής του S&P 500 και του δείκτη κατασκευής ISM.
Πάλι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις.
Εύρος αγοράς
Αρχίζουμε να βλέπουμε επιδείνωση του εσωτερικού εύρους στο χρηματιστήριο.
Ο S&P 500 βρίσκεται κοντά στα ιστορικά υψηλά του και διαπραγματεύεται σχεδόν 10% πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.
Όμως, το ποσοστό των μετοχών που διαπραγματεύονται πάνω από τον δικό τους κινητό μέσο όρο 200 ημερών κορυφώθηκε το πρώτο τρίμηνο 2021.
Με άλλα λόγια, η αγορά διαμορφώνεται και οδηγείται από όλο και λιγότερες μετοχές σε κάθε νέο υψηλό, μια παράμετρο που μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο διόρθωσης, εάν επιδεινωθεί.
Μείωση συμμετοχής
Ακολουθώντας τους δείκτες του εύρους της αγοράς, σημειώνουμε ότι η γραμμή πτώσης του Bloomberg για τις μετοχές NYSE κορυφώθηκε τον Ιούνιο 2021 και έκτοτε κινείται στις παρυφές της κορυφής.
Αυτό, επίσης, δείχνει τη μειωμένη συμμετοχή στην ανάκαμψη της αγοράς, η οποία συχνά προηγείται διορθώσεων μεγαλύτερες από τη μέση διόρθωση 3% που έχουμε δει μέχρι στιγμής το 2021.
Δανεισμός
Οι συνθήκες δανεισμού δεν βελτιώνονται πλέον...
Συνήθως, ο δανεισμός μετοχών συνοδεύονται από αυστηρότερα πιστωτικά περιθώρια στην αγορά εταιρικών ομολόγων, καθώς η αύξηση των τιμών των μετοχών είναι τουλάχιστον εν μέρει συνάρτηση της βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών.
Ωστόσο, τα περιθώρια δανεισμού των εταιρειών σταμάτησαν να μειώνονται τον Ιούνιο, ακόμη και όταν ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε επιπλέον 7%.
Εάν τα spreads αυξηθούν, θα το θεωρούσαμε ως σημάδι ότι οι επενδυτές ομολόγων έχουν αρχίσει να εκνευρίζονται για τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών, κάτι που σπάνια είναι καλή είδηση για τις τιμές των μετοχών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών