Η Fitch Ratings αναμένει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6% το 2021
Ειδικότερα, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό, αλλά αγγίζει τα όρια ταχύτητας, αναφέρει η Fitch στην τελευταία της έκθεση Global Economic Outlook (GEO).
Μια άνευ προηγουμένου έκρηξη της ζήτησης των καταναλωτών για διαρκή αγαθά δημιουργήσει διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς περιορίζουν τον ρυθμό επέκτασης της παραγωγής και δημιουργούν βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις.
«Αυτές οι πιέσεις αναμένεται να μειωθούν σημαντικά το 2022 καθώς η αύξηση της ζήτησης θα μετριαστεί και η προσφορά θα μπορέσει να ανταποκριθεί.
Αλλά οι πιέσεις στις τιμές αλλάζουν την ατζέντα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.
Η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική για τη στήριξη της ανάπτυξης θα αρχίσει να αίρεται το 2022» δήλωσε ο Brian Coulton, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Ratings.
Οικονομία
Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναμένει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6% το 2021, αναθεωρημένο από 6,3% στο GEO του Ιουνίου.
Οι περιορισμοί στην προσφορά φρενάρουν τον ρυθμό ανάκαμψης, ως εκ τούτου η Fitch έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2021 σε 6,2% από 6,8% τον Ιούνιο.
Ο Fitch άλλαξε επί τα χείρω επίσης τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Κίνα, στο 8,1% από 8,4%, καθώς η επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων επιβαρύνει την εγχώρια ζήτηση.
Οι προβλέψεις για ορισμένες άλλες ασιατικές οικονομίες έχουν επίσης αναθεωρηθεί επί τα χείρω μετά από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τους νέους περιορισμούς.
Ωστόσο, διεθνής οίκος αναθεώρησε προς τα πάνω την ανάπτυξη της Eυρωζώνης 2021 σε 5,2% από 5%.
Επίσης ο οίκος αναβαθμίζει Πολωνία, Τουρκία, Μεξικό, Ρωσία και Νότια Αφρική.
Πανδημία και πληθωρισμός
Η πρόοδος στη διάθεση των εμβολίων περιορίζει την αύξηση των νέων κρουσμάτων Covid-19 και τον αντίκτυπό τους στην οικονομική δραστηριότητα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Αλλά η δυναμική της πανδημίας θα συνεχίσει να επηρεάζει την ανάπτυξη.
Η πανδημία εξακολουθεί να περιορίζει την προσφορά εργασίας.
Η έκρηξη της ζήτησης για διαρκή αγαθά ήταν τόσο ισχυρή που η προσφορά δεν μπόρεσε να συμβαδίσει.
Η έλλειψη ημιαγωγών αποτελεί βασικό εμπόδιο.
Οι καθυστερήσεις των παραδόσεων για τους Αμερικανούς κατασκευαστές έχουν φτάσει στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά στη δεκαετία του 1970.
Η παραγωγή αυτοκινήτων έχει επηρεαστεί από ελλείψεις εξαρτημάτων.
Η έλλειψη αγαθών φαίνεται ότι θα επιμείνει και το 2022.
Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενταθεί.
Το κόστος των επεξεργασμένων εισροών για τις αμερικανικές επιχειρήσεις αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών.
Το υψηλότερο κόστος μεταφέρθηκε στους καταναλωτές, με τον αμερικανικό ΔΤΚ να φτάνει στο υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Ο πληθωρισμός στα αγαθά θα υποχωρήσει το 2022, αλλά η σταδιακή αύξησή του στις ΗΠΑ θα εμποδίσει τη μείωση του βασικού πληθωρισμού να πέσει κάτω από το 3% έως το τέλος του 2022.
Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι λιγότερο έντονες σε άλλες προηγμένες οικονομίες, αλλά οι εκτιμήσεις για τον ΔΤΚ το 2021 έχουν αναθεωρηθεί ευρέως.
Οι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν τη συζήτηση για τη νομισματική πολιτική, η οποία στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2021.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed σχεδιάζει δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το 2023.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται επίσης να αυξήσει τα επιτόκια το 2023 ενώ η νομισματική πολιτική των αναδυόμενων αγορών (ΕΜ) άλλαξε γρήγορα.
Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική είναι πίσω μας… ενώ στην Ευρώπη τα προγράμματα άμβλυνσης των συνεπειών της πανδημικής κρίσης ξετυλίγονται.
Στο μεταξύ, η δυναμική της απομόχλευσης στον τομέα των ακινήτων επηρεάζει την ανάκαμψη της Κίνας.
Η μακροοικονομική πολιτική έχει αρχίσει να αναθεωρείται αλλά η βραδύτερη δραστηριότητα στον τομέα του real estate επηρεάσει την εγχώρια ζήτηση και τις παγκόσμιες αγορές πρώτων υλών.
Οι προκλήσεις για τις προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών για το 2022 έχουν αρχίσει να σχηματίζονται.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών