Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Με νέες υποβαθμίσεις χωρών της ευρωζώνης προειδοποιεί η Fitch - Η δέσμευση της ΕΚΤ εκτόνωσε την πίεση σε κάποιες χώρες – Ποιοι είναι οι 3 μεγάλοι κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια οικονομία - S&P: Έρχονται ιστορικές στιγμές

tags :
Με νέες υποβαθμίσεις χωρών της ευρωζώνης προειδοποιεί η Fitch - Η δέσμευση της ΕΚΤ εκτόνωσε την πίεση σε κάποιες χώρες – Ποιοι είναι οι 3 μεγάλοι κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια οικονομία - S&P: Έρχονται ιστορικές στιγμές
Για περαιτέρω υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων χωρών της ευρωζώνης προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch, δια στόματος του David Riley. Οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ, ωστόσο εκτόνωσαν την πίεση για ορισμένες χώρες.

Ωστόσο, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Fitch Ratings στην Μπανγκόκ, υπογράμμισε ότι η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παράσχει χρηματοοικονομική στήριξη έχει εκτονώσει την πίεση στις αξιολογήσεις «ορισμένων χωρών».
Σύμφωνα με τον διευθυντή αξιολογήσεων της Fitch, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν ο «δημοσιονομικός γκρεμός» στις ΗΠΑ, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και η πιθανότητα μιας «ανώμαλης προσγείωσης» στην Κίνα.
Ειδικότερα για την Ισπανία, ο David Riley τόνισε επίσης ότι  βρίσκεται σε πολύ πιο ισχυρή θέση σε σχέση με την Ελλάδα. Την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι η εντατικοποίηση της ύφεσης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει, ενώ δεν αναμένεται καμία απόφαση για την αξιολόγηση της Ισπανίας τουλάχιστον πριν από το 2013. Στα τέλη Αυγούστου, ο οίκος είχε ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρήσει στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας εάν αυτή ζητήσει ένα συνολικό "πακέτο διάσωσης", μετά την αρχική ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική στήριξη για τις τράπεζές της. Εν τω μεταξύ, ο οίκος εκτιμά ότι η Ισπανία θα χάσει το στόχο για το έλλειμμα του 2013.

Προειδοποιεί η S&P ότι έρχονται ιστορικές στιγμές

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κρούει σε νέα, ειδική έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.
Όπως ο οίκος προειδοποιεί, η παγκόσμια οικονομία βιώνει σχεδόν... ιστορικές στιγμές, ενώ οι προοπτικές για την ανάπτυξή της παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.
"Η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις σοβαρής επιβράδυνσης και η Ευρωζώνη έχει βυθιστεί εκ νέου στην ύφεση", σχολιάζει μεταξύ άλλων ο οίκος, τονίζοντας πως η κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρώπη συνεχίζει να συνιστά μεγάλη απειλή για το outlook της διεθνούς οικονομίας.
"Υπό το βασικό σενάριο της S&P η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με εξαιρετικά μετριοπαθείς ρυθμούς" προβλέπει στη συνέχεια ο οίκος.
Η Ευρωζώνη θα συνεχίσει σε υφεσιακό καθεστώς, εκτιμούν επίσης οι αναλυτές της S&P.
"Μόλις 4 χρόνια μετά τη χειρότερη κρίση της από τη Μεγάλη Ύφεση του 1930, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις", εξηγεί στη συνέχεια ο οίκος. Μάλιστα, όπως εξηγεί, υπάρχουν ορισμένοι αρνητικοί και ανησυχητικοί συσχετισμοί της κρίσης του 1930 με τη σημερινή κρίση.
"Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λάθη"... προειδοποιεί η S&P, απευθυνόμενη στους ανά τον κόσμο ηγέτες και πολιτικούς, ασκώντας τους έμμεσες μεν αλλά σαφείς δε πιέσεις για την ανάληψη ουσιαστικής δράσης.
Την ίδια ώρα, ο Schmaus αναλυτής της Standard & Poor’s προειδοποιεί ότι οι τράπεζες οδεύουν προς την αξιολόγηση ΒΒΒ κι όχι Α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης