Πέρα από τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια στην αγορά, η κρίση στην Ουκρανία έχει και άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αναφέρει σε ανάλυσή της η γερμανική Commerzbank.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αναμένεται να ενισχύσει τις τάσεις που έχουν ήδη παρατηρηθεί εδώ και αρκετό καιρό: απο-παγκοσμιοποίηση και μια ολοένα και πιο παρεμβατική βιομηχανική πολιτική.
Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές χώρες θα αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες μακροπρόθεσμα.
Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι έρχονται ύφεση, υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα και περισσότερος πληθωρισμός.
Τι δείχνει η σύγκρουση στην Ουκρανία;
Η σύγκρουση στην Ουκρανία απέχει πολύ από το να διευθετηθεί και παραμένει πιθανή, λέει η Commerzbank.
Από μακροπρόθεσμη προοπτική, τα ακόλουθα σημεία φαίνονται προφανή:
1 Πολλοί παρατηρητές στη Δύση πιστεύουν ότι οι ενέργειες της ρωσικής ηγεσίας επηρεάζονται έντονα από την επιθυμία να φθάσουν οικονομικά τη Δύση.
Αυτός ο στόχος εξακολουθεί να είναι σημαντικός, διότι η πολιτική εξουσία πρέπει να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα από μια ισχυρή οικονομική βάση.
Ωστόσο, η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 έδειξε ήδη ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο να αποδεχτεί οικονομικά μειονεκτήματα προκειμένου τέτοιες επιτυχίες να καταστούν εφικτές σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής.
Σημειώνεται πως η προσάρτηση της Κριμαίας δημιούργησε ένα κλίμα αβεβαιότητας που απέτρεψε πολλές δυτικές εταιρείες να έχουν στενότερη οικονομική συνεργασία με ρωσικές εταιρείες.
Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας πέρα από τον ενεργειακό τομέα υποχώρησε.
Η άνοδος της Ρωσίας από την ΕΕ ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα έφτασε στο τέλος της (διάγραμμα 1).
2 Η Κίνα και η Ρωσία έρχονται πιο κοντά: Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Putin ταξίδεψε στο Πεκίνο για να συναντήσει τον Κινέζο ηγέτη Xi.
Οι δυο τους συμφώνησαν ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Κίνα κατά άλλα δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Με αυτόν τον τρόπο, ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να κάνει τη χώρα του λιγότερο εξαρτημένη από τις εξαγωγές φυσικού αερίου.
Το γεγονός ότι οι δύο χώρες έρχονται κοντά ήταν εμφανές και στην υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία στη σύγκρουση της Ουκρανίας.
Με άλλα λόγια, ο ανταγωνισμός προς τη Δύση φέρνει πιο κοντά τη Ρωσία και την Κίνα παρά τα διαφορετικά συμφέροντά τους.
3 Η Δύση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για την προμήθεια πρώτων υλών:
Η ΕΕ προμηθεύεται περίπου το 50% των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Εάν η Ρωσία διέκοπτε τις προμήθειες της, τα αποθέματα φυσικού αερίου θα εξαλείφονταν σε λιγότερο από δύο μήνες βάσει των τρεχόντων επιπέδων κατανάλωσης.
Οι εισαγωγές υγροποιημένου αερίου ελάχιστα θα άλλαζαν αυτή την εικόνα.
4 Ο πόλεμος στην Ευρώπη είναι πλέον μια πραγματική πιθανότητα: Αφήνοντας κατά μέρος την προσάρτηση της Κριμαίας και τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, που ήταν εμφύλιος, δεν υπήρξε μεγάλης κλίμακας βίαιη αλλαγή των συνόρων στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, είναι σαφές ότι ένας κλασικός πόλεμος στη μέση της Ευρώπης είναι και πάλι πιθανός.
Ωστόσο, η επέμβαση των ΗΠΑ έχει γίνει πιο δύσκολη, στον βαθμό που όλο και περισσότεροι αμερικανικοί πόροι είναι δεσμευμένοι στην Ασία λόγω της στρατιωτικής ανόδου της Κίνας.
Οι συνέπειες: Απο-παγκοσμιοποίηση
Η σύγκρουση στην Ουκρανία έδειξε ότι η Κίνα και η Ρωσία συγκλίνουν όλο και περισσότερο.
Το πολιτικό μέτωπο της Δύσης (Ε.Ε., ΗΠΑ και διάφοροι ασιατικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ) κατά της Κίνας/Ρωσίας είναι πιθανό να γίνει πιο τονισμένο.
Αυτό δεν συνάδει όμως με τους στενούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Δύσης και Κίνας.
«Τα επόμενα χρόνια, δυστυχώς, περιμένουμε περισσότερο από ποτέ μια απο-παγκοσμιοποίηση, με την έννοια ότι το παγκόσμιο εμπόριο είναι πιθανό να αυξηθεί πιο αργά από το παγκόσμιο ΑΕΠ στο μέλλον - σε αντίθεση με τα εξήντα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παράλληλα με αυτήν την αποπαγκοσμιοποίηση, είναι πιθανό να υπάρξει μια αυξανόμενη εθνικοποίηση του εμπορίου – εν μέρει επειδή η Κίνα συναλλάσσεται όλο και περισσότερο με άλλες ασιατικές χώρες, όπου το μέγεθός της σημαίνει ότι μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τους κανόνες.
Η αποπαγκοσμιοποίηση και η εθνικοποίηση είναι φυσικά ένα πρόβλημα για την οικονομία και τις αγορές, που προσανατολισμένες στην παγκοσμιοποίηση περισσότερο από ποτέ.
www.bankingnews.gr
Commerzbank: Η κρίση στην Ουκρανία φέρνει μακρόχρονη ύφεση, ελλείμματα και καλπάζοντα πληθωρισμό
Τα επόμενα χρόνια περιμένουμε περισσότερο από ποτέ μια απο-παγκοσμιοποίηση, αναφέρει η Commerzbank
Σχόλια αναγνωστών