Το ενδεχόμενο ύφεσης σε οικονομία και πτώση στις αγορές ως -15% εξετάζει με ανάλυσή της στις 2 Μαρτίου 2022 η Fitch Ratings.
Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, οι πρωτόγνωρες ανατιμήσεις περιβάλλουν με αβεβαιότητα τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, ενώ, από ό,τι φαίνεται, το αφήγημα περί παροδικότητας και μείωσης τους (λόγω σταθεροποίησης στις τιμές της ενέργειας και εξομάλυνσης σε ό,τι αφορά τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες) το 2022 καταρρέει.
Επιπλέον, επισημαίνει η Fitch, ο πληθωρισμός είναι μια δυναμική και εξαρτώμενη από το μακροοικονομικό περιβάλλον διαδικασία, όπου οι τιμές μπορεί να αυτοενισχύονται μέσω διαφόρων διαύλων, συμπεριλαμβανομένων των προσδοκιών.
Η ιστορία δείχνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός τείνει επίσης να είναι πιο ασταθής.
Το γεγονός δε ότι τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού είναι πρωτόφαντα αυξάνουν την αβεβαιότητα ως προς το πώς μπορεί να αντιδράσουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επενδυτές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ελλοχεύει ο κίνδυνος η δυναμική του πληθωρισμού να οδηγήσει σε αντιδράσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές που θα είχαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, περαιτέρω απροσδόκητη αύξησή του θα μπορούσε να ωθήσει το ονομαστικό επιτόκιο κοντά σε διψήφιο νούμερο στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, μια απότομη προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής που προκλήθηκε από τον πληθωρισμό, συνοδευόμενη από μια αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης στα μακροπρόθεσμα επιτόκια των ΗΠΑ θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντική σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών παγκοσμίως.
Θα μπορούσε να αυξηθεί;
Παρότι δεν είναι το βασικό σενάριο της Fitch, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να γνωρίσει περαιτέρω άνοδο, με πιο άμεση και επώδυνη πηγή κινδύνου να αποτελεί η ρωσοουκρανική κρίση.
Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, αντλώντας πάνω από το 11% της παγκόσμιας παραγωγής το 2021 αλλά λιγότερο από το 4% της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Κυρώσεις, αντίποινα από τη Ρωσία ή άλλα επεισόδια που θα σχετίζονται με την κρίση θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον όγκο των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Ευρώπη είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε αυτόν τον κίνδυνο, δεδομένης της μεγαλύτερης εξάρτησής της από τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται πως οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου στη χονδρική έχουν αυξηθεί απότομα από την έναρξη της κρίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι κεντρικές τράπεζες θα δυσκολευτούν να τηρήσουν μια ήπια προσέγγιση για την ομαλοποίηση της πολιτικής, σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο πληθωρισμός παρέμενε πολύ πάνω από τον στόχο για μια διαρκή περίοδο.
Ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντίκτυπος στη χρηματοπιστωτική αγορά και στην πραγματική οικονομία;
Μια απότομη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής που σηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά από τη Fed στα τέλη του περασμένου έτους έχει ήδη επηρεάσει σημαντικά τις τιμές των μετοχών (με τον S&P500 να υποχωρεί κατά περίπου 9%) ενώ έχει «δει» τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται κατά περίπου 40 μονάδες βάσης το 2022.
Όπως είναι ευνόητο, σύμφωνα με τη Fitch, μια απότομη άνοδος των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ θα αποτελούσε βασικό κίνδυνο.
Παρά την πρόσφατη διόρθωση, τα μακροπρόθεσμα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ –όπως μετρώνται από την απόδοση των Τίτλων Προστατευμένων από τον Πληθωρισμό του Δημοσίου (TIPS)– παραμένουν βαθιά αρνητικά στις -50 μονάδες βάσης - στο ίδιο επίπεδο με τις πραγματικές αποδόσεις στα τέλη του 2012, όταν η οικονομία των ΗΠΑ βρισκόταν ακόμη εν μέσω ενός μεγάλου επεισοδίου απομόχλευσης και υπήρχε μεγάλη ανησυχία για ένα παγκόσμιο αποπληθωριστικό σοκ.
Η αποσύνδεση μεταξύ των πραγματικών αποδόσεων και του μακροοικονομικού περιβάλλοντος αυξάνει την πιθανότητα ενός sell off στην αγορά ομολόγων - ιδιαίτερα σε ένα σενάριο ανοδικών προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
Η σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτές τις δευτερογενείς επιπτώσεις μεταξύ των ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων.
Ως αποτέλεσμα, η Fitch «βλέπει» την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ως και 3,5% έως το τέλος του 2023.
Την ίδια στιγμή, μια σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής είναι απίθανο να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, δεδομένων των σταθερών οικονομικών των νοικοκυριών και των ισχυρών προοπτικών σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Αλλά, στο σενάριο του υψηλού πληθωρισμού, τα πράγματα, σύμφωνα με τη Fitch, αλλάζουν.
Οι υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα των ΗΠΑ θα τροφοδοτούσαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, περιορίζοντας τη στεγαστική δραστηριότητα.
Οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι θα επηρέαζαν τις επενδύσεις και οι χαμηλότερες τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα μείωναν την κατανάλωση.
Οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα επηρεάσουν το κόστος της πίστωσης παγκοσμίως, δεδομένου του υπερμεγέθους ρόλου του δολαρίου ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές χρέους.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η αυστηροποίηση των νομισματικών συνθηκών θα φέρει μια διόρθωση στην αγορά μετοχών ως 15% και μείωση στην ανάπτυξη των ΗΠΑ έως -2%
Δεδομένων των παραπάνω, η Fitch βλέπει ανάπτυξη 3,7% το 2022 και 1,9% το 2023 στο βασικό σενάριο, ωστόσο ο πληθωρισμός, εάν ξεφύγει, μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση.
