Αναπόφευκτο θα είναι το πλήγμα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας αλλά και γενικότερα στην Ευρωζώνη από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με την ING, με τους αναλυτές να εκτιμούν για τη χώρα μας, κατ'αρχάς, «χτύπημα» το δ’ τρίμηνο του 2021.
Σε κάθε περίπτώση, η ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ένα από τα μεγάλους άγνωστους X για την οικονομική ανάκαμψη και την πορεία του πληθωρισμού, τους επόμενους μήνες.
Η άνοδος των τιμών στο φυσικό αέριο, συνοδευόμενη από την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου σε υψηλό επταετίας, προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αποτέλεσμα αυτής της κρίσης παραμένει αρκετά αβέβαιο καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάει ο φετινός χειμώνας.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνεπάγονται ταχεία πτώση των τιμών κατά τη διάρκεια του 2022.
Ακόμα όμως και αν συμβαίνει αυτό, ο αντίκτυπος στους καταναλωτές είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετό καιρό, επηρεάζοντας την ιδιωτική κατανάλωση και διατηρώντας τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.
Η ενέργεια θα ωθήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα
Είναι σαφές ότι ο αντίκτυπος του σοκ στην τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου είναι πληθωριστικός.
Το ερώτημα είναι πόσο θα ανέβουν οι τιμές;
Εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ των τιμών καταναλωτή για ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και καύσιμο θέρμανσης και την τιμή του φυσικού αερίου, η ING βρίσκει κάποια στοιχεία σοκ.
Σε κάθε περίπτωση, ο αντίκτυπος της αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό πληθωρισμό είναι πιο «καθυστερημένος» από ό,τι οι αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου, κάτι το οποίο υποδεικνύει ότι η επίδραση του αερίου θα μπορούσε να διαρκέσει για αρκετό καιρό.
Φυσικά, αυτό έχει να κάνει και με τα διαφορετικά status τιμολόγησης σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Υπενθυμίζεται ότι ο αντίκτυπος του σοκ στην τιμή του φυσικού αερίου το 2008 είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στην ευρωζώνη για παρατεταμένη χρονική περίοδο.
Ένα χρόνο μετά, οι τιμές έπεσαν αλλά οι τιμές που πλήρωνε ο καταναλωτής ήταν περίπου 12% υψηλότερες.
Συνεπώς, η τρέχουσα κρίση σίγουρα θα κρατήσει και το 2022, αναφέρει η ING, που σημειώνει ότι η ενεργειακή συμβολή στον πληθωρισμό θα γίνει αρνητική μόνο το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Θα επηρεαστεί η κατανάλωση
Ο αντίκτυπος στην κατανάλωση θα προέλθει από ένα φαινόμενο «συνωστισμού».
Όταν οι τιμές στην ενέργεια αυξάνονται, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης στην ευρωζώνη να αυξάνεται.
Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει παντού, αφού κάποιες χώρες «βλέπουν» την ενεργειακή συμβολή τους να μειώνεται, δεδομένου ότι τα νοικοκυριά προσαρμόζονται αναλόγως.
Πάντως, η επίδραση του «συνωστισμού» θα επιφέρει, σύμφωνα με την ΙΝG, μέτρια μείωση στην πρόβλεψη κατανάλωσης των νοικοκυριών τους χειμερινούς μήνες.
Παρόλο που αυτό δεν θα εκτροχιάσει τη συνολική ανάκαμψη του ΑΕΠ, οι αναλυτές της ING περιμένουν, όντως, μείωση κατά 0,2% στο ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2021.
Τι θα πράξει η ΕΚΤ
Σύμφωνα με την ING, οι υψηλότερες τιμές στην ενέργεια και ο αντίκτυπός τους στον πληθωρισμό και την ιδιωτική κατανάλωση αποτελούν σαφώς δυνάμεις στασιμότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στη... δεκαετία του 1970.
Σίγουρα η ΕΚΤ πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις.
Μια ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό φαίνεται πλέον αναπόφευκτη.
Την ίδια στιγμή, η ασθενέστερη ιδιωτική κατανάλωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για να μην αποσυρθούν πολύ νωρίς τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης.
Σε κάποιον βαθμό, η ενεργειακή κρίση στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να εντείνει τη ρήξη μεταξύ των «περιστεριών» και των «γερακιών».
Ίσως υπάρξει κάποιος συμβιβασμός… καταλήγει η ING.
www.bankingnews.gr
ING: Η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει και το 2022 - Αναπόφευκτο το πλήγμα σε ελληνικό ΑΕΠ και Ευρωζώνη
Η άνοδος των τιμών στο φυσικό αέριο, συνοδευόμενη από την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου σε υψηλό επταετίας, προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα
Σχόλια αναγνωστών