Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε δύσβατες κι ανεξερεύνητες περιοχές οδηγεί το ΔΝΤ η κρίση της ευρωζώνης – Πολιτικά τοξική η εμπλοκή του για τους Ευρωπαίους – Καμία κυβέρνηση δεν χαίρεται όταν ελέγχεται από τους «άνδρες με τα μαύρα»

Σε δύσβατες κι ανεξερεύνητες περιοχές οδηγεί το ΔΝΤ η κρίση της ευρωζώνης – Πολιτικά τοξική η εμπλοκή του για τους Ευρωπαίους – Καμία κυβέρνηση δεν χαίρεται όταν ελέγχεται από τους «άνδρες με τα μαύρα»
Σε νέες ανεξερεύνητες και πολλές φορές δύσκολες περιοχές οδηγεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Οργανισμός καλείται να παρακολουθήσει μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης χωρίς το βασικό του όπλο – τα χρήματα.
Από το ΔΝΤ λείπει το οικονομικό βάρος για να βοηθήσει οικονομίες του μεγέθους της Ισπανίας ή της Ιταλίας από μόνο του, παρά τον εποπτικό του ρόλο, σημειώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.
Το ερώτημα είναι μπορεί να υποβάλλει επαρκείς όρους σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, να προκαλέσει αλλαγή και να διαφυλάξει την αξιοπιστία του χωρίς κεφάλαια;
«Μια δυσκολία για το ΔΝΤ, είναι το ότι τα τελευταία δύο χρόνια, έχει δεχθεί να υλοποιήσει προτάσεις τις οποίες δεν θα δεχόταν ποτέ υπό άλλες συνθήκες», σχολιάζει ο Fredrick Erixon, διευθυντής του Ευρωπαϊκού κέντρου Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Μέχρι το ξέσπασμα της ευρωκρίσης, η δράση του ΔΝΤ επικεντρωνόταν στις αναδυόμενες οικονομίες σε Ασία και Λατινική Αμερική. Η κρίση όμως της ευρωζώνης αποτελεί μια υπόθεση πολύ μεγαλύτερη από ότι έχει αντιμετωπίσει έως τώρα το Ταμείο.
Η ανεξαρτησία του ΔΝΤ προσφέρει στην Ευρώπη την αξιοπιστία που χρειάζεται ώστε να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι η περιοχή προχωρά στα απαραίτητα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης και κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, σχολιάζει το Reuters.
Αλλά η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι πολιτικά τοξική για την Ευρώπη. Οι αξιωματούχοι του Ταμείου, έχουν κερδίσει το παρατσούκλι «Οι άνδρες με τα μαύρα».
Όπως σημειώνει ο Erixon «δεν είδα ποτέ καμία πολιτική ηγεσία να χαίρεται επειδή την ελέγχει το ΔΝΤ». Όπως τονίζει είναι ακόμη δυσκολότερο για την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες είναι μεγάλες χώρες με πολιτική κουλτούρα.
Κανείς δεν υπογράμμισε,  σημειώνει χαρακτηριστικά το Reuters, ότι οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους.
Οι επόμενοι μήνες είναι πολύ κρίσιμη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ευρωζώνης. Οι συναντήσεις ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στο Τόκιο την επόμενη εβδομάδα θα επικεντρωθούν στην εξεύρευση λύσεων για την λύση της κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης