Αυτά είναι τα καλά νέα.
Τα κακά νέα, σύμφωνα με την Bank of America, είναι ότι, όπως έχει υπολογίσει, η συναίνεση για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του 4ου τριμήνου είναι μόλις πάνω από το 2% πάνω από αυτό που βρισκόταν την 1η Ιανουαρίου, με επικεφαλής τους κλάδους της τεχνολογίας και των χρηματοοικονομικών.
Και αυτή η επίδοση είναι πολύ πιο αδύναμη από τα προηγούμενα τρίμηνα όταν το EPS ήταν +11% κατά μέσο όρο έναντι της συναίνεσης.
Το ποσοστό των καλύτερων εκτιμήσεων είναι επίσης στο πιο αδύναμο επίπεδο από τον COVID: 72%/73%/58% σε EPS/πωλήσεις/και τα δύο, καλύτερα από τον ιστορικό μέσο όρο, 64%/58%/44%, αλλά πολύ κάτω από τον μέσο όρο μετά τον COVID-19 80%/77%/67%.
«Ήταν τεράστιοι ρυθμοί πέρυσι και αυτό συρρικνώθηκε», δήλωσε ο Nick Raich, Διευθύνων Σύμβουλος του The Earnings Scout.
«Επιστρέφουν εν μέρει στο φυσιολογικό, αλλά είναι επίσης και οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι πληθωριστικές πιέσεις που επηρεάζουν αρνητικά».
Η υποαπόδοση των περισσοτέρων κλάδων
Είναι δυσοίωνο ότι οι αναπτυσσόμενες μετοχές που υπηρέτησαν εδώ και καιρό ως «στρατηγοί» της αγοράς, έχουν υποαποδώσει από την αρχή του έτους, αντιπροσωπεύοντας τη μεγαλύτερη υποαπόδοση από τον Φεβρουάριο του 2001.
Η Fed θεωρείται ως ο κύριος ένοχος του κύματος πωλήσεων, αλλά τα θεμελιώδη στοιχεία έχουν αρχίσει να αποδυναμώνονται σε σχέση με την αξία.
Από το τέλος του 3ου τριμήνου του 2021, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2022 για την NDX μειώθηκαν κατά 0,8%, ενώ οι εκτιμήσεις για τον S&P 500 αυξήθηκαν 1,9%, υποδεικνύοντας ασθενέστερα θεμελιώδη μεγέθη για τις μετοχές ανάπτυξης, σε σχέση με τη συνολική αγορά.
Αυτός είναι επίσης ο λόγος που σύμφωνα με την BofA, παρά τη μεγάλη υποαπόδοση στις μετοχές που επωφελούνται από την ανάπτυξη (Growth), πιστεύει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για εναλλαγή σε αυτές τις μετοχές.
Τι συμβαίνει με τα περιθώρια κέρδους;
Καθώς τα έσοδα και τα κέρδη EPS έχουν ξεκάθαρα υστερήσει, τα καθαρά περιθώρια κέρδους (πρώην Fins) ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τις συντηρητικές προσδοκίες για μια μεγάλη πτώση 100 μ.β. – τα περιθώρια κέρδισαν μόνο 1%.
Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες που κέρδισαν τόσο σε πωλήσεις όσο και σε EPS απέδωσαν σε σχέση με τον S&P 500 κατά μέσο όρο.
Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο με την (στασιμότητα) της ανάπτυξης να έχει τιμολογηθεί στην αγορά, για άλλο ένα τρίμηνο δεν υπάρχει ανταμοιβή, καθώς οι εταιρείες που κερδίζουν τόσο στην κορυφή όσο και στην τελική γραμμή δεν κινούνται ανοδικά.
Η υστέρηση της πραγματικότητας
Σύμφωνα με την Bank of America, παραδόξως, τίποτα από αυτά δεν καταγράφεται ακόμη σε μακροοικονομικό επίπεδο, καθώς οι αναλυτές εξακολουθούν να αναμένουν ότι ο S&P 500 θα σπάσει τα ρεκόρ των περιθωρίων κέρδους το 2022
Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, οι αναλυτές αναμένουν ότι το 4ο τρίμηνο θα σημειώσει το βραχυπρόθεσμο κατώτατο όριο των εταιρικών περιθωρίων και προβλέπουν ότι τα περιθώρια θα επεκταθούν το 2022 σε υψηλό ρεκόρ κατά το 2ο τρίμηνο.
Αυτό που είναι πιο δύσκολο να αντιληφθεί κανείς είναι ότι αυτό οφείλεται σε δύο τομείς που φθάνουν σε νέα υψηλά περιθωρίου: Κατανάλωση (4 τρίμηνο 21 σε 5,5% έως 3 τρίμηνο 22 σε 9,0%) και Βιομηχανία (4 τρίμηνο 21 σε 8,6% έως 3 τρίμηνο 22 σε 11,0%), όπου αυτοί είναι δύο από τους περισσότερους κλάδους έντασης εργασίας.
Παρόλο που η Wall Street αρνείται να δει τι υπάρχει μπροστά της, η εταιρική Αμερική έχει αρχίσει να αναπροσαρμόζεται: με βάση την ανάλυση της ομάδας της BofA, το εταιρικό κλίμα παρέμεινε αδύναμο μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο, ενώ μόλις ανακάμπτει ελαφρά από το προηγούμενο τρίμηνο, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από το 3ο τρίμηνο του 2020.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών