Με εκτροχιασμό απειλούν την αναπτυξιακή διαδικασία οι τιμές σοκ στην Ενέργεια, με το χτύπημα στο εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αγγίζει έως και το 2%, αναφέρει η βρετανική τράπεζα HSBC.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόσφατη αύξηση στις τιμές της ενέργειας ώθησε τον πληθωρισμό εντός Ευρωζώνης στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, ήτοι 3,4% σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, οι τιμές, σύμφωνα με την HSBC, πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω την επόμενη άνοιξη.
Στο δυσμενές σενάριο, με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό και στο φυσικό αέριο να μετακυλίονται στους καταναλωτές, αλλά και με το πετρέλαιο στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός εντός Ευρωζώνης θα φτάσει στο δυσθεώρητο 5% σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 3,6%.
H πλήρης μετακύλιση του κόστους ενέργειας στους καταναλωτές, ωστόσο, είναι ένα ακραίο σενάριο, το οποίο σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου συνεπάγεται ένα «χτύπημα» 0,6% στο εισόδημα του μέσου ευρωπαϊκού νοικοκυριού.
Αυτό, με τη σειρά του, αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση κατά 0,3% την κατανάλωσή και, συνεπώς, 0,2% από το ΑΕΠ.
Βέβαια, το «χτύπημα», παρότι θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο μεγάλο –μέχρι 2%– δεν φαίνεται να μπορεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή αύξηση των μισθών και τη συσσωρευμένη πλεονάζουσα αποταμίευση.
Παρόλα αυτά, τα πράγματα μπορεί να εκτροχιαστούν, δεδομένου του αντίκτυπου στα φτωχότερα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.
Σίγουρα, σύμφωνα με την HSBC, η παρούσα κατάσταση θα επηρεάσει τους ομιλητές στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο – αν και υπάρχει ομοφωνία ως προς το ότι το ενεργειακό σοκ μάλλον είναι παροδικό.
Συνεπώς, οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει στον δρόμο της χαλαρότητας… ακόμη κι αν αυξάνονται οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής.
Η τέλεια καταιγίδα
Η τέλεια καταιγίδα στην Ενέργεια είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα:
Τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου μετά τον κρύο χειμώνα του περασμένου έτους, η αύξηση της ζήτησης μετά το lockdown, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η ρωσική πολιτική και η έλλειψη ανέμου για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ συντελούν αρνητικά και ανάγκασαν τις ευρωπαϊκές χώρες να καταφύγουν στους παραγωγούς ενέργειας μέσω του ακριβού άνθρακα (η τιμή χονδρικής στην Ευρώπη αντικατοπτρίζει την τιμή του οριακού παραγωγού και όχι τον μέσο όρο, γεγονός που επιδείνωσε το ζήτημα).
Αυτό σήμαινε επίσης ότι έπρεπε να αγοραστεί μεγαλύτερος αριθμός αδειών από το συνηθισμένο, στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS) της ΕΕ, κάτι το οποίο αύξησε περαιτέρω τις τιμές.
Η ΕΕ εκτιμά ότι περίπου το 12% έως 15% της τρέχουσας αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αποδοθεί στο ETS.
Σημειώνεται πως οι τιμές στο πετρέλαιο «ανέβηκαν» πρόσφατα πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι - +10% σε σχέση με πριν από ένα μήνα.
Με βάση τις τυπικές ελαστικότητες της ΕΚΤ, μια αύξηση 10% στις τιμές του πετρελαίου θα προσθέσει περίπου 0,2-0,3% στον πληθωρισμό της ευρωζώνης σχετικά γρήγορα – εξ ου και ο πληθωρισμός πιθανόν να αγγίξει το 5% ετησίως, παρότι θα «πέσει» ταχύτερα το επόμενο έτος εάν η αύξηση των τιμών της ενέργειας αποδειχθεί παροδική.
Φυσικά, οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να λάβουν μέτρα.
Θα χρειαστεί χρόνος
Χωρίς σαφείς ενδείξεις των επιπτώσεων στις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει δραματικά την άποψή της για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό.
Βεβαίως, δεδομένης της αναδρομικής φύσης των μισθολογικών διακανονισμών σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, οι οποίοι τείνουν να αντικατοπτρίζουν τις εκπτώσεις του προηγούμενου πληθωρισμού, φαίνεται ότι η ζήτηση για εργαζομένους θα οδηγήσει σε υψηλότερες μισθολογικές δαπάνες προκειμένου να αντισταθμιστεί το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί χρόνος για να υπάρξει πλήρης αποτίμηση της κατάστασης, επισημαίνει η HSBC.
www.bankingnews.gr
HSBC: Οι τιμές σοκ στην Ενέργεια απειλούν με εκτροχιασμό την ανάκαμψη - Πόσο θα επηρεαστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Ο πληθωρισμός εντός Ευρωζώνης θα φτάσει στο δυσθεώρητο 5% σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 3,6%, σύμφωνα με την HSBC
Σχόλια αναγνωστών