Σοκ στασιμοπληθωρισμού θα χτυπήσει τις οικονομίες λόγω της Ουκρανίας προειδοποιεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Αναλύοντας την άνοδο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και διαφόρων άλλων εμπορευμάτων όπως το σιτάρι, σε συνδυασμό με τον μερικό αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα συναλλαγών SWIFT σε συνδυασμό με κυρώσεις προς την κεντρική τράπεζα μπορεί να συντρίψει τη ρωσική οικονομία, αλλά θα οδήγησαν σε ένα οδυνηρό σοκ τιμών για τους πολίτες σε όλο τον κόσμο σε συνδυασμό με το χειρότερο στασιμοπληθωριστικό σοκ εδώ και χρόνια.
Όπως αναλύει η Goldman, οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία αναμενόταν ότι θα ενταθούν σημαντικά μετά την ανακοίνωση στις 26 Φεβρουαρίου για τον αποκλεισμό επιλεγμένων ρωσικών τραπεζών από την πρόσβαση στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT καθώς και για την στοχοποίηση των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας.
Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή αυτών των πρόσθετων κυρώσεων, καθώς ακόμη επιτρέπεται το εμπόριο ενέργειας και τροφίμων, η Goldman προειδοποιεί ότι «τα εμπόδια που θα δημιουργήσουν αυτές οι κυρώσεις για τις πληρωμές είναι πιθανό να επιδεινώσουν την οικονομική εικόνα της Ρωσίας».
Αλλά αυτό που είναι κρίσιμο κατά την Goldman, είναι ότι οι αγορές εμπορευμάτων πρέπει να αντικατοπτρίζουν όχι μόνο αυτές τις δυσκολίες πληρωμών για τις εξαγωγές της Ρωσίας, αλλά και τον κίνδυνο τα ρωσικά εμπορεύματα να σταματήσουν να εξάγονται…
Εάν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, η Goldman προειδοποιεί ότι «αυτό αναγκάζει τις τιμές των εμπορευμάτων να αυξηθούν κατακόρυφα καθώς βλέπουμε την καταστροφή της ζήτησης ως πλέον τον μόνο σημαντικό μηχανισμό εξισορρόπησης που απομένει, με τη Ρωσία βασικό εξαγωγέα των περισσότερων εμπορευμάτων που ήδη αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων και χαμηλή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα».
Τι σημαίνει αυτό για τα εμπορεύματα;
Λοιπόν για το πετρέλαιο, η Goldman υποστηρίζει ότι αυτό αντιπροσωπεύει βραχυπρόθεσμη ανοδική τιμή από 110 δολάρια ανά βαρέλι έως 120 δολάρια ανά βαρέλι.
Πίσω από αυτό το σημαντικό ανοδικό σενάριο είναι ότι η προσφορά σχιστολιθικού πετρελαίου που προκαλείται από τις τιμές δεν θα ήταν πλέον κατάλληλος μηχανισμός εξισορρόπησης για ένα τόσο πιθανό μεγάλο και άμεσο σοκ, με τις εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας να ανέρχονται στα 7,3 mb/d.
Η μόνη πιθανή βραχυπρόθεσμη απάντηση στον εφοδιασμό θα πρέπει να προέλθει από τον ΟΠΕΚ, καθώς η αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς και η άρση των δευτερογενών κυρώσεων του Ιράν από τις ΗΠΑ θα οδηγούσαν πιθανότατα σε αύξηση της προσφοράς κατά 2 mb/d τους επόμενους δύο μήνες.
Η Goldman προειδοποιεί ότι, ενώ ένα τέτοιο αποτέλεσμα γίνεται όλο και πιο πιθανό όσο περισσότερο η Ρωσία εξοστρακίζεται από την παγκόσμια οικονομία, φέρνοντας τον πυρήνα του ΟΠΕΚ, το Ιράν και τη Δύση πιο κοντά.
Ανάμεσα σε αυτές τις εκτιμήσεις, το εύρος των τιμών για τα εμπορεύματα έχει γίνει ακραίο, δεδομένης της ανησυχίας για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, ενεργειακών κυρώσεων ή ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός.
Έτσι, η Goldman βλέπει τώρα τους κινδύνους και αυξάνει την πρόβλεψή της για την τιμή Brent για 1 μήνα στα 115 $/βαρέλι (από 95 $/βαρέλι προηγουμένως), με ακόμη περισσότερους ανοδικούς κινδύνους σε περαιτέρω κλιμάκωση.
Εκτός από το πετρέλαιο, η Goldman αναμένει επίσης ότι η τιμή των καταναλώσιμων εμπορευμάτων στα οποία η Ρωσία είναι βασικός παραγωγός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο - αυτό περιλαμβάνει το πετρέλαιο, το ευρωπαϊκό αέριο (και επομένως το αλουμίνιο), το παλλάδιο, το νικέλιο, το σιτάρι και το καλαμπόκι. Στην περίπτωση των γεωργικών τιμών, αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και καλαμποκιού ενόψει των ήδη περιορισμένων αποθεμάτων.
Επίσης αναμένονται διαταραχές στις παγκόσμιες εξαγωγές λιπασμάτων δεδομένου του σημαντικού μεριδίου αγοράς της Ρωσίας.
Για τον χρυσό η Goldman Sachs γράφει ότι οι προοπτικές για την τιμή των πολύτιμων μετάλλων είναι πιο δύσκολο να ληφθούν υπόψη βραχυπρόθεσμα, αλλά και πάλι έχει προβεί σε ανοδικές αναθεωρήσεις.
Από τη μία πλευρά, ο μοναδικός ρόλος του χρυσού ως το νόμισμα έσχατης ανάγκης θα είναι πιθανότατα εμφανής εάν οι περιορισμοί στην πρόσβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας στα αποθεματικά της, την υποχρεώσει να αξιοποιήσει τα μεγάλα αποθέματα χρυσού για να συνεχίσει το εξωτερικό εμπόριο, πιθανότατα με την Κίνα.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, θα απαιτηθούν μεγάλες πωλήσεις χρυσού σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές αγοράς, δεδομένης της περιορισμένης διάθεσης εκτός Κίνας για τέτοιου είδους εμπορικές – συναλλαγές και διευθετήσεις.
Ο χρυσός είναι όντως νόμισμα έσχατης ανάγκης.
Η Goldman καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πρόσφατη κλιμάκωση σε Ρωσία – Ουκρανία δημιουργεί σαφείς στασιμοπληθωριστικούς κινδύνους για την ευρύτερη οικονομία, λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, που ενισχύουν την πεποίθησή μας για υψηλότερες τιμές χρυσού τους επόμενους μήνες και τον στόχο τα 2.150 δολάρια ανά ουγγιά.
Εκτός από τον χρυσό, οι ροές βιομηχανικών μετάλλων από τη Ρωσία έχουν επίσης μειωθεί απότομα εσχάτως, καθώς οι βιομηχανίες της Δύσης λόγω των κυρώσεων ανακρούουν πρύμναν.
Με σημαντικά μειωμένο όγκο εξαγωγών από τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, όλες οι αγορές βασικών μετάλλων θα δεχθούν μεγάλη πίεση και λόγω των χαμηλών αποθεμάτων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών