Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Το επόμενο σοκ θα είναι ακούσιο και απρόσμενο... και θα συμβεί μέσα στο 2012 - Επενδυτές, τράπεζες και πολιτικοί βρίσκονται σε αδιέξοδο

Deutsche Bank: Το επόμενο σοκ θα είναι ακούσιο και απρόσμενο... και θα συμβεί μέσα στο 2012 - Επενδυτές, τράπεζες και πολιτικοί βρίσκονται σε αδιέξοδο
Ακούσιο και απρόσμενο θα είναι το επόμενο σοκ που θα υποστεί η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, Daniel Brebner και Xiao Fu, οι οποίοι στην τελευταία έκθεση τους με τίτλο "Gold: Adjusting For Zero" (χρυσός: ρύθμιση στο μηδέν), σκιαγράφησαν μία ζοφερή εικόνα για την παγκόσμια οικονομία αυτή τη στιγμή.
Σύμφωνα με τους Brebner και Xiao τα στοιχεία δείχνουν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι επικίνδυνα μοχλευμένο, και προειδοποιούν ότι το επόμενο σοκ θα είναι εντελώς ακούσιο και απρόσμενο.
Πιστεύουν ότι το υπόλοιπο του 2012 θα μπορούσε να παραμείνει δύσκολο για τους επενδυτές, με δεδομένους τους πολλούς αρνητικούς δείκτες και τα προειδοποιητικά σημάδια. Σίγουρα οι ακραίες περιπτώσεις μόχλευσης στις δυτικές οικονομίες και οι ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη στην Κίνα σήμερα, είναι δύο σημαντικά ανησυχητικά μηνύματα για τους επενδυτές.
Ωστόσο, κατά την άποψή τους, υπάρχουν σχεδόν μηδενικές πραγματικές επιλογές που βρίσκονται στη διάθεση των ηγετών παγκοσμίως. Η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται την ανάπτυξη, ενώ οι πολιτικοί είναι διατεθειμένοι να φτάσουν τη χρήση των εργαλείων στα άκρα για να την πετύχουν. Όμως, αυτό δημιουργεί στρεβλώσεις, τις οποίες οι παλαιοί κανόνες δεν φαίνεται να μπορούν να αντιμετωπίσουν.
Κι εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο. Οι επενδυτές έχουν δίκιο να ανησυχούν. Οι ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία είναι εξαιρετικές και πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως. Αυτό όμως είναι απίθανο, καθιστώντας απαραίτητη την μακροπρόθεσμη προσαρμογή που δημιουργεί εκ των πραγμάτων νέες ανισορροπίες.
Ο ηθικός κίνδυνος στην πολιτική σκηνή έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Οι υπεύθυνοι για την χάραξη της πολιτικής έχουν φτάσει σε σημείο που να μην μπορούν να απορροφήσουν άλλες αποτυχίες ρίχνοντας τα βάρη σε ένα κλάδο, όπως αυτόν των τραπεζών, που δεν μπορεί να αντέξει άλλες ζημίες.
Φαίνεται ότι το «έξυπνο» χρήμα θα πρέπει να προσαρμοστεί στις παράλογες συνθήκες του τρέχοντος οικονομικού περιβάλλοντος. Αυτό καθιστά την επένδυση επικίνδυνη εάν το περιβάλλον στο οποίο διαμορφώνεται δεν υπάρχουν δείγματα εμπιστοσύνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης