Oι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα χρειαστεί να αποσύρουν τα μέτρα τόνωσης για να βάλουν φρένο στον πληθωρισμό
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας αυξήθηκε έως και 0,013%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019, αντανακλώντας την πτώση της τιμής του χρέους.
Στα μέσα Δεκεμβρίου 2021, η απόδοση του Bund είχε φτάσει περίπου στο -0,4%.
Έρχεται η μεγάλη αλλαγή
Η παγκόσμια άνοδος των αποδόσεων, με οδηγό τα αμερικανικά ομόλογα, αντανακλά την αγωνία των επενδυτών ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να δράσουν γρήγορα για να μετριάσουν την έντονη αύξηση των τιμών που έχει επικρατήσει σε μεγάλες οικονομίες.
Τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη ενίσχυσαν την ανοδική πίεση στις αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων, όπως και στη Γερμανία.
«Υπάρχουν προσδοκίες για σύσφιξη της πολιτικής παντού, επομένως η δυναμική είναι υπέρ των υψηλότερων αποδόσεων», δήλωσε ο Andrea Iannelli, διευθυντής επενδύσεων στη Fidelity International.
«Η ευρωζώνη δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό», πρόσθεσε.
Η μεγάλη αλλαγή στους γερμανικούς τίτλους
Το 10ετές επιτόκιο δανεισμού της γερμανικής κυβέρνησης ήταν αρνητικό για σχεδόν τρία χρόνια, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές ήταν έτοιμοι να πληρώσουν για το προνόμιο να δανείσουν τα χρήματά τους στο Βερολίνο για πάνω από μια δεκαετία.
Αλλά το sell off του παγκόσμιου χρέους στις αρχές του 2022 ήταν αρκετό για να σύρει το πιο σημαντικό επιτόκιο αναφοράς της ζώνης του ευρώ πάνω από το μηδέν.
Μια θετική απόδοση των 10ετών θα μπορούσε να καταστήσει το χρέος πιο ελκυστικό για τους επενδυτές και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού σε άλλα κράτη μέλη και εταιρείες της ευρωζώνης.
«Έχουν επανέλθει στο ραντάρ των επενδυτών τα ομόλογα», δήλωσε ο James Athey, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Aberdeen Standard Investments.
«Οι επενδυτές σε ομόλογα πραγματικά λιμοκτονούν για πολλά χρόνια. Αλλά αυτό έχει αντιστραφεί πλέον», πρόσθεσε.
Η επίδραση του πληθωρισμού
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σκαρφάλωσε στο 5% τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας ρεκόρ από τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες και εγείροντας αμφιβολίες για το πόσο γρήγορα θα αμβλυνθούν οι πιέσεις στις τιμές φέτος.
Στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μετά τη λήξη του προγράμματος έκτακτης ανάγκης τον Μάρτιο, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι περίμεναν οι επενδυτές.
Αυτό, σε συνδυασμό με τα σημάδια ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύουν προς πιο αυστηρή πολιτική, έχει ωθήσει τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υψηλότερα.
Οι αγορές αναμένουν επίσης ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές μέχρι τον Αύγουστο, μετά τα στοιχεία της Τετάρτης που δείχνουν τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.
Ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην ING, περιέγραψε τη μετατόπιση της απόδοσης του Bund πάνω από το μηδέν ως "συμβολικά σημαντική" επειδή "αντικατοπτρίζει μια γενική αλλαγή στη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ αλλά και στην ευρωζώνη με τις κεντρικές τράπεζες να εισέρχονται στη λωρίδα εξόδου ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό».
Η εικόνα στις ΗΠΑ
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η απόδοση των διετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη στις αλλαγές των προσδοκιών για τη νομισματική πολιτική, έφτασε στο 1% την Τρίτη για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς οι αγορές τιμολογούν τέσσερις αυξήσεις επιτοκίου από τη Federal Reserve φέτος.
Το sell off του δημόσιου χρέους έδειξε επίσης την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού θα αποτύχει να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, δίνοντας δυνητικά στις κεντρικές τράπεζες την ευκαιρία να κάνουν πίσω στις αγορές και να αυξήσουν τα επιτόκια.
Οι προσδοκίες για την ΕΚΤ
Οι αγορές τιμολογούν επίσης δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες από την ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους, παρά την επιμονή της κεντρικής τράπεζας ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού το 2022 δεν συνάδει με την καθοδήγησή της.
Η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να διατηρήσει «ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης» και πέρυσι χαρακτήρισε την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης που προκλήθηκε από μια αναταραχή στις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ ως «μη ευπρόσδεκτη».
«Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων θα μπορούσε να επιδεινώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης, με την ΕΚΤ να παραμένει προσεκτική», δήλωσε ο Brzeski.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών