Επιδεινώνεται το άγχος στις αγορές, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα UBS
Σημαντικές πιέσεις αναμένεται να δεχθούν οι χρηματιστηριακές αγορές λόγω της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού αλλά και της νέας πολιτικής σύσφιξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves, Fed), σύμφωνα με όσα αναφέρει η ελβετική τράπεζα UBS.
Η ανησυχία των επενδυτών είναι εύλογη, λαμβανομένων υπόψη των πρώιμων δεδομένων των ερευνητών που έκαναν λόγο για μια νέα μετάλλαξη, ορμώμενη αυτή τη φορά από την Αφρική που είναι 2,5 φορές πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Delta και πρόκειται να επικρατήσει.
Το άγχος επιδεινώθηκε, προσθέτως, από τις δηλώσεις του CEO της Moderna, Stéphane Bancel, ο οποίος είπε στους Financial Times ότι θα χρειαστεί νέο εμβόλιο.
Από την άλλη, στο κακό κλίμα επέδρασε και ο πρόεδρος της Fed Jay Powell, ο οποίος προανήγγειλε μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αύξησης του tapering και γρηγορότερη άνοδο των επιτοκίων.
Παραδέχθηκε δε ότι ίσως «πρέπει να εγκαταλειφθεί το αφήγημα του παροδικού πληθωρισμού και να εγκαταλειφθούν τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης».
Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή «έδειξαν» έναν ανησυχητικό συνδυασμό ασθενούς αύξησης της απασχόλησης και περιορισμένης προσφοράς εργατικών χεριών.
Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε μόλις 210.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, λιγότερες από τις μισές σε σχέση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων και πολύ κάτω από τον μηνιαίο μέσο όρο των 555.000 από την αρχή του έτους.
Τα παραπάνω συνδυάστηκαν με πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 4,2% - το χαμηλότερο από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, κάνοντας πολλούς οικονομολόγους να αρχίσουν να ανησυχούν για το ότι η περιορισμένη χαλάρωση στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Επίσης, τα μέτρα που λαμβάνονται τόσο από την Κίνα όσο και από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιταχύνουν την επιστροφή των κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών στην πατρίδα τους.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Κίνας απαίτησε από την εταιρεία Didi να αποσύρει τις μετοχές της από τις ΗΠΑ, ενώ η SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ) προέβη στην επιβολή νέων ρυθμίσεων για τη διαγραφή των ADR που δεν συμμορφώνονται με την απαίτηση να επιθεωρούνται τα εταιρικά βιβλία από το Συμβούλιο Εποπτείας Λογιστικών Εταιρειών.
Ο δείκτης S&P/BNY Mellon China ADR Index υποχώρησε περίπου 15% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και τώρα υποχωρεί κατά 46% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Υπάρχουν και θετικά...
Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις αγορές.
Το ποσοστό συμμετοχής των απασχολουμένων στην οικονομία αυξήθηκε - +1,14 εκατ. στον αριθμό των ατόμων που εργάζονται.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης PMI, ο οποίος παρέχει μια εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στον μεταποιητικό τομέα, ανέβηκε στις 61,1 μονάδες τον Νοέμβριο από 60,8 τον Οκτώβριο.
Τα μέτρα που ελήφθησαν για να αμβλυνθεί η ανησυχία για τον πληθωρισμό λειτούργησαν καταπραϋντικά για τις αγορές.
Οι τιμές των εμπορευμάτων υποχώρησαν χάρη στην πολιτική της Fed, ενώ αποσυμφορήθηκε η ζήτηση.
Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έπεσε στο 2,5%, ενώ το αργό πετρέλαιο τύπου Brent είναι τώρα περίπου 18% κάτω από την κορυφή του Οκτωβρίου.
Ακόμη, οι φαρμακευτικές υποστήριξαν ότι τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν εάν χρειαστεί.
Ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο σε 100 ημέρες εάν η Οmicron αποδειχθεί ανθεκτική στην τρέχουσα έκδοση, είπε o CEO της Pfizer Albert Bourla.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους επενδυτές
Σύμφωνα με τη UBS, αναμένεται περίοδος αυξημένης αστάθειας, καθώς οι επενδυτές καλούνται να αξιολογήσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλλαγή πολιτικής της Fed αλλά και από την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού που φέρνει η Omicron.
Στο κακό σενάριο, η νέα αφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι και οι κυβερνήσεις επιβάλλουν lockdown για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Επίσης, οι κυβερνητικοί περιορισμοί προκαλούν νέα σοκ στις εφοδιαστικές αλυσίδες ενώ προ των πυλών βρίσκονται ο στασιμοπληθωρισμός και η νομισματική σύσφιξη.
Στο βασικό σενάριο, η Omicron αποδεικνύεται δυσχέρεια αλλά δεν εκτροχιάζει τις αγορές, ενώ τα χρηματιστήρια θα μπορούσαν να «δουν» νέα ιστορικά υψηλά αν οι εκτιμήσεις των ειδικών υγείας δεν επαληθευτούν…
Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα πρέπει να «δουν» την τρέχουσα αστάθεια ως πιθανή ευκαιρία για τη δημιουργία ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου στο μέλλον.
Οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις κατανομές σε εναλλακτικές λύσεις, όπως τα hedge funds, πολλά από τα οποία μπορούν να σημειώσουν καλύτερες αποδόσεις σε ασταθείς αγορές.
Ελκυστικές παραμένουν, τέλος, οι αγορές της Ευρωζώνης, της Ιαπωνίας, της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών