Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εντοπίστηκε και νέα «λίστα» - Στα χέρια του ΣΔΟΕ CD με 54.000 φυσικά πρόσωπα που μετέφεραν πάνω από 22 δισ. ευρώ από το 2009 στο εξωτερικό - Συνεχίζονται οι έλεγχοι σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα

Εντοπίστηκε και νέα «λίστα» - Στα χέρια του ΣΔΟΕ  CD με 54.000 φυσικά πρόσωπα που μετέφεραν  πάνω από 22 δισ. ευρώ από το 2009 στο εξωτερικό -  Συνεχίζονται οι έλεγχοι σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα
Περίπου 940 περιπτώσεις αποστολής εμβασμάτων προς το εξωτερικό, τα οποία υπερβαίνουν κατά μέσον όρο, για τον καθένα, κατά 3-3,5 εκατ. ευρώ τα ποσά που μπορούν να δικαιολογήσουν οι φορολογούμενοι που τα απέστειλαν, έχουν εντοπίσει οι ελεγκτικές αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, μέρος των αποτελεσμάτων των διασταυρώσεων στο CD με τα 54.000 φυσικά πρόσωπα που εξήγαγαν από τη χώρα πάνω από 22 δισ. ευρώ από το 2009 έως και το 2011 βρίσκεται πλέον στη διάθεση του ΣΔΟΕ. Από τους ελέγχους προέκυψαν συνολικά περισσότερες από 34.000 περιπτώσεις κατά τις οποίες το άθροισμα των δηλωμένων κεφαλαίων που διέθεταν οι φορολογούμενοι από το 2002 και μετά ήταν μικρότερο από τα ποσά που έβγαλαν από τη χώρα την τελευταία τριετία.
Τα διαθέσιμα κεφάλαια, όπως τα αποκαλούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες που διενέργησαν τις διασταυρώσεις, αφορούν τα χρήματα που απομένουν στον φορολογούμενο αν από τα εισοδήματά του αφαιρεθούν οι δηλωμένες δαπάνες, όπως για παράδειγμα οι τόκοι στεγαστικών δανείων.
Από τα μέχρι στιγμής ευρήματα στο ρετιρέ των υπό εξέταση φυσικών προσώπων που εξήγαγαν από την Ελλάδα χρηματικά ποσά, μόνο το 2009 εντοπίστηκαν 180 φορολογούμενοι οι οποίοι έστειλαν εμβάσματα κατά μέσον όρο 3.504.000 ευρώ πάνω από τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαιά τους από το 2002 και μετά.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι των περιπτώσεων εξαγωγής συναλλάγματος φυσικών προσώπων από το ΣΔΟΕ όπως αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας και με την ολοκλήρωσή τους θα συνταχθούν οι εκθέσεις ελέγχου και θα διαβιβαστούν στις ΔΟΥ για την επιβολή των προβλεπομένων από την κείμενη νομοθεσία διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.
Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Οδυσσέας Βουδούρης και Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Προς απάντηση της ερώτησης, ο υπουργός αναφέρεται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής το οποίο εκπονείται κάθε τρία χρόνια και περιλαμβάνει άξονες ή εξαμηνιαίες δράσεις, μέτρα και στόχους με ποσοτικούς και ποιοτικούς μετρήσιμους δείκτες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ήδη, για το 2012 έχουν τεθεί οι στόχοι των δράσεων ενώ ολοκληρώθηκε και η επεξεργασία των δράσεων του πρώτου εξαμήνου. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται επίσης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα των ελεγκτικών υπηρεσιών «ELENXIS», με το οποίο άρχισε η αυτοματοποιημένη ανάλυση κινδύνου φοροδιαφυγής, η στοχευμένη επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο σε κεντρικό επίπεδο στο οποίο εντάσσονται σταδιακά οι ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης