Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού οι αγορές - Δεν φταίει ούτε η Ελλάδα ούτε η Ισπανία... φταίει η Γερμανία και οι δορυφόροι της για ανατροπή των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουνίου

JP Morgan: Στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού οι αγορές - Δεν φταίει ούτε η Ελλάδα ούτε η Ισπανία... φταίει η Γερμανία και οι δορυφόροι της για ανατροπή των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουνίου
Την ώρα που η Ελλάδα καλείται να εγκρίνει ένα από τα πιο σκληρά πακέτα λιτότητας, και η Ισπανία στην ουσία καίγεται υπό το βάρος των διαδηλώσεων, η JP Morgan θεωρεί ότι οι αγορές ανησυχούν για ένα εντελώς διαφορετικό λόγο από αυτό που πιστεύει η πλειονότητα των αναλυτών.
Ο βασικός λόγος που οι αγορές τηρούν στάση αναμονής με αρκετή δόση αρνητισμού, είναι οι διαφωνίες των Ευρωπαίων για το αν ο ESM, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης, θα πρέπει να επωμιστεί το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Παράλληλα, αντανακλά τις πρώτες αντιδράσεις από τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Φινλανδία για τις αποφάσει της συνόδου κορυφής του Ιουνίου, η οποία καθόριζε τις παραμέτρους για την δημοσιονομική σύγκλιση της Ζώνης.
Η προσεχής Σύνοδος Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου αναμένεται να είναι κρίσιμη, καθώς θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφωνίες σχετικά με το επιμερισμό των βαρών, αν και μέχρι τώρα οι απόψεις που έχουν διατυπωθεί είναι ασυνάρτητες. Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, τεχνική και αμφιλεγόμενη, λόγω της δυσπιστίας που επικρατεί, καθώς και επειδή οι συμμετέχουσες χώρες έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Είναι αλήθεια ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην απόφαση που είχαν λάβει στις 29 Ιουνίου, δεν διευκρίνισαν με σαφήνεια αν θα υπάρχει ή όχι αναδρομική ισχύς. Έδωσαν απλώς εντολή στο Συμβούλιο της ΕΕ να μελετήσει επείγοντα μέτρα προκειμένου να σπάσει, όπως τόνιζαν, ο φαύλος κύκλος μεταξύ τραπεζών και δημόσιου χρέους. Η ασάφεια αυτή επιτρέπει στις χώρες να ερμηνεύουν κατά το δοκούν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, κάτι που έκαναν και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.
H θέση των τριών χωρών είναι ότι ο ΕSM θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί τράπεζες μόλις τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά για τα προβλήματα που θα εμφανιστούν στο μέλλον και όχι εκείνα του παρελθόντος, τα οποία θα πρέπει, όπως τονίζουν, να επιλυθούν από τα ίδια τα κράτη μέλη.
Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι η προσέγγιση της ευρωπαϊκής πολιτικής τα τελευταία δύο χρόνια έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή η Ζώνη δεν είναι σε θέση να κερδίσει αρκετό χρόνο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι μηχανισμοί στήριξης EFSF και ESM, αλλά από το γεγονός ότι το βάρος της προσαρμογής, της συνδυασμένης επίδρασης του χρέους και της τραπεζικής απομόχλευσης πέφτει μεμονωμένα στα κράτη, σύμφωνα με τον αναλυτή της JP Morgan.
Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων, δεν είναι έκπληξη το ότι δεν είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι η ευρωζώνη πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης κατανομής των βαρών. Οι πραγματικές διαφωνίες θεωρούν ότι το αντάλλαγμα της μείωσης της εθνικής κυριαρχίας είναι ακριβό. Η Γερμανία πιστεύει ότι μεγάλο μέρος της κυριαρχίας πρέπει να παραχωρηθεί με την πάροδο του χρόνου στο όνομα της κατανομής των βαρών, καθώς ο πρόωρος επιμερισμός των βαρών τείνει να εμποδίσει φορολογικές, τραπεζικές και διαρθρωτικές προσαρμογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης