Τι κρύβεται όμως πίσω από το αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς στις αγορές;
Να καταγράψουν τον χειρότερο μήνα από τον Μάρτιο του 2020, όταν δηλαδή ξέσπασε η πανδημία, οδεύουν οι αμερικανικοί δείκτες S&P 500 και Dow Jones, και τον χειρότερο από τον Οκτώβριο του 2008 ο Nasdaq, προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις σε όλες τις αγορές παγκοσμίως.
Τι κρύβεται όμως πίσω από το αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς στις αγορές;
Αν και ορισμένοι κλάδοι της αγοράς που θεωρούνται πιο ακριβοί ή κερδοσκοπικοί άρχισαν να δυσκολεύονται από τον Νοέμβριο, η ευρύτερη αγορά έκανε ένα μεγάλο βήμα πίσω κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου μετά από αυξανόμενες εκτιμήσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα ότι θα λάβει επιθετικά μέτρα για να επιβραδύνει την άλμα στις τιμές καταναλωτή.
«Τον τελευταίο μήνα, η Federal Reserve (Fed) κατέστησε ολοένα και πιο σαφές ότι θα εντείνει τις προσπάθειες της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού», αναφέρει νέα ανάλυση της Wells Fargo.
Ο ρόλος της Fed
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει προαναγγείλει ότι σχεδιάζει να σταματήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της, να αυξήσει τα επιτόκια και πιθανώς να μειώσει τον ισολογισμό της, ξεκινώντας από τον Μάρτιο.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις αυξήσεις των επιτοκίων, με το 10ετές να εμφανίζει απόδοση κοντά στο 1,90%, ήτοι 40 μονάδες βάσης πάνω από το επίπεδο που έκλεισε το 2021.
Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος, με ορισμένους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες, αφού οι περισσότεροι επαγγελματίες της Wall Street περίμεναν μόλις μία ή δύο αυξήσεις πριν από λίγους μήνες.
«Τα πρακτικά της 15ης Δεκεμβρίου που κυκλοφόρησαν στις 5 Ιανουαρίου, ήταν ένα σοκ για τους επενδυτές», δήλωσε ο Ed Yardeni, ιδρυτής της Yardeni Research.
Την ίδια ώρα κι ενώ η Fed δεν αναμένεται να αλλάξει τον σχεδιασμό κατά την τρέχουσα συνεδρίαση της πολιτικής της, οι ανησυχίες για τον επίμονο πληθωρισμό, οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας από τις νέες παραλλαγές του Covid και η πιθανότητα σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι άλλοι παράγοντες που έχουν επηρεάσει τις διαθέσεις για ανάληψη ρίσκου για τους επενδυτές.
Η τεχνολογία οδηγεί την πτώση
Ο κλάδος που βρέθηκε στο επίκεντρο της πτώσης πάντως είναι εκείνος της τεχνολογίας.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Nasdaq Composite υποχώρησε στα εδάφη της bear market, σημειώνοντας πτώση 10% από το κλείσιμο του ιστορικό ρεκόρ του Νοεμβρίου 2021.
Κάποια στιγμή τη Δευτέρα, ο δείκτης απείχε μόλις μερικές ποσοστιαίες μονάδες από το να υποχωρήσει σε bear market.
Τα ανοδικά επιτόκια των ομολόγων συνήθως τιμωρούν δυσανάλογα τις αναπτυσσόμενες μετοχές, καθώς η μελλοντική αύξηση των κερδών τους γίνεται λιγότερο ελκυστική καθώς αυξάνονται τα επιτόκια.
Οι προσδοκίες ανάπτυξης για τις μετοχές τεχνολογίας έχουν επίσης αποδυναμωθεί καθώς οι αναλυτές της Wall Street έχουν αποκτήσει καλύτερη αίσθηση του πώς μπορεί να μοιάζει η οικονομία μετά την πανδημία.
«Από το τέλος του 3ου τριμήνου του 2021, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2022 για [το Nasdaq 100] μειώθηκαν κατά 0,8%, ενώ οι εκτιμήσεις για τον S&P 500 αυξήθηκαν 1,9%, υποδεικνύοντας ασθενέστερα θεμελιώδη μεγέθη για τις μετοχές Growth σε σχέση με τη συνολική αγορά», δήλωσε η αναλύτρια της Bank of America, Savita Subramanian.
Πολλές από τις μεγαλύτερες μετοχές της αγοράς είναι ονόματα τεχνολογίας, επομένως οι πτώσεις τους μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους μέσους όρους της αγοράς.
Τώρα, η πίεση των πωλήσεων τροφοδοτείται από μόνη της καθώς οι επενδυτές απορρίπτουν περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, παρασύροντας κάθε κλάδο μετοχών, εκτός από την ενέργεια, προς τα κάτω.
Πλήγμα και στα κρυπτονομίσματα
Η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει επίσης πληγεί σκληρά.
Η τιμή του bitcoin έπεσε για λίγο κάτω από τα 34.000 δολάρια, ανεβάζοντας τις απώλειές του από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα σε περίπου 30%.
Από το υψηλό ρεκόρ του τον Νοέμβριο, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα έχει χάσει περίπου 50%.
Η τιμή του ethereum έχει δει παρόμοια πτώση κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.
Τα φωτεινά σημεία
Σίγουρα, η υγεία της οικονομίας φαίνεται καλή.
Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,9% μετά από ένα έτος ρεκόρ αύξησης των μισθολογίων, ενώ και άλλοι δείκτες μέτρησης της οικονομικής ανάπτυξης είναι θετικοί, ακόμη κι αν δείχνουν βραδύτερη ανάκαμψη από ό,τι το 2021.
Η σεζόν κερδών αποδεικνύεται επίσης ισχυρή, παρά τις απογοητευτικές αναφορές από εταιρείες υψηλού προφίλ.
Πάνω από το 74% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν αναφέρει αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες για κέρδη της Wall Street, σύμφωνα με το FactSet.
Αποκλιμακώνεται και η πανδημία
Εκτός από τα θετικά στοιχεία από την οικονομία, μειώνονται επίσης τα κρούσματα Covid-19.
Μετά την έκρηξη σε εκπληκτικά νέα υψηλά εν μέσω της εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Omicron, τα κρούσματα άρχισαν να μειώνονται στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κάτι που δημιουργεί προσδοκίες ότι άλλες περιοχές των Η.Π.Α. μπορεί να έχουν την ίδια τάση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών