Εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία συνεδριάζει σήμερα (10/3/2022) η ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, η ρωσική εισβολή στη γειτονική της χώρας αλλάζει τα σχέδια της ΕΚΤ για το υπόλοιπο του έτους, καθώς έχουν ενταθεί οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό.
Τα δεδομένα για την οικονομία έχουν αλλάξει δραματικά… Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές χάνουν όλο και περισσότερα από τα κέρδη του περασμένου έτους.
Με λίγα λόγια, η κατάσταση είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη. Αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο, ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί ακόμα υψηλότερα και η ανάπτυξη θα επηρεαστεί από ζητήματα προσφοράς και υψηλές τιμές εμπορευμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το CNBC, η ΕΚΤ πρόκειται να τηρήσει στάση αναμονής.
«Οι τιμές της ενέργειας και ο πληθωρισμός θα ωθηθούν ψηλότερα, ενώ η ανάπτυξη θα αποδυναμωθεί», αναφέρει ο Dirk Schumacher από τη Natixis, σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα. «Καθώς σε αυτό το στάδιο παραμένει αβέβαιο πόσο σημαντικό θα είναι αυτό το "στασιμοπληθωριστικό" σοκ, αναμένουμε από την ΕΚΤ να επιλέξει στάση αναμονής στη συνεδρίαση του Μαρτίου» επισημαίνει ο ίδιος.
Μια οικονομία που διέρχεται από στασιμοπληθωρισμό είναι μια οικονομία που βιώνει ταυτόχρονα στάσιμη δραστηριότητα και επιταχυνόμενο πληθωρισμό. Αυτό το φαινόμενο σημειώθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970, όταν ένα πετρελαϊκό σοκ οδήγησε σε μια παρατεταμένη περίοδο υψηλότερων τιμών αλλά σε απότομη πτώση της ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν 5,1% τον Ιανουάριο του 2022 και ενισχύθηκε στο 5,8% τον Φεβρουάριο καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύθηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μάλιστα, η άνοδος του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ενισχυθεί σε ιστορικά υψηλά και ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, απειλεί να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου ως αντίποινο στις δυτικές κυρώσεις.
Το πλεονέκτημα της ΕΚΤ
«Η ΕΚΤ έχει ακόμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τη Fed των ΗΠΑ. Η επιδείνωση της υπέρβασης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη οφείλεται αποκλειστικά από εξωτερικά σοκ στην προσφορά και όχι από οποιοδήποτε παράγοντα που θα μπορούσε να θέσει υπό έλεγχο η ΕΚΤ» αναφέρει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg. «Ως αποτέλεσμα, η ΕΚΤ έχει την πολυτέλεια να αποφασίσει την καθυστέρηση ορισμένων σημαντικών αποφάσεων μέχρι το outlook να γίνει πιο σαφές» συμπληρώνει ο ίδιος.
Επί του παρόντος, η ΕΚΤ δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία της ευρωζώνης, αλλά υπάρχουν κάποια πρώιμα σημάδια ότι τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα επιδεινωθούν, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την παραγωγική, ειδικά στον κατασκευαστικό τομέα.
Όσον αφορά τα υψηλότερα επιτόκια, η πλειοψηφία των οικονομολόγων οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένει μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες του 2022. Ωστόσο, επί του παρόντος, δεν υπάρχει συμφωνία όσον αφορά το πότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να τερματίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (ΑΡΡ).
www.bankingnews.gr
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τα σχέδια της ΕΚΤ (10/3) - Εντείνονται οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό
Θεωρείται βέβαιο ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί ακόμα υψηλότερα και η ανάπτυξη θα επηρεαστεί από ζητήματα προσφοράς και υψηλές τιμές εμπορευμάτων
Σχόλια αναγνωστών