Tο πρωταρχικό ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, για το οποίο εδώ κι αιώνες διεξάγουμε πολέμους - τον Πρώτο, τον Δεύτερο και τον Ψυχρό Πόλεμο - είναι η σχέση μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, καθώς αν αυτές οι δύο χώρες ήταν σύμμαχοι, θα αποτελούσαν τη μόνη δύναμη που θα μπορούσε να μας απειλήσει. Και για να σιγουρευτούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί", είχε δηλώσει κάποτε ο Georgre Friedman, Διευθύνων Σύμβουλος της STRATFOR στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Σικάγο.
"H ουκρανική κρίση δεν έχει καμία σχέση με την Ουκρανία.
Αφορά τη Γερμανία και, ειδικότερα, τον αγωγό που συνδέει τη Γερμανία με τη Ρωσία και ονομάζεται Nord Stream 2", γράφει ο Mike Whitney στο αμερικάνικο ιστότοπο The Unz Review.
Η Ουάσιγκτον θεωρεί τον αγωγό ως απειλή για την κυριαρχία της στην Ευρώπη και έχει προσπαθήσει επίμονα να σαμποτάρει το έργο. Ωστόσο, ο Nord Stream 2 έχει προχωρήσει, είναι πλέον πλήρως λειτουργικός και είναι έτοιμος να επιτελέσει τη δουλειά για την οποία κατασκευάστηκε.
Ο αγωγός Nord Stream 2 έχει μεγάλα οφέλη για Ρωσία και Γερμανία
Μόλις οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές παράσχουν την τελική πιστοποίηση, θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Τα γερμανικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα έχουν μια αξιόπιστη πηγή καθαρής και φθηνής ενέργειας, ενώ η Ρωσία θα έχει σημαντική αύξηση στα έσοδά της από φυσικό αέριο.
Είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο πλευρές.
Το κατεστημένο του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι ικανοποιημένο με αυτές τις εξελίξεις.
Δεν θέλει να αυξηθεί η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο επειδή το εμπόριο οικοδομεί εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη οδηγεί στην επέκταση του εμπορίου.
Καθώς οι σχέσεις θερμαίνονται, αίρονται περισσότεροι εμπορικοί φραγμοί, χαλαρώνουν οι κανονισμοί, αυξάνονται τα ταξίδια και ο τουρισμός και εξελίσσεται μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας.
Σε έναν κόσμο όπου η Γερμανία και η Ρωσία θα ήταν φίλοι και εμπορικοί εταίροι, δεν θα υπήρχε ανάγκη για αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, για αμερικάνικα ακριβά όπλα και πυραυλικά συστήματα υψηλής ισχύος και δεν θα υπήρχε ανάγκη για το ΝΑΤΟ.
Επίσης, δεν υπάρχει λόγος να κλείνονται οι ενεργειακές συμφωνίες σε αμερικάνικα δολάρια ΗΠΑ ή να αγοράζει κανείς έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού Δημοσίου. Οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρηματικών εταίρων μπορούν να πραγματοποιηθούν στα δικά τους νομίσματα, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε απότομη πτώση της αξίας του δολαρίου και δραματική αλλαγή της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ.
Τι φοβίζει την κυβέρνηση Biden στο σχέδιο του Nord Stream 2
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Biden αντιτίθεται στον αγωγό Nord Stream.
Δεν είναι απλά ένας αγωγός, είναι ένα παράθυρο στο μέλλον: ένα μέλλον στο οποίο η Ευρώπη και η Ασία θα έρθουν πιο κοντά σε μια τεράστια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών που θα αυξάνει την αμοιβαία δύναμη και ευημερία τους, αφήνοντας τις ΗΠΑ εκτός.
Το ενδεχόμενο μιας πιο θερμής σχέσης μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας σηματοδοτεί τον τερματισμό της «μονοπολικής» παγκόσμιας τάξης επί της οποίας δεσπόζουν οι ΗΠΑ τα τελευταία 75 χρόνια. Μια ρωσογερμανική συμμαχία απειλεί να επισπεύσει την πτώση της υπερδύναμης. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουάσιγκτον κάνει ότι μπορεί για να σαμποτάρει με κυρώσεις τον αγωγό Nord Stream και να κρατήσει τη Γερμανία εντός της επιρροής της. Είναι θέμα επιβίωσης.
Εκεί εισέρχεται στο κάδρο η Ουκρανία. Η Ουκρανία είναι το όπλο που διαλέγει η Ουάσιγκτον για να τορπιλίσει τις προοπτικές του αγωγού Nord Stream και για το σκοπό αυτό την βάζει σαν σφήνα μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας.
Διαίρει και βασίλευε
Η στρατηγική που υιοθετείται είναι γνωστή.
Λέγεται διαίρει και βασίλευε.
Η Ουάσιγκτον πρέπει να δημιουργήσει την αντίληψη ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης. Αυτός είναι ο στόχος. Πρέπει να δείξει ότι ο Putin είναι ένας αιμοδιψής εχθρός με ιδιοσυγκρασία που σου σηκώνει την τρίχα και κανείς δεν πρέπει να τον εμπιστευθεί.
Για το σκοπό αυτό, τα μέσα ενημέρωσης έχουν αναλάβει να επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά, "Η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία". Αυτό που δεν λέγεται από κανέναν είναι ότι η Ρωσία δεν έχει εισβάλει σε καμία χώρα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ οι ΗΠΑ έχουν εισβάλει ή ανατρέψει καθεστώτα σε περισσότερες από 50 χώρες την ίδια χρονική περίοδο και διατηρούν πάνω από 800 στρατιωτικές βάσεις σε χώρες σε όλο τον κόσμο.
Αλλά τίποτα από αυτά δεν αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης, αντίθετα όλα τους επικεντρώνεται στον "κακό Πούτιν" ο οποίος έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατεύματα κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων απειλώντας να βυθίσει όλη την Ευρώπη σε έναν άλλο αιματηρό πόλεμο.
Μια υστερική πολεμική προπαγάνδα για να εμφανιστεί ο Putin ως Χίτλερ
Όλη η υστερική πολεμική προπαγάνδα δημιουργείται με σκοπό την κατασκευή μιας κρίσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε η Ρωσία να απομονωθεί, να δαιμονοποιηθεί, και τελικά, ακόμη και να οδηγηθεί στη διάσπαση.
Ο πραγματικός στόχος, ωστόσο, δεν είναι η Ρωσία, αλλά η Γερμανία. Αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων.
Όπως εξήγησε η Υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Victoria Nuland, σε συνέντευξη Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 27 Ιανουαρίου: «Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει».
Η κυβέρνηση Biden θέλει να "οδηγήσει τη Ρωσία σε στρατιωτική απάντηση" προκειμένου να σαμποτάρει το Nord Stream.
Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να υπάρξει κάποιο είδος πρόκλησης που θα οδηγήσει τον Putin να στείλει τα στρατεύματά του πέρα από τα σύνορα για να υπερασπιστεί τους Ρώσους στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Εάν ο Putin τσιμπήσει το δόλωμα, η απάντηση θα είναι γρήγορη και σκληρή.
Τα μέσα ενημέρωσης θα ξορκίσουν την ανάληψη δράσης εκ μέρους της Ρωσίας ως απειλή για όλη την Ευρώπη, ενώ ηγέτες σε όλο τον κόσμο θα καταγγείλουν τον Putin ως τον «νέο Χίτλερ». Αυτή είναι η στρατηγική της Ουάσιγκτον με λίγα λόγια, και ολόκληρη η παραγωγή ενορχηστρώνεται με έναν στόχο κατά νου. Να μην αφεθεί κανένα περιθώριο στον νέο γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz να δώσει την τελική έγκριση που είναι απαραίτητη για τη χρήση του αγωγού.
Δεδομένων των όσων γνωρίζουμε για την αντίθεση της Ουάσιγκτον στον Nord Stream, ίσως αναρωτιέται κανείς η κυβέρνηση Biden άσκησε πιέσεις στο Κογκρέσο ώστε να μην επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στο έργο κάποιους μήνες πριν.
Αν ο Biden κλιμάκωνε τις κυρώσεις στο Nord Stream 2, οι Γερμανοί θα αντιδρούσαν
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλή: για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Η Γερμανία παροπλίζει επί του παρόντος τους πυρηνικούς σταθμούς της και χρειάζεται φυσικό αέριο για να αναπληρώσει το ενεργειακό έλλειμμα.
Επίσης, η απειλή οικονομικών κυρώσεων θα ενοχλούσε τους Γερμανούς που θα τις έβλεπαν ως ξένη παρέμβαση στα εσωτερικά τους θέματα. "Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεμβαίνουν στις ενεργειακές μας αποφάσεις", ρωτά ο μέσος Γερμανός. "Η Ουάσιγκτον πρέπει να κοιτάει τη δουλειά της και να μένει μακριά από τις δικές αποφάσεις." Αυτή ακριβώς είναι η απάντηση που θα περίμενε κανείς από οποιοδήποτε λογικό άτομο.
Μετά, υπάρχει η αναφορά του Αλ Τζαζίρα: "Οι Γερμανοί στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν το έργο, μόνο τμήματα της ελίτ και τα μίντια είναι εναντίον του αγωγού...
"Όσο περισσότερο οι ΗΠΑ μιλούν για κυρώσεις ή ασκούν κριτική στο έργο, τόσο πιο δημοφιλές γίνεται στη γερμανική κοινωνία", δήλωσε ο Stefan Meister, ειδικός σε θέματα Ρωσίας και Ανατολικής Ευρώπης στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Η γερμανική κοινή γνώμη υποστηρίζει το Nord Stream 2
Έτσι, η γερμανική κοινή γνώμη υποστηρίζει τον Nord Stream, γεγονός που εξηγεί γιατί η Ουάσιγκτον άλλαξε προσέγγιση. Οι κυρώσεις δεν πρόκειται να λειτουργήσουν κατά της Ρωσίας, οπότε ο θείος Σαμ στράφηκε στο Σχέδιο Β: Δημιουργήστε μια μεγάλη εξωτερική απειλή ώστε η Γερμανία θα αναγκαστεί να μπλοκάρει τη λειτουργία του αγωγού.
Ειλικρινά, η στρατηγική δείχνει απόγνωση, αλλά εντυπωσιάζεται κανείς από την επιμονή της Ουάσιγκτον.
Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Biden πραγματοποίησε την πρώτη του κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz στον Λευκό Οίκο. Όλα ήταν σκηνοθετημένα ώστε να φτιάχνουν μια ατμόσφαιρα κρίσης που ο Biden χρησιμοποίησε για να πιέσει τον γερμανό καγκελάριο προς την κατεύθυνση της αμερικανικής πολιτικής.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jen Psaki είχε δηλώσει κατ επανάληψη ότι επίκειται «ρωσική εισβολή».
Στη συνέχεια ο Nick Price του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της Intel του είχαν παράσχει λεπτομέρειες για φερόμενη επιχείρηση – σαμποτάζ που με την υποστήριξη της Ρωσίας θα λάβει χώρα στο εγγύς μέλλον στην ανατολική Ουκρανία.
Μετά τον Price, τη σκυτάλη πήρε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Jake Sullivan, υποστηρίζοντας ότι μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, «ακόμη και αύριο». Και βέβαια το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό και εντελώς ψευδή τίτλο του τύπου "η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία".
Η Ουάσιγκτον επιχειρεί να καθορίσει την πολιτική της Γερμανίας
Μπορούμε να δούμε λοιπόν το μοτίβο; Μπορούμε να δούμε πώς χρησιμοποιήθηκαν όλοι αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί για να ασκήσουν πίεση στον ανυποψίαστο Γερμανό καγκελάριο, ο οποίος φαινόταν να αγνοεί την εκστρατεία που στόχευε στον ίδοι και στη χώρα του;
Όπως θα περίμενε κανείς, το τελικό χτύπημα δόθηκε από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο που κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Scholz, δήλωσε εμφατικά:
"Εάν εισβάλει η Ρωσία... δεν θα υπάρχει πλέον ένας Αγωγός Nord Stream 2.. Θα τερματίσουμε αυτό το σχέδιο."
Δηλαδή, η Ουάσιγκτον τώρα καθορίζει την πολιτική της Γερμανίας;
Τι ανυπόφορη αλαζονεία!
www.bankingnews.gr
Οι ΗΠΑ κατασκεύασαν την κρίση στην Ουκρανία για να πλήξουν τη Γερμανία...
Πραγματικός στόχος της αμερικάνικης στρατηγικής κλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία είναι η αποτροπή της λειτουργίας του Nord Stream 2
Σχόλια αναγνωστών