Νέος πληθωρισμός, παλιές προβλέψεις για το ΑΕΠ της Ελλάδας, σύμφωνα με την Bank of America.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως εκτιμάται, η ανάπτυξη στη χώρα μας, παρά το Ταμείο Ανάκαμψης, θα κυμανθεί το 2022 στο 3,8% και το 2023 στο 2,5%, σε ευθυγράμμιση με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, που υπολογίζεται στο 3,6% το 2022 και 2,1% το 2023, έναντι προγενέστερων εκτιμήσεων για ευρωπαϊκή μεγέθυνση 4,2% και 2,5%, αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός θα μειωθεί ελαφρώς, με τις τιμές του να κυμαίνονται στο 1,9% το 2022 και στο 1,2% το 2023.
Αναμφίβολα, σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση που θα λάβουν τα πράγματα θα διαδραματίσει η Covid.
Ήδη, σύμφωνα με την BofA, η νέα παραλλαγή ανησυχίας Omicron έχει προκαλέσει νευρικότητα, καθώς διαπιστώνονται προβλήματα σε ό,τι αφορά την προσφορά εργασίας λόγω νόσησης, καραντίνας ή οικειοθελών παραιτήσεων.
Επίσης, τυχόν επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη.
Από την άλλη, έχουν αρχίσει και κάνουν την εμφάνισή τους σημάδια αποσυμφόρησης τον μεταποιητικό τομέα, κάτι το οποίο πιθανόν να απαλύνει ορισμένες πληγές που προκάλεσε η Omicron.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την BofA, το 4,4% που ανακοίνωσε η Eurostat για την Ελλάδα μάλλον αποτελεί κορύφωση, με τον Ιανουάριο να αναμένεται να λάβει καθοδική πορεία – αν και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
Πάντως, ο πληθωρισμός που προκαλείται από τις τιμές στην ενέργεια ή την εφοδιαστική αλυσίδα έχει σημαντικές επιπτώσεις.
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, οι τιμές στην Ενέργεια εντός ΕΕ για το 2021/22 έχουν πλέον αυξηθεί σωρευτικά κατά 32%.
Παραλλαγή Omicron
Τo άγχος για τα νοσοκομεία είναι πιο περιορισμένο σε σχέση με το παρελθόν, αλλά τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται.
Οι λοιμώξεις έχουν εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, όμως η νέα παραλλαγή, βάσει μελετών, φαίνεται πιο ήπια, με πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες να υποδεικνύουν μειωμένη μολυσματικότητα στους πνεύμονες.
Ωστόσο, η δυνατότητα της Omicron να παρακάμπτει τα εμβόλια σημαίνει ότι τα εθνικά συστήματα υγείας θα υποστούν πιέσεις, με τους ηλικιωμένους να είναι η πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την BofA, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρύτερη οικονομία έχει να κάνει με το μέτωπο της προσφοράς εργασίας:
η υψηλή συχνότητα εμφάνισης και η υποχρεωτική καραντίνα μπορεί να προκαλέσουν de facto διακοπές λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού.
Για να αποφευχθούν τα προβλήματα, αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, μειώνουν τον χρόνο υποχρεωτικής απομόνωσης για τους νοσούντες, ενώ παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση θέλει παντί τρόπω να αποφύγει ένα lockdown.
Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται η υποχρεωτικότητα των εμβολίων, με την Ελλάδα, όπως επισημαίνει η BofA, να τα έχει καταστήσει υποχρεωτικά στις ηλικίες άνω των 60 ετών.
Η ΕΚΤ βρίσκεται στην πορεία ομαλοποίησης, αλλά πώς μπορεί να είναι σίγουρη;
Πριν από τις γιορτές, η ΕΚΤ χάραξε έναν δρόμο για την ομαλοποίηση της πολιτικής.
Το Πανδημικό Πρόγραμμα (PEPP), βάσει του οποίου κρίνονται επιλέξιμα για αγορά τα ελληνικά ομόλογα, θα λήξει τον Μάρτιο, ενώ το κανονικό Πρόγραμμα Αγορών Περιουσιακών Στοιχείων (APP) θα διπλασιαστεί σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα για το 2ο τρίμηνο, αλλά στη συνέχεια θα μειωθεί κατά 10 δισεκ. ευρώ το 3ο και το 4ο τρίμηνο.
Yπενθυμίζεται πως η EKT προσφέρει στήριξη στη Ελλάδα μέσω τριών οδών, της επέκτασης της περιόδου επανεπενδύσεων, της ευελιξίας που θα έχουν αυτές –δηλαδή το να μπορεί να αντικαταστήσει τις θέσεις της σε γερμανικά ή άλλα ομόλογα με νέες θέσεις σε ελληνικά–, αλλά και της πιθανότητας να ενεργοποιηθεί εκ νέου το PEPP εάν χρειαστεί.
Το πρόγραμμα παραμένει ανοιχτό, αλλά το μήνυμα είναι επιθετικό: εάν εκπληρωθούν οι προβλέψεις της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα θα τερματίσει το QE το 2022.
Ο Knot και ο Holzmann ήταν ξεκάθαροι σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους ότι αυτή είναι η επιθυμία τους.
Τα «γεράκια», σύμφωνα με την BofA, έχουν το πάνω χέρι.
Παρ’ όλα αυτά, δεν αναμένεται αύξηση επιτοκίων πριν από το 2024.
www.bankingnews.gr
BofA για Ελλάδα: Aνάπτυξη +3,8% το 2022 και +2,5% το 2023 - Πηγές έντονης ανησυχίας Omicron και αγορά εργασίας
Τo άγχος για τα νοσοκομεία είναι πιο περιορισμένο σε σχέση με το παρελθόν, αλλά τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται, αναφέρει η Bank of America
Σχόλια αναγνωστών