Ως «ιστορικός μήνας» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Ιανουάριος του 2022 για την ελληνική αγορά μετοχών, καθώς συνέβη το εξής πρωτοφανές:
Το Χρηματιστήριο Αθηνών υπερέβη σε κέρδη τους μεγαλύτερους δείκτες του κόσμου, με την απόδοσή του, σύμφωνα με την Deutsche Bank, να αγγίζει το +5%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 και ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκαν στο -5% και στο -9%, αντίστοιχα.
Σημειώνεται πως ο βιομηχανικός δείκτης Dow ήταν και αυτός αρνητικός (-3,8%), ενώ επίσης υστέρησαν ο γερμανικός DAX (-2,6%), ο ιταλικός MIB (-1,6%) και ο ισπανικός IBEX (-0,6%).
Κατά τ’ άλλα, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, η αλήθεια είναι ότι την προσοχή της αγοράς μονοπώλησαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Fed αλλά και των άλλων κεντρικών τραπεζών.
Πράγματι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Fed Funds προεξοφλούν πλέον 5 αυξήσεις επιτοκίων, έναντι 3 αυξήσεις που προεξοφλούσαν στα τέλη του 2021.
Επιπλέον, οι αγορές εξετάζουν σοβαρά την προοπτική συνεχόμενων αυξήσεων, με μια δεύτερη πλήρη αύξηση των τιμών στην επόμενη συνεδρίαση του Μαΐου – αν και ο πρόεδρος της Fed Jay Powell αρνήθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο νομισματικής αυστηροποίησης.
Ως εκ τούτου, υπό τον φόβο αύξησης των επιτοκίων, τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο, σημείωσαν εν γένει τη χειρότερη απόδοσή από τον Μάρτιο του 2020, όταν δηλαδή ξέσπασε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού.
Η πίστη δυσκολεύτηκε και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπως και παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια όπως τα κρατικά ομόλογα (π.χ. το αμερικανικό δεκαετές έφτασε στο 1,9% ενώ το γερμανικό bund πλέον τυγχάνει διαπραγμάτευσης σε θετική περιοχή) και τα πολύτιμα μέταλλα.
Στον αντίποδα, λόγω κυρίως της ουκρανικής κρίσης, η οποία επηρεάζει άμεσα την Ενέργεια, το αργό Brent να ξεπέρασε τα 90 $/βαρέλι τον Ιανουάριο για πρώτη φορά από το 2014.
Η αύξηση του κινδύνου οδήγησε επίσης τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη στα ύψη.
Ειδικότερα, κατά τον μήνα Ιανουάριο αυξήθηκαν +20,4%, αν και εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το ιστορικό υψηλό στο οποίο βρέθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους.
Τα assets που υπεραπέδωσαν
Πετρέλαιο: Μετά τα εντυπωσιακά κέρδη του το 2021, το πετρέλαιο διατήρησε τη θέση του ως το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο σημειώνοντας κορυφαίες επιδόσεις και τον Ιανουάριο, με το Brent Crude (+17,3%) και το WTI (+17,2%) να βλέπουν αμφότερα τα ισχυρά κέρδη.
Όπως προειπώθηκε, ο γεωπολιτικός κίνδυνος έπαιξε ρόλο στη στήριξη των τιμών, υπό το φως των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο.
Επιπλέον, το γεγονός ότι η παραλλαγή Omicron αποδεικνύεται λιγότερο επιθετική και δεν οδηγεί σε lockdown έχει δημιουργήσει ελπίδες ότι θα αποφευχθούν περαιτέρω περιορισμοί στην κινητικότητα.
Δολάριο: Το δολάριο παρουσίασε την ισχυρότερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων της G10 τον Ιανουάριο, με τον δείκτη του δολαρίου να σημειώνει υψηλό 18 μηνών χάρη στην περαιτέρω άνοδο +0,9%.
Το νόμισμα ενισχύθηκε από τη νομισματική πολιτική της Fed.
Oι «χαμένοι»
Μετοχές: Τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο υπέφεραν τον Ιανουάριο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες υιοθέτησαν έναν πιο επιθετικό τόνο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα των τρεχουσών αποτιμήσεων.
Σε όρους συνολικής απόδοσης, ο S&P 500 (-5,2%) σημείωσε τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2020, ενώ ο ευρωπαϊκός STOXX 600 (-3,8%) έχασε επίσης έδαφος.
Οι τεχνολογικές μετοχές κατέγραψαν selloff, με τον Nasdaq (-9,0%) να σημειώνει ακόμη μεγαλύτερη πτώση, κάτι που τον έκανε να παρουσιάσει τη χειρότερη απόδοση εν συγκρίσει με όλα τα assets που καλύπτει η Deutsche Bank.
Eξαίρεση αποτελούν οι τραπεζικές μετοχές, που είχαν υψηλές αποδόσεις.
Κρατικά ομόλογα: Τα κρατικά ομόλογα έχασαν έδαφος, με το αμερικανικό δεκαετές να παρουσιάζει τη χαμηλότερη επίδοση, έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Πράγματι, ήταν η χειρότερη μηνιαία επίδοση για τα ομόλογα των ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο του 2021.
Το γερμανικό Bund τα πήγε λίγο καλύτερα (+0,6%) χάρη στην επανεκλογή Mattarella στην Ιταλία, που περιόρισε τον πολιτικό κίνδυνο.
Κρυπτονομίσματα: Σύμφωνα με την Deutsche Bank, ο Ιανουάριος ήταν πολύ κακός μήνας για τα κρυπτονομίσματα καθώς συνεχίστηκε το selloff από τα τέλη του 2021. Το Bitcoin έκλεισε τον μήνα με περαιτέρω πτώση -17,0%, ενώ το XRP (-26,5%), το Ethereum (-27,3%) και το Litecoin (-25,3%) υπέστησαν επίσης σημαντικές απώλειες.
Πολύτιμα μέταλλα: Οι hawkish στροφές από τις κεντρικές τράπεζες προκάλεσαν υποχώρηση στα πολύτιμα μέταλλα, παρότι χρησιμοποιούνται ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού, με τον χρυσό (-1,8%) και το ασήμι (-3,6%) να διολισθαίνουν κατά τη διάρκεια του μήνα.
www.bankingnews.gr
Deutsche Bank: Πρωτοφανές, το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιανουάριο ξεπέρασε σε απόδοση τον S&P 500
Το Χρηματιστήριο Αθηνών υπερέβη σε κέρδη τους μεγαλύτερους δείκτες του κόσμου, σύμφωνα με την Deutsche Bank
Σχόλια αναγνωστών