Περί ναρκοθέτησης της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας λόγω του πληθωρισμού αλλά και της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών τόκων κάνει λόγο με ανάλυσή του το Levy Economics Institute.
Ειδικότερα, στην έκθεσή του που επιγράφεται «Είναι η Ελλάδα στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης;» αναφέρεται πως η χώρα μας άρχισε να ανακάμπτει από το σοκ της πανδημίας.
Σε αυτή την εξέλιξη τον πιο σημαντικό ρόλο ως προς αυτό διαδραματίζει η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που επέτρεψε στα νοικοκυριά να ξεπεράσουν την κρίση που προκάλεσε η πανδημία και να διατηρήσουν τις καταναλωτικές τους δαπάνες παράλληλα με μια αύξηση των δημόσιων επενδύσεων - μια στρατηγική που ακολούθησαν άλλωστε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Αν μη τι άλλο, σύμφωνα με το Levy Economics Institute, η Ελλάδα παρουσίασε σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021 σε σύγκριση με την αρνητική ανάπτυξη του 2020 και «έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε για το σύνολο του 2021, όταν δηλαδή θα έχουμε και τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, έναν ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ πάνω από το 8%».
Η χαλαρή νομισματική πολιτική που προωθείται από την ΕΚΤ παρέχει εξτρά ώθηση στις κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής), δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δανείζονται με πρωτοφανή χαμηλά επιτόκια για να υλοποιούν τα σχέδια των δαπανών τους.
Τα κεφάλαια του νεοσύστατου, λόγω πανδημίας, NGEU, εάν αξιοποιηθούν σωστά και φυσικά εγκαίρως, ιδίως για την περίπτωση της Ελλάδας, μπορούν να προσφέρουν μια πραγματικά ισχυρή ώθηση στην οικονομία
Το «Αλλά…»
Ωστόσο το Levy Economics Institute θέτει ένα ερώτημα: τι θα συνέβαινε εάν οι διεθνείς τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται το 2022 και πιθανώς η αύξηση τους επιταχυνθεί περαιτέρω λόγω της τεταμένης κατάστασης από τη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανίας που μπορεί να οδηγήσει τις τιμές της ενέργειας προς τα πάνω;
Σε αυτό το σενάριο ο εγχώριος πληθωρισμός θα παραμείνει περίπου στο 6% το 2022 και μειωθεί στο 2% το 2023, με τις τιμές των εισαγωγών να αυξάνονται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από ό,τι ο εγχώριος πληθωρισμός.
Σε σχέση με τα επιτόκια, θα αυξηθούν, λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, από το β’ τρίμηνο του 2022 έως το τέλος του έτους, ενώ σταδιακά θα υποχωρήσουν κατά το 2023.
Σύμφωνα με αυτές τις παραδοχές, η εμπειρική εφαρμογή του υποδείγματος του Levy Economics Institute δεν καταλήγει σε δραματική επίδραση στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, αλλά, όπως αναμενόταν, καταλήγει σε μια σημαντική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών τόκων, που μπορεί να υπονομεύσουν την επεκτατική πολιτική που έχει τόσο ανάγκη η Ελλάδα.
www.bankingnews.gr
Levy Economics Institute: Πληθωρισμός και έλλειμμα ναρκοθετούν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
Είναι η Ελλάδα στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης;
Σχόλια αναγνωστών