Οι μεγάλες τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους από την έκθεσή τους στη Ρωσία
Η ποιότητα του ενεργητικού των μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών τραπεζών θα πιεστεί από τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και τα υψηλά επίπεδα λειτουργικών κερδών πριν από τις ζημίες θα πρέπει να μετριάσουν αυτόν τον αντίκτυπο, υποστηρίζει η Fitch Ratings.
Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά αυξημένο λειτουργικό κίνδυνο.
Πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι δραστηριότητές τους είναι σύμφωνες με τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ότι η ικανότητά τους να διαχειρίζονται ρωσικά ανοίγματα, συμπεριλαμβανομένων των χαρτοφυλακίων συναλλαγών τους, θα επηρεαστεί από τις κυρώσεις.
Οποιοδήποτε σοβαρό πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα αποδυναμώσει τις επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές προοπτικές των τραπεζών.
Οι τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης είχαν συνολικές απαιτήσεις περίπου 91 δισεκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσους αντισυμβαλλομένους στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Από αυτά, τα 41 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούσαν τοπικές θέσεις σε τοπικά νομίσματα, κυρίως ανοίγματα που κατείχαν ρωσικές θυγατρικές ξένων τραπεζών.
Η έκθεση στην Ουκρανία ήταν πολύ χαμηλότερη, κάτω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, και κυρίως από αυστριακές και γαλλικές τράπεζες.
Στο επίκεντρο BNP Paribas και Credit Agricole
Από τις μεγάλες γαλλικές τράπεζες, η BNP Paribas και η Credit Agricole είναι οι πιο εκτεθειμένες στην Ουκρανία λόγω των τοπικών θυγατρικών που δραστηριοποιούνται στην λιανική τραπεζική.
Ο αντίκτυπος στην ποιότητα του ενεργητικού αυτών των δύο γαλλικών τραπεζών θα είναι περιορισμένος δεδομένου του μέτριου μεγέθους των ανοιγμάτων και της αυτοχρηματοδοτούμενης κατάστασης των θυγατρικών.
Ωστόσο, τα ανοίγματα είναι πιθανό να δημιουργήσουν υψηλότερες ζημίες λόγω της απομείωσης δανείων το 2022, μειώνοντας τα λειτουργικά κέρδη των ομίλων.
Οι ιταλικές και γαλλικές τράπεζες είχαν τη μεγαλύτερη διασυνοριακή έκθεση στην Ρωσία, με περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και 10 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αντίστοιχα, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με στοιχεία της BIS.
Όλες οι άλλες δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες είχαν συνολική έκθεση περίπου 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Τα ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών διατηρούνται κυρίως μέσω εταιρικών και επενδυτικών τραπεζικών εργασιών και επενδυτικών χαρτοφυλακίων.
Η ποιότητα αυτών των ανοιγμάτων είναι πιθανό να επιδεινωθεί απότομα, ιδιαίτερα για τις τράπεζες που πλήττονται περισσότερο από τις κυρώσεις.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στις προβλέψεις των δανείων σε ορισμένες από τις τράπεζες, αλλά ο αντίκτυπος θα πρέπει να μετριαστεί από την υπάρχουσα κερδοφορία των τραπεζών.
Η Societe Generale και η UniCredit είναι οι δύο ευρωπαϊκές τράπεζες με αξιολόγηση Fitch με τις μεγαλύτερες δραστηριότητες στη Ρωσία.
Ωστόσο, η έκθεση στην Ρωσία είναι μικρή σε σχέση με τους μητρικούς ομίλους, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 2% των συνολικών ανοιγμάτων σε κάθε περίπτωση.
Ακόμη και η πλήρης διαγραφή των επενδύσεων των δύο τραπεζών στις ρωσικές θυγατρικές τους σε ένα ακραίο σενάριο θα είχε σχετικά μέτριο αντίκτυπο στα κεφάλαια σε επίπεδο ομίλου.
Εκτιμούμε ότι ο δείκτης ενοποιημένων κοινών μετοχών Tier 1 της Societe Generale θα μειωθεί κατά περίπου 40 μονάδες βάσης και της UniCredit κατά περίπου 15 μονάδες βάσης.
Επί της ουσίας οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των δύο ομίλων κινούνται πολύ πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις
Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών με θυγατρικές στην Ρωσία θα επηρεαστεί επίσης από την υποτίμηση του ρουβλίου.
Ωστόσο, αναμένουμε ότι οι περισσότερες τράπεζες θα αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τον συναλλαγματικό κίνδυνο για να αποφύγουν μεγάλες διακυμάνσεις στους δείκτες κεφαλαίων τους.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε πολλές τράπεζες της Ρωσίας από την ΕΕ, θέτει λειτουργικές προκλήσεις για τις τράπεζες, ιδίως όταν ο αποκλεισμός από το σύστημα πληρωμών SWIFT ή άλλα εμπόδια επηρεάζουν την ικανότητα των τραπεζών να αποπληρώσουν ξένους πιστωτές ή να συναλλαγούν σε τίτλους.
www.bankingnews.gr
Fitch: Βαθιά ύφεση σε οικονομία και πτώση ως -15% στις αγορές λόγω πληθωρισμού - Κίνδυνος για τις δυτικές τράπεζες από Ρωσία
Ο πληθωρισμός απειλεί οικονομία και αγορές, σύμφωνα με τη Fitch Ratings...
Σχόλια αναγνωστών