Η αλλαγή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν αναμένεται να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει ισχυρή οικονομική απόδοση τα επόμενα χρόνια, με το 2022 να αναμένεται να είναι έτος ορόσημο για την Ελλάδα.
Αυτό αναφέρει σε νέα ανάλυση της η Optima bank, στοιχειοθετώντας τους πέντε λόγους για τους οποίους αναμένει αυτήν την υπεραπόδοση.
Σύμφωνα με την Optima Bank, η υπεραπόδοση θα είναι λόγω:
1)Της άνευ προηγουμένου δημοσιονομικής στήριξης από κονδύλια της ΕΕ άνω των 80 δισ. ευρώ έως το 2027
2)Της κυκλικής ανάκαμψης μετά τη 10ετή κρίση και τα lockdown λόγω Covid-19
3)Των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του παρελθόντος, που συνεχίζονται ακόμη, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα, προσελκύοντας επενδύσεις
4)Της άφθονης παγκόσμιας ρευστότητας και του ιστορικού χαμηλού κόστους δανεισμού (παρά την πρόσφατη άνοδο), τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα
5)της συνεχούς ζήτησης και της επάρκειας πόρων (λόγω χαμηλών ποσοστών οικονομικής δραστηριότητας / χρησιμοποίησης παραγωγικής ικανότητας).
Δεν θα επηρεάσει η αλλαγή της πολιτικής της ΕΚΤ
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Optima Bank, η αλλαγή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την αυστηροποίηση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, δεν αναμένεται να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς η διαδικασία θα είναι αργή και σταδιακή ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.
Η δημοσιονομική στήριξη θα συνεχιστεί επίσης εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Σε αυτό το πλαίσιο, το 2022 θα είναι μια χρονιά ορόσημο!
Η Ελλάδα:
1)θα αποπληρώσει πλήρως το ΔΝΤ,
2)θα βγει από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, ενώ
3)οι τράπεζες θα μειώσουν σε μονοψήφιους δείκτες τα NPEs τους.
Στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023, η οικονομία μπορεί να ανακτήσει τη βαθμολογία της «επενδυτικής βαθμίδας».
Παραμένουν οι κίνδυνοι
Βέβαια, αν και αισιόδοξη, η Optima Bank προειδοποιεί ότι παρά τις θετικές προοπτικές, οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι από πέρυσι και συνδέονται με:
1)πληθωριστικές πιέσεις που διαβρώνουν το διαθέσιμο εισόδημα (κατανάλωση) και τα περιθώρια κερδοφορίας,
2)γεωπολιτικές εντάσεις (Ουκρανία, Τουρκία),
3)πολιτικές εξελίξεις (εκλογικός κίνδυνος) και
4)αυστηρότερες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές που εάν εφαρμοστούν απότομα μπορεί να επιβραδύνουν την ανάκαμψη.
Οι προτιμήσεις στο ΧΑ
Όπως διαπιστώνει η Optima Bank, η κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων έχει ήδη αποκατασταθεί στα προ του Covid-19 επίπεδα, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται.
Ωστόσο, τα κέρδη της περιόδου 2022-2023 θα υστερούν στην κορύφωσή τους πριν από την κρίση στις περισσότερες περιπτώσεις, γεγονός που δείχνει τις καλές ανοδικές δυνατότητες.
Οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μια συναρπαστική πρόταση ανταμοιβής κινδύνου, έτσι η αγορά αποτιμάται ελκυστικά κάτω από έναν αριθμό δεικτών.
Πιο συγκεκριμένα, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται 7,1x 12 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση EV/EBITDA, έναντι 8,6x και 8,5x για ομοτίμους στην ΕΕ και στις αναδυόμενες αγορές.
Αυτό εκτιμάται ότι εμπεριέχει ένα discount 20%, παρά τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας.
Σε σχετική βάση, η Ελλάδα διαπραγματεύεται σε παρόμοια επίπεδα discount με τις αντίστοιχες που είδαμε τελευταία φορά το 2014 και το 2018, όταν οι προοπτικές του ΑΕΠ ήταν πολύ χειρότερες και οι αποδόσεις των ομολόγων πολύ υψηλότερες.
Οι τράπεζες αποτιμώνται επίσης ελκυστικά, καθώς διαπραγματεύονται με discount >30% έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου.
Επομένως η Optima Bank αναμένει ότι ο κλάδος θα αναπροσαρμόσει περαιτέρω την αξιολόγηση μετά την μείωση του κινδύνου και την ανάκαμψη της κερδοφορίας.
Τα top picks
Σε σύγκριση με τα υψηλά αποτίμησης των αρχών του 2014, οι περισσότερες μετοχές διαπραγματεύονται με αυξημένο discount, με πολύ καλά παραδείγματα τις Jumbo, Fourlis, ΟΠΑΠ, Τιτάν και τα διυλιστήρια.
Οι μετοχές είναι επίσης πιο ελκυστικές για τα ομόλογα, προσφέροντας αποδόσεις 3,3% έναντι 2,6% στα κρατικά ομόλογα.
Οι κορυφαίες επιλογές της περιλαμβάνουν: Ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα, με την Εθνική να είναι η κορυφαία επιλογή μεταξύ των τραπεζών, τις Jumbo και ΟΠΑΠ (και οι δύο έχουν ισχυρούς ισολογισμούς, καλές δυνατότητες ανάπτυξης μετά τους περιορισμούς Covid), MOH (ανάκαμψη ζήτησης, αύξηση περιθωρίων διυλιστηρίου), Cenergy ( Έκθεση πράσινης συμφωνίας) και ΔΕΗ (παίζουν για 2 ώρες για την ομαλοποίηση του κόστους ενέργειας).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών