Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Aδιάφορες οι αγορές στην ενεργειακή κρίση, ακόμα και αν το πετρέλαιο ξεπεράσει τα 130 δολ.

JP Morgan: Aδιάφορες οι αγορές στην ενεργειακή κρίση, ακόμα και αν το πετρέλαιο ξεπεράσει τα 130 δολ.
Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, η ανακάλυψη νέων φαρμάκων και η πρόοδος στα ανά τον κόσμο προγράμματα εμβολιασμού επιτρέπουν να αισιοδοξούμε…
Σχετικά Άρθρα

Αδιάφορες είναι οι αγορές στην ενεργειακή κρίση, καθώς, σύμφωνα με την JP Morgan, μπορούν με ευκολία να απορροφήσουν τόσο μια αύξηση του πετρελαίου μέχρι τα 130 δολ. το βαρέλι, συνδυαστικά με αύξηση της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων στο 2,5%.
Ειδικότερα, τόσο η Ευρώπη όσο και η Κίνα βρίσκονται στη δίνη μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.
Παράλληλα, η πανδημική κρίση δεν έχει παρέλθει, οπότε συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την οικονομική δραστηριότητα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, η ανακάλυψη νέων φαρμάκων και η πρόοδος στα ανά τον κόσμο προγράμματα εμβολιασμού επιτρέπουν να αισιοδοξούμε…
Η αγορά και η οικονομία μπορούν να «επιβιώσουν» τόσο με υψηλά επιτόκια όσο και αυξημένες τις τιμές στο πετρέλαιο, λέει η JP Morgan και συνεχίζει:
Το αμερικανικό αργό σημείωσε άλμα πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 – αποτέλεσμα της νέας, πράσινης πολιτικής, που πυροδότησε, ακολούθως, έναν πράσινο πληθωρισμό στα commodities.
Ωστόσο, κάνοντας κάποιος μια αναδρομή, μπορεί να διαπιστώσει ότι η οικονομία των ΗΠΑ και οι Αμερικανοί καταναλωτές, για παράδειγμα, δεν είχαν κανένα πρόβλημα την περίοδο 2010-2015, όταν το πετρέλαιο είχε φτάσει στα 100 δολ. ανά βαρέλι.
Μάλιστα, η τότε τιμή του, προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, ξεπερνούσε τα 130 δολάρια.
Στο τώρα, οι προϋπολογισμοί των καταναλωτών θεωρούνται ισχυροί και πιθανή ανακατανομή πόρων λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης δεν θα επηρεάσει ούτε την οικονομία ούτε τις αγορές.
Η πιθανή πίεση από τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα προς επίλυση ζήτημα, αλλά μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με μικρό κλάσμα των τρεχόντων προγραμμάτων οικονομικής τόνωσης.
Ενώ το πετρέλαιο είναι προς το παρόν φθηνό σε σχέση με άλλα περιουσιακά στοιχεία-αυτό δεν συμβαίνει με άλλες μορφές ενέργειας όπως το LNG ή ο άνθρακας.
Σύμφωνα με την JP Morgan, η εξέλιξη στις τιμές του άνθρακα μπορεί να αντικατοπτρίζει ζητήματα προσφοράς, ζήτησης, κόστους κεφαλαίου και ενέργειας για όλα τα ορυκτά καύσιμα, και σίγουρα θα ήταν πιθανό οι τιμές του πετρελαίου να ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο.
Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν τρόπους αντιστάθμισης για τις υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο, που θα έρθουν.
Το πιο πιθανό αποτέλεσμα της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης είναι η αύξηση της παραγωγής σε σημαντικά υψηλότερες τιμές ενέργειας, η οποία θα σταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία και την ενεργειακή υποδομή, αλλά και θα επιβραδύνει προσωρινά την ενεργειακή μετάβαση.
JP_Morgan.JPG
Ομόλογα

Στο μεταξύ, η ανησυχία για τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου είναι διογκωμένη.
Δεδομένων των ισχυρών εταιρικών εσόδων και των αποτιμήσεων των μετοχών, οι αναλυτές θεωρούν ότι η αγορά μπορεί να απορροφήσει αποδόσεις μέχρι και 2,5%, ήτοι +100 μονάδες βάσης από τα τρέχοντα επίπεδα.
«Δεν αναμένεται sell off στη Wall Street, εκτός αν οι αποδόσεις των ομολόγων ξεπεράσουν τις 250 με 300 μονάδες βάσης – κάτι το οποίο δεν αναμένεται να συμβεί βραχυπρόθεσμα» αναφέρει η JP Morgan, που προσθέτει πως οι τρέχουσες τιμές στην Ενέργεια δεν αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